Dobey en Faunaland fuseren

De franchiseketens Dobey en Faunaland opereren voortaan samen onder de vlag van Target Pet Holding. Dobey was al sinds 1991 onderdeel van Target Pet Holding, waartoe ook de groothandel in dierbenodigdheden Van Ree hoort. De nieuwe combinatie vertegenwoordigt 173 franchisevestigingen met een totale jaaromzet van 75 miljoen euro. Daarmee is Target Pet Holding de nummer twee op het gebied van dierbenodigdheden. Marktleider is Buying4Pets, het samenwerkingsverband van Boerenbond, Welkoop en Pets Place.

De franchiseformules Dobey en Faunaland blijven naast elkaar bestaan, verzekert algemeen directeur Gertjan Willems van Dobey. “De fusie heeft vooral met schaalgrootte te maken”, stelt hij. “Door de samenwerking ontstaat er een groter inkoopvolume en dat is belangrijk voor de prijzen. Daarnaast zullen we efficiencyvoordelen behalen door de servicekantoren samen te voegen en te concentreren in Waardenburg.” Bij de gehele holding werken ongeveer zestig mensen, dat is inclusief de medewerkers van het distributiecentrum. Bij Faunaland en Dobey zelf werken nu twintig personen. Gedwongen ontslagen worden niet verwacht. “Op het personele vlak wordt één tijdelijk contract niet verlengd”, aldus Gertjan Willems.

Dobey heeft momenteel 79 franchisevestigingen en Faunaland 94 franchisevestigingen. In uitstraling zullen de formules niet noemenswaardig veranderen. Gertjan Willems: “Er zijn verschillen in de formules. Dobey is een hard franchiseconcept met als motto ‘Dol op dieren’. In vergelijking met Faunaland is het meer trendy. Faunaland is een soft franchiseconcept met als slogan ‘Verstand van dieren’. Faunaland profileert zich wat meer als specialist. Beide formules sluiten ook goed op elkaar aan. Qua locaties is er nauwelijks overlapping. Alleen in Assen, Scheveningen en Almelo zijn zowel een Dobey als een Faunaland vestiging op korte afstand van elkaar. Samen met de franchisenemers gaan we bekijken of dat zo blijft.”

Groei

De algemeen directeur van Dobey verwacht dat het aantal franchisevestigingen van Dobey en Faunaland de komende jaren kan groeien tot zo’n driehonderd vestigingen in Nederland: “Nederland heeft op dit moment ongeveer 1.500 dierenspeciaalzaken. Ongeveer 45 procent daarvan is aangesloten bij een samenwerkingsverband. Dat betekent dat meer dan de helft nog bestaat uit overwegend kleinere zelfstandige winkeliers. Die krijgen het steeds moeilijker om zakelijk gezien te overleven. Ze hebben niet de kennis en ervaring op het gebied van (nieuwe) marketing, het is moeilijk om prijstechnisch te concurreren en vaak is de ondernemer op leeftijd en is er geen zicht op opvolging of overname. Velen zullen de komende jaren dan ook verdwijnen. Sommige zelfstandig opererende winkeliers zullen zich aansluiten bij een keten. Maar het merendeel van de groei zal komen door ondernemers die zich nieuw vestigen.”

Het rendement in de branche is in ieder geval aantrekkelijk. Dat lag vorig jaar bij acht procent.

“Daar zaten wij ruimschoots boven”, stelt Willems niet zonder trots vast.

Onderlinge concurrentie tussen de formules Dobey en Faunaland ziet hij niet als een probleem.

“Als zich een potentiële franchisenemer bij ons meldt, bekijken we samen met hem welk concept voor hem of haar geschikt is. Door de samenwerking tussen Dobey en Faunaland hebben we juist meer te bieden omdat we het aanbod nog beter kunnen afstemmen op de wensen en mogelijkheden van de franchisenemer.”

Concentratie

Op dit moment zijn er vijf samenwerkingsverbanden actief in de dierenbranche in Nederland.

Buying4Pets (Boerenbond, Welkoop en Pets Place) is marktleider. Nummer twee, met een marktaandeel van zo’n twaalf procent is nu Target Pet Holding. Discounter Jumper (vijftig vestigingen) is qua grootte de derde grote speler. Daarna volgen Discus en Pets & Co.

“Ik sluit een verdere concentratie de komende jaren niet uit”, stelt Gertjan Willems. “Dat heeft alles te maken met schaalgrootte, de inkoopprijzen en het koopgedrag. Klanten willen steeds meer op een professionele wijze bediend worden, een keuze hebben uit een ruim assortiment tegen betaalbare prijzen. Dat stelt hoge eisen aan een organisatie. Door de samenwerking binnen Target Pet Holding kunnen we daaraan voldoen. Ik zie de toekomst dan ook vol vertrouwen tegemoet.”