Ik zit meer als moeder achter mijn bureau dan als directeur

Bernice Dingerdis-Reenders is samen met haar man de drijvende kracht achter de formule kids2care, een organisatie die kinderthuiszorg levert voor kinderen met een ‘extraatje’, zoals ze zelf zegt. Kids2care kinderthuiszorg is in januari 2006 opgericht vanuit hun persoonlijke situatie. “Het idee is eigenlijk uit nood geboren.”

Bernice Dingerdis heeft een gezin met vier kinderen waarvan er twee een ‘extraatje’ hebben. “We kregen in 2004 een dochtertje dat chronisch ziek is en lichamelijk gehandicapt”, vertelt ze. “ Dan ga je zoeken naar zorg en blijkt er heel weinig te zijn op dat gebied. De bestaande organisaties pasten niet bij onze kijk op zorg maar ook niet bij hoe een gezin in elkaar steekt. Je hebt eigenlijk een soort verpleegkundige supernanny nodig die zorgt dat je gezin blijft rollen. Terwijl het aanbod vooral is gericht op de technisch medische handelingen die je kunt laten overnemen, zoals een sonde aanbrengen.” En dus ging ze het maar zelf organiseren, ook om andere ouders te helpen die in dezelfde situatie zitten.

Bernice startte kids2care in haar woonplaats Den Helder - waar nu het hoofdkantoor is gevestigd -  opende een vestiging in Alkmaar en inmiddels zijn er twee franchisenemers, in Sneek en in Harkema. De teams bestaan uit verpleegkundigen met diverse specialisaties maar die ook een gezin kunnen runnen. Kids2care staat 24 uur per dag klaar. “Wij leveren waar ouders behoefte aan hebben”, vertelt Bernice. “We kunnen even midden in de nacht komen omdat er een sonde uitligt maar we kunnen ook overdag meerdere uren achter elkaar komen om de rest van het gezin te verzorgen of om ouders en kind te begeleiden naar het ziekenhuis. Met een ziek kind weet je nooit wat er speelt, dus dat kan elke keer weer anders zijn. Dat betekent dat we echt op maat werken. Ik zit meer als moeder achter mijn bureau dan als directeur. Dat maakt dat alles je aan het hart gaat omdat je weet waar die ouders voor staan. Als zij ons bellen, is de emmer vaak al overgelopen. Het is namelijk heel moeilijk weet ik uit ervaring, om toe te geven dat je de zorg niet meer alleen aan kan. Je komt dus vaak in gezinnen waar het crisis is.” In 2007 kreeg het gezin van Bernice opnieuw te maken met een kind met een ‘extraatje’: ook het jongste kind bleek chronisch ziek.

Marine

De wortels van Bernices visie op zorg liggen in haar opleiding tot verpleegkundige. “Ik kwam er tijdens de opleiding al achter dat er eigenlijk te weinig tijd is voor de mensen en dat frustreerde me enorm. Ik ben toen bij de marine gegaan, waar ik medisch geschoold ben.” Het ondernemerschap is Bernice niet vreemd. Zelf is ze ondernemersdochter en haar man runt onder andere twee franchisevestigingen van De Huisdrukker. “Groeien in franchise bleek perfect te passen bij onze zorgvisie. Dan hou je vast aan het idee van kleine vestigingen waardoor je bereikbaar bent, alle klanten kent en je de zorg goed kunt afstemmen. We willen koste wat het kost voorkomen dat we een soort fabriek worden. Wij leveren een persoonlijk product en alleen zo kun je die kwaliteit blijven leveren. In franchise kun je groot worden en klein blijven.”

De kosten voor de zorg worden betaald uit de AWBZ. “Omdat we weinig overheadkosten hebben en zo efficiënt mogelijk proberen te werken, zijn we soms zelfs goedkoper dan reguliere thuiszorginstellingen.”

Rustig tempo

De vestigingen van Bernice zijn HKZ-gecertificeerd (ISO 9001), een belangrijk keurmerk in de zorg. Ook het handboek dat de leidraad vormt van de uniforme werkwijze van de franchisenemers, is gebaseerd op de ISO-norm. De franchisenemers moeten zelf hun kwaliteitskeurmerk halen. Op administratief gebied krijgen zij ondersteuning van de accountant, op verkooptechnisch gebied en zorggebied van Bernice en op marketing- en PR-gebied van haar man. Groei wil Bernice bereiken door franchise maar alleen als ze de kwaliteit kan blijven waarborgen. “We staan wel open voor nieuwe vestigingen, afhankelijk van de ondernemers die zich aanmelden, maar het mag allemaal in een rustig tempo. En wij zijn afhankelijk van hoe het met onze kinderen gaat”, aldus Bernice Dingerdis.

Lees meer over:
Pras Weijers Pras Weijers
Redacteur