Een leven in de kaas

Heel veel vakkennis, heel veel vers en een vernieuwende manier van winkelen: Ruud Solcer had zo zijn ideeën bij de invulling van zijn Zoetermeerse vestiging van De Kaasspecialist. Hij wist ze binnen een jaar succesvol te realiseren.

Ruud Solcer is eigenlijk altijd blijven ‘hangen’ in de kaasbranche, zoals hij zelf zegt. Eerst bij Waayer, waar hij als 15-jarige startte met een bijbaan - naast zijn studie aan de Hotelvakschool - en waar hij uitgroeide tot regiomanager. Later als regiomanager bij De Kaasspecialist, die de firma Waayer in 1999 overnam. Naar bleek, vormden de laatste veertien jaar de perfecte leerschool voor het ondernemerschap. Ruud: “Ik had veel plezier in het begeleiden van ondernemers en leerde veel. Maar de wereld om mij heen verzakelijkte en ik kreeg het minder naar mijn zin.” Hij zag zichzelf voor de keuze: zo doorgaan tot zijn pensioen of iets anders gaan doen. 

Ambacht

“Toen kwam de uitdaging hier in een prachtig verscentrum in Rokkeveen, met allemaal vakidioten met een passie voor hun ambacht, zoals een slager, een bakker en een visboer”, vertelt Ruud. “Franchisegever Wim Robberse vroeg of ik er franchisenemer wilde worden. Ik ben heel Nederland doorgereden om te praten met andere ondernemers en leerde de voor- en nadelen kennen. Als nadeel hoorde ik zaken zoals ‘een deel inkoopverplichting’ en de ‘verplichte commerciële uitingen’. Maar ik ervaar die niet als nadelen. De franchisenemer moet zich focussen op ondernemerschap.”

Restaurantje

Ruud onderzocht of hij zijn eigen retail-ideeën kon realiseren onder de vlag van De Kaasspecialist, “want het moest wel iets aparts worden”, zegt hij. “Mijn filosofie is gebaseerd op heel veel vakkennis, heel veel vers en op een andere manier van winkelen. Geen toonbank ertussen, een open setting – eigenlijk een restaurantje maar dan zonder tafeltjes en stoeltjes. Met veel specialismen, als tegenpool van de supermarkt en dat is goed gelukt.” De financiering verliep deels via de franchiseorganisatie en deels via de bank. “Ik heb ervoor gekozen het ook via privémiddelen te doen, want ik wil niet totaal financieel afhankelijk zijn van de franchiseorganisatie”, zegt hij. 

Zijn zaak is nu een jaar open. Is het ondernemerschap zoals hij het gedroomd heeft? Ruud: “Meer dan dat, het zit financieel goed mee. En het is een succes mede dankzij de andere ondernemers hier en zij vinden mij ook een aanvulling in hun midden. Daar krijg je wel energie van.” 

Minibio

Naam: Ruud Solcer
Leeftijd: 57
Formule: De Kaasspecialist
Gestart als franchisenemer: september 2015
Aantal medewerkers: 2 fulltimers en 3 parttimers
Gezinssituatie: getrouwd, 1 dochter
Hiervoor werkzaam als: regiomanager in loondienst voor De Kaasspecialist
Hobby’s: sporten - voorheen judo en zeilen, nu toeren met de racefiets - en koken
Mijn tip voor starters: “Denk aan je ontspanning en laat je goed adviseren door belastingtechnische deskundigen.” 

Lees meer over:
Pras Weijers Pras Weijers
Redacteur