Hoe franchisen je helpt naar financiële vrijheid

Een van de beste wegen naar financiële vrijheid is het starten van een eigen bedrijf. Het probleem is dat het een uitdaging is om met een volledig origineel idee te komen. Zelfs als je daarin slaagt, heb je duizenden andere bedrijven zoals het jouwe om mee te concurreren. Dit is één van de belangrijkste redenen dat veel aspirant-ondernemers besluiten te starten als franchisenemer. 

Natuurlijk zijn er voor- en nadelen aan het bezitten van een franchise, zoals bij bijna elk financiële beslissing.

De voordelen van Franchisen

Laten we beginnen met te kijken naar enkele voordelen die een franchise heeft ten opzichte van andere strategieën:

  • Onmiddellijke merkherkenning. Wanneer je een eigen bedrijf start, moet je alle naamsbekendheid vanaf nul opbouwen. Dat is in elke context moeilijk, maar vooral als je rechtstreeks te maken hebt met serieuze concurrenten. Als je een franchise start, leen je het logo en de merkkracht van een bestaand bedrijf. Dat betekent dat je vrijwel direct loyale klanten en dus omzet hebt.
  • Bedrijfsondersteuning. De meeste franchisegevers doen er alles aan om franchisenemers te helpen. Wanneer jij je bedrijf voor het eerst start, zullen ze je waarschijnlijk lessen en trainingsworkshops en persoonlijke coaching geven om ervoor te zorgen dat je weet hoe je het bedrijf moet starten en runnen. En ook nadat je bent geopend, hebben ze mentoren, coaches en consultants beschikbaar om je te helpen succesvol te zijn; de kracht van het hele merk groeit immers als individuele units het goed doen.
  • Flexibele verantwoordelijkheden. Als franchisenemer heb je veel verantwoordelijkheden, maar zodra het bedrijf zijn eigen momentum heeft, heb je controle over die verantwoordelijkheden. Je kunt instappen en operaties leiden wanneer je dat wilt, en managers en andere professionals inhuren om de verantwoordelijkheden op zich te nemen die je niet langer op je wilt nemen.
  • Veel aanbod. Er zijn franchisemogelijkheden in tientallen sectoren, elk met talloze merkopties om uit te kiezen. Met andere woorden, je kunt een merk en bedrijf kiezen dat bij jouw persoonlijkheid past en je echt aanspreekt. Evenzo heb je veel keuzes om je franchise verder te ontwikkelen. Als je ambitieus bent en een passie hebt voor het bedrijf, kun je uitbreiden en andere locaties openen.
  • Groeiende inkomsten genereren. Het grootste voordeel van een franchise is het vooruitzicht van het genereren van inkomsten. Zodra je begint met werken en de winstgevendheid van jouw locatie op orde hebt, zou je maandelijkse inkomsten moeten verzamelen die jouw uitgaven overschrijden, wat resulteert in een winst die in de loop van de tijd zou moeten groeien.

De nadelen van Franchisen

Er zijn echter ook enkele nadelen waarmee je rekening moet houden, waaronder:

  • Opstartkosten. De meeste franchises vereisen een initiële investering. Als je net begint, of als je niet over veel kapitaal beschikt, moet je vaak een zakelijke lening voor dit bedrag nemen. En als je een lening neemt, is dit bedrag vaak een persoonlijk risico.
  • Geen garantie op succes. In veel gevallen zullen franchisenemers een betrouwbare winst maken als ze het bedrijf begrijpen en de opgedane kennis correct toepassen. Het blijft echter ondernemerschap en ook geen enkele franchise is gegarandeerd succesvol. Een franchise openen op een slechte locatie, te maken krijgen met hevige concurrentie of niet goed omgaan met veranderingen in demografische trends kan ertoe leiden dat een franchise aan kracht verliest.
  • Zakelijke beperkingen. Een van de sterke punten van het openen van een franchise kan ook een zwakte zijn: het niveau van controle de franchisegever uitoefent en de voorschriften die je moet volgen betekenen dat je niet altijd alle vrijheid hebt om de formule aan te passen aan je eigen wensen.

Het bezitten van een franchise ligt binnen handbereik, maar de bedrijfsregels en -voorschriften en de hoge instapkosten kunnen je afschrikken. Maar als je het goed aanpakt zijn de enorme voordelen van franchise-eigendom vaak meer dan genoeg om je financiële doelen te bereiken.

Wil jij meer weten over franchisen? Bezoek gratis de Franchise+ Beurs!

Op vrijdag 31 maart en zaterdag 1 april 2023 vindt de Franchise+ Beurs plaats in het van der Valk Hotel Schiphol aan de rijksweg A4. Dit is de kans om uit te zoeken of het franchise-ondernemerschap jouw weg naar financiële vrijheid is. Vraag nu gratis kaartjes aan!

Lees meer over:

Media- en Marketingbedrijf Franchise+ dé aangewezen partner in franchisegroei. Onze missie is om mensen die iets met franchising hebben of willen bij elkaar te brengen. Hiervoor zetten wij diverse online en offline mediakanalen in. Afgestemd op jouw formule.