Hoe start je in België een franchise?

Wil jij graag een eigen onderneming starten, maar heb je (nog) geen idee wat? Dan biedt het starten van een franchise uitkomst.

Toch zien we dat ook deze vorm van ondernemen door veel mensen enorm wordt onderschat. Je mag dan wel gebruikmaken van een bestaande formule, maar dat neemt niet weg dat je er zelf niets voor hoeft te doen. Zo ben je namelijk wel zelf verantwoordelijk voor het vinden van een pand, locatie, personeel en alles wat er bij het starten van een bedrijf komt kijken. Het enige voordeel is dat je niet zelf hoeft na te denken over de formule. Omdat er ook dan nog genoeg dingen zijn om rekening mee te houden, hebben we een aantal tips voor je, zodat je ook in België een franchise kunt starten.

Verdiep je in de markt

Wanneer je in Nederland woont en je wilt graag in een grote stad als Brugge beginnen met een nieuwe onderneming, dan wil dat niet zeggen dat het ook hier een succes wordt. Zo is het dus van belang om vooraf goed onderzoek te doen, zodat je weet hoe de markt in elkaar zit, waar je kansen liggen en ook in hoeverre je doelgroep op een bepaalde locatie aanwezig is. Je kunt namelijk nog zo’n prachtige winkel hebben, maar wanneer er niemand interesse heeft, dan wordt het een lastig verhaal. Doe daarom vooraf goed onderzoek en vraag aan mensen met ervaring wat wel of niet verstandig is. Je kunt beter wat meer tijd en geld steken in goed voorwerk, zodat je straks niet met een onderneming begint wat op voorhand weinig kans van slagen heeft.

Bekijk de mogelijkheden

Heb je inmiddels onderzoek gedaan? Dan is het zaak om te kijken welke formules eventueel interessant kunnen zijn voor je. Op basis daarvan kun je namelijk contact opnemen met deze partijen om te kijken welke mogelijkheden er zijn. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er bepaalde voorwaarden zijn, waaraan je helemaal niet kunt voldoen en deze formule dus op voorhand al afvalt. Door dit vooraf te doen, voorkom je teleurstellingen en kun je op basis van wat wel mogelijk is, goed kijken of dit wel is wat je wilt. Stel dat je graag een boottocht Brugge wilt aanbieden, maar er zijn op dit moment al meerdere bedrijven die dit doen, dan kan het zijn dat deze markt verzadigd is en je hier dus niet meer tussenkomt.

Maak een financiële afweging

Het starten van een bedrijf kost geld. Dat geldt dus ook voor een franchiseformule. Je koopt namelijk als het ware de licentie om onder hun vlag te mogen opereren. Daarbij heb je ook geld nodig voor de inboedel, verbouwing en aanschaf of huur van een pand. Maak daarom dus ook een plan, zodat je hiermee niet alleen de kansen en daarmee kosten in kaart brengt, waarmee je vervolgens bij een bank of andere kredietverstrekker kunt aankloppen. De kans dat je met een goed plan veel eerder geld kunt lenen om je onderneming op te bouwen, is logischerwijs veel groter dan wanneer je in een aantal zitten wat op papier hebt gezet.