Gebruik je hersens

Twee jaar geleden maakte Roger Bozon de overstap van directeur/eigenaar van een familiebedrijf in de houthandel naar de franchiseformule BrainStudio. De formule werd in 1992 opgezet door Jan-Willem van den Brandhof. Roger Bozon volgde als eerste zelf de training, werd enthousiast en is nu de tweede franchisenemer van deze opmerkelijke formule.

“Waar het eigenlijk om gaat is meer balans in je leven”, stelt Roger Bozon. “In onze maatschappij word je overstelpt met informatie. Druk, druk, druk. Iedereen herkent dat. Ik heb dat als mede-eigenaar van een familiebedrijf aan den lijve ervaren. Je bent er dag en nacht mee bezig. Door een aantal technieken toe te passen, kan je sneller en beter informatie opnemen en verwerken, waardoor je vanzelf meer tijd krijgt om dingen te doen die je leuk en belangrijk vindt. Voor mij was dat zo’n openbaring dat ik na de verkoop van het bedrijf besloot franchisenemer te worden.”

Trainingen

De franchisenemers van BrainStudio geven trainingen en workshops om deelnemers efficiënter en effectiever te leren werken door middel van mind-mapping (techniek om andere delen van de hersenen te activeren), timemanagement en snellezen. Roger Bozon: “Dit werk kan je alleen maar doen als je zelf volledig overtuigd bent van het concept. Cursisten ervaren dat ze door een beter gebruik van hun hersens sneller en beter informatie kunnen verwerken, zaken beter kunnen onthouden. Mensen moeten in korte tijd heel veel informatie verwerken: vakliteratuur, vergaderingen, e-mails. Drukte is een keuze. Wij leren mensen in één of twee dagen dat het anders kan. De klanttevredenheid bij incompanytrainingen ligt boven de 90%, bij workshops zelfs boven de 98%. Wij zijn het enige instituut in deze branche met een Cedeo-erkenning. Dat zegt iets over onze kwaliteit.”

Leer leren

Er zijn speciale trainingen (‘Leer als een speer’) voor scholieren. Roger Bozon: “Het is vreemd dat kinderen heel veel informatie moeten verwerken, maar vaak niet leren hoe ze nou het beste kunnen leren. Bij ons leren ze hoe zij hun resultaten kunnen verbeteren in minder studietijd. Uit onderzoek van het ministerie blijkt dat door kinderen bijvoorbeeld te leren mind-mappen,  het aantal leerlingen met goede resultaten stijgt met 88%. Gemiddeld hebben ze 34% minder studietijd nodig. Verbluffend dat met die wetenschap niks gedaan wordt. Ik werk nu veel met scholen en scholieren om daar iets aan te doen.”

Franchisenemers

Op dit moment heeft BrainStudio twee franchisenemers. Volgens Roger Bozon is er plek voor acht franchisenemers in Nederland: “De markt is bijna onbegrensd. Als franchisenemer moet je ondernemend zijn om je doelgroep op te zoeken, je moet goed met mensen kunnen omgaan en kennis kunnen overdragen. Je draagt een bepaald percentage van je omzet af als franchisevergoeding. Met vijftig trainingsdagen per jaar is de zaak rendabel. In mijn eerste jaar zat ik al op 75 dagen. Ook omdat ik naast de incompanytrainingen beschik over een eigen trainingscentrum in Maastricht.

Naast de kennisoverdracht is lekker eten een belangrijk onderdeel van de training. Je mag jezelf verwennen en leert in de praktijk hoe je beter gebruik kan maken van je hersens.”

Lees meer over:
Bert Jongen Bert Jongen
Redacteur