Ondernemers Anytime Fitness zien momentum

De franchisenemers van Anytime Fitness hebben steun aan elkaar en aan de formule in deze woelige tijden. De deuren zijn nog dicht, maar de ondernemersblik staat wijd open.

De fonkelnieuwe club in het centrum van Boxmeer wachtte sinds december op een feestelijke openingshandeling, deze heeft op 19 mei bescheiden plaatsgevonden. Geduld, geduld, geduld moesten Joep de Bruin en Philippe de Bruïne opbrengen. Ze komen uit een branche die nog zwaarder is getroffen door corona. Met hun evenementenbureau in Amsterdam organiseerden ze feesten en festivals door het land en ook in het buitenland.  Toen ze beseften dat er voor hun sector weinig perspectief was op heropening, gingen ze verder kijken waar ondernemingskansen lagen. Joep was al een trouwe bezoeker van zijn sportschooltje aan de Amsteldijk. Dat was plots een Anytime Fitness en zo maakte hij kennis met het concept van deze snel - groeiende franchiseformule, inmiddels de nummer twee op de Nederlandse fitness-markt. Hij zag veel potentie in een sportschool. “Want vooral de jonge generatie vindt het heel belangrijk om fit te zijn en sport gemiddeld drie keer per week.”

Mooi investeringsmodel

Even dacht hij aan het opzetten van een eigen concept, maar de informatieve gesprekken met Anytime Fitness brachten hem op franchisekoers. Dit succes heeft zich al bewezen, concludeerde hij. Met compagnon Philippe besloot hij de stap te wagen in het Brabantse Boxmeer. Qua huurprijzen per vierkante meter een stuk interessanter dan Amsterdam. “En je hoeft mij als ondernemer niet uit te leggen dat er dan een extra marge ligt.” In juni 2020 tekenden ze hun contract, in de wetenschap dat ze een half jaar later ‘zeker open zouden gaan’. Deze opening kon echter pas half mei 2021 plaatsvinden. Daarom hebben ze alle tijd gehad om dit avontuur goed voor te bereiden. Zo is er met dagelijks manager Maaike Rothof een deskundig en lokaal gezicht gevonden voor de fitnessclub.

De twee ondernemers beschouwen het als een mooi investeringsmodel in een sector die hun aan het hart ligt. Ze openen in 2021 zelfs een tweede club. In Zuidlaren, Drenthe. Ze hadden liever even gezien hoe de eerste club het zou doen, om vervolgens de tweede te openen. 

Sturen op afstand

Roenee Hanssen had die tijd wel. Hij verwierf in juli vorig jaar nummer twee met de overname van Anytime Fitness Roermond, in zijn woonplaats. ‘’Een investering voor de lange termijn”, zegt hij. “Corona of geen corona. En misschien is dit wel het juiste moment om je kansen te pakken.”

Hij merkte ook dat het beginnen van een tweede fitnessclub geen halsbrekende tour is. “Als je al aangesloten bent bij een goed concept is een volgende vestiging niet zo veel werk meer. Je kunt heel efficiënt bij je concept blijven en dat ook op een andere plek uitbouwen.”

Vijf jaar geleden startte hij als franchisenemer in Venray, naast zijn baan als manager bij een verzekeraar. Hij sportte al bij Anytime Fitness en viel voor het ‘gave concept’. “Ik voelde me er meteen thuis.”

Ook hij stuurt dus op afstand en heeft daar prima ervaringen mee. “Als je maar de goede, liefst lokale, mensen op de werkvloer hebt.” Deze tijd vraagt ook van hem iets extra’s als ondernemer. “Je moet nu heel veel contact houden met je leden, op allerlei manieren, ook om de situatie uit te leggen. We bellen, mailen, gebruiken sociale media en hebben een eigen app.” Met die aanpak heeft hij, zoals de meeste franchisenemers van Anytime Fitness, bereikt dat weinigen hun lidmaatschap opzeggen en het gros kiest om beperkt te blijven sporten voor het halve contributiegeld. 

Al die aandacht voor de leden is mogelijk omdat de franchisenemers van A tot Z worden ontzorgd. Zo krijgen ze vanuit het hoofdkantoor in Sittard online marketing, leadgeneration en een uitgebreide campagne om buiten sporten te promoten aangereikt. 

Anytime Fitness franchisenemers
Joep de Bruin, Roenee Hanssen, Ash Poeran en Philippe de Bruïne (vlnr)

Lokaal Personeel

We zitten aan de koffietafel, met vlaai, in de lege club in Boxmeer. Maaike is druk in de weer om buiten aan vier mensen training te geven, onder de overkapping. Dat levert ook exposure en interesse van voorbijgangers op. De broodjes voor de lunch zijn Anytime Fitness broodjes, een gezond broodje, verkrijgbaar bij de buurtsuper. Zo zijn de piketpaaltjes geslagen voor een vliegende start. Ash Poeran is wél het gezicht van zijn club in Vlaanderen en geeft daar ook zelf groepslessen en personal training. Hij kwam met Anytime Fitness in aanraking toen hij als retailmanager voor Nederlandse bedrijven in België werkte. In zijn woonplaats Neerpelt was al sinds 2015 een Anytime Fitness. Hij raakte onder de indruk van het 24/7 concept. “Ik had op kerstavond zin om te sporten en 
de sportschool was gewoon open, dat sprak me erg aan.” Hij prijst daarnaast de persoonlijke benadering die hij ook voelde in het contact met de franchisegever.

De snelle klik en het vertrouwen leidden in 2019 tot de start van een nieuwe club in Leopoldsburg, op een half uur rijden van huis. Hij maakte nog een normaal pre-coronajaar mee. Een uitstekend jaar, want hij draaide daarin meteen break-even. Door zich open en actief op te stellen in de gemeenschap nam hij de drempel weg voor Belgen om bij die Hollander (uit Amsterdam) te komen sporten. Het goede contact met de buren en lokaal personeel hielpen ook mee aan het succes.

Ondersteuning hoofdkantoor

Vervolgens kwam de lange lockdown, een periode waarin hij groei als ondernemer heeft ervaren. “Je wordt gedwongen om nóg actiever en creatiever te zijn om je leden te blijven binden.” De hulp van collega’s en het hoofdkantoor kwamen daarbij goed van pas. Met onder meer het aanbieden van online lessen wist hij de schade te beperken. En hij gebruikte de tijd om zijn bedrijfsvoering aan te scherpen. Inmiddels is hij bezig een tweede vestiging in België te openen. 

Joep en Philippe zijn inmiddels gestart in de voormalige meubelzaak in Boxmeer, conform Anytime Fitness design compleet omgetoverd tot de nieuwste clubversie van de formule. Ze maken gretig gebruik van de webinars die het hoofdkantoor organiseert. Hierin kunnen franchisenemers hun ervaringen uitwisselen en vragen stellen aan de directie en het team van Anytime Fitness Benelux. Van marketing tot betalingsverkeer, alles komt aan bod om de franchisenemers te ondersteunen.

Daarnaast stoomde het begeleidingsteam van de formule het tweetal in een wekelijks uur klaar voor de aftrap.  Philippe: “De franchisegever heeft ons echt bij de hand genomen in het gehele traject. Dat geeft een groot gevoel 
van betrokkenheid.” 

Onontgonnen gebieden

De dekking van Anytime Fitness in de Benelux (130 clubs waarvan 117 in Nederland) is al groot, maar er zijn nog genoeg onontgonnen gebieden. In 2020 opende Anytime Fitness Benelux ruim twintig clubs en ook voor 2021 staan er zo'n twintig gepland, ondanks corona.