Groeien in de boutique fitness 

Tijdens haar zwangerschap hoorde Ilse van de Steege een enthousiast verhaal over sporten in warmtecabines. Op internet vond ze de formule: bbb health boutique. Ze raakte zelf ook enthousiast, helemaal toen ze las dat de formule op zoek was naar franchisenemers. Ze bekeek haar leven van dat moment en besloot dat de tijd rijp was om zich aan te melden. Inmiddels runt ze een goedlopende vestiging in Delft.

Ilse van de Steege (28) was in loondienst toen ze de stap naar het ondernemerschap waagde. “Eigenlijk wilde ik altijd al ondernemer worden, ik ben erg gesteld op mijn vrijheid”, lacht ze. Ze was zes jaar manager in de kinderopvang en had daarna commerciële banen, wat een goede springplank bleek.

Tijdens het kennismakingsgesprek bij de vestiging Den Haag was er meteen een klik van beide kanten, vertelt ze. “De formule past goed bij mij. Ik ben het prototype van de doelgroep. Ik herken mezelf in dames met een drukke baan en een gezin die er toch goed uit willen zien.” Ook de nadruk op voeding sprak haar aan: “Ik was hobbymatig al lang met voeding bezig en op dit moment doe ik de opleiding gewichtsconsulent.”

Tijdens haar zwangerschapsverlof – inmiddels was ze bevallen van haar tweede kind – had ze alle tijd om zich voor te bereiden. Locatieanalyse, doelgroepenonderzoek: alle seinen stonden op groen. Op 23 januari 2017 opende ze haar Delftse vestiging. Omdat mensen al in december proeflessen konden reserveren, zat het de eerste weken meteen vol. En het loopt nog steeds door, vertelt ze. “Het blijft groeien, heel fijn.”

Werk-privébalans

Ondersteuning van de formule kreeg ze vanaf het begin. “Er zijn voorbeelden en stramienen, er is veel vastgelegd.” Een deel van de administratie wordt gedaan door het hoofdkantoor, vooral de ledenadministratie, en een deel doet ze zelf. Voor de marketing heeft de formule een manager in dienst.
Wat haar is meegevallen is het bewaren van de werk-privébalans, mede dankzij haar vijf parttime medewerkers. Moeilijk vindt ze soms om het vertrouwen te behouden dat het goed blijft gaan. “Dat moet groeien”, denkt ze.

Voor de toekomst houdt ze nog wat opties open: het kan een tweede vestiging worden maar iets ernaast, zoals lesgeven in het hoger onderwijs, is ook een optie. “Eén ding is zeker: ik ga niet meer in loondienst!”, aldus Ilse.

Over bbb health boutique 

De term boutique fitness komt uit Amerika. Kenmerken: een persoonlijke benadering en een kleinschalige opzet. De pijlers van bbb health boutique zijn voeding, beweging en leefstijl. De formule coacht vrouwen die willen sporten, shapen en afvallen. Je sport in een hot cabin. Er werken psychologen, personal trainers, fysiotherapeuten en diëtisten. De franchiseformule heeft vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Tilburg, Haarlem en Delft.