Echte ondernemers bij Bruna

Natuurlijk, het zijn onzekere tijden en soms moet alle creativiteit worden aangesproken om de winkel goed te laten draaien. Maar ondernemers van Bruna kijken vooruit en grijpen deze periode aan om te investeren.

De intelligente lockdown kwam op 15 maart wel op een heel ongelukkig moment voor Cor en Diana Schoenmaeckers. Een paar dagen eerder hadden ze de openingsreceptie van hun nieuwe Bruna-vestiging in een gerenoveerd winkelcentrum in Maastricht gehad. “Een plaatje van een winkel. En toen moesten we de hele openingscampagne stopzetten”, memoreert Cor. De mensen bleven weg uit angst voor besmettingen. 

Ze knokten door en juist toen het herstel was ingezet, kwam de tweede besmettingsgolf. “We zaten in een positieve flow, vooral door de goede schoolperiode. Nu zijn we weer in onzekerheid en houden we ons hart vast voor de decembermaand.” Want dat is een maand waar gewoonlijk de omzetten drie tot vier keer hoger uitvallen dan in de gemiddelde maand.      
Gelukkig heeft het echtpaar Schoenmaeckers nog twee winkels van Bruna waar de zaken wel goed doorlopen. “Het is een tijd die het maximale vraagt van het ondernemerschap. Maar met name in Landgraaf hebben we zakelijk zelfs wat geprofiteerd van corona. De thuiswerkers hebben inktpatronen nodig en ook ouderen zitten meer thuis. Zij gaan puzzelen en lezen.” 

Crisisteam

In 2012 namen ze een winkel in Geleen over. Hij had vanaf zijn achttiende bij een grote bouwmarkt gewerkt en daar carrière gemaakt. Zij dreef een eigen cadeauwinkel. Ze waren klaar voor een volgende stap. Het klikte goed met Bruna. Twee jaar later kwam een verouderde vestiging in Landgraaf vrij en ze zagen ook daar een toekomst in.    
Het ondernemen smaakte nog steeds naar meer want toen de kans in Maastricht zich voordeed, grepen ze ook die. Bruna had intussen de formule weer vernieuwd en deze winkel kreeg de meest eigentijdse uitstraling, met de boeken als blikvanger. 
Tijdens de eerste coronafase had Bruna snel een crisisteam gevormd. Dagelijkse nieuwsbrieven gaven tips en instructies wat wel en niet te doen in de winkels en beschermingsmiddelen, zoals spatschermen, werden beschikbaar gesteld. Cor: “Daar hebben we veel baat bij gehad. En de area manager is goed bereikbaar en schiet snel te hulp.”
Het franchisen met Bruna bevalt hen prima. “De winkels zijn zo leuk en gevarieerd. En het levert zoveel voordelen op om bij een formule te zijn aangesloten. Om als ondernemer alleen in deze branche te overleven is bijna niet mogelijk.”

Lees meer over:
Hans Veltmeijer Hans Veltmeijer
Redacteur
Bekijk ook