Dit is wat jij moet weten over franchise ondernemen

Franchise ondernemen is een manier om een eigen bedrijf te starten met behulp van de expertise en ondersteuning van een bekende keten. Bij een franchise onderneming koop je als ondernemer het recht om onder de naam en het concept van een bekende keten te opereren. Enkele bekende ketens waarvan je een franchise kunt starten zijn McDonald's, Subway, Domino's Pizza en KFC. Om je een idee te geven waar je allemaal op moet letten wat voor kosten hierbij komen kijken, hebben we een aantal belangrijke zaken voor je op een rijtje gezet. Dus ben jij voornemens om te gaan ondernemen, maar heb je geen idee wat je zou moeten beginnen? Dan is een franchise onderneming misschien wel iets voor jou.

De voordelen

Een groot voordeel van franchise ondernemen is dat je kunt profiteren van de bekendheid en reputatie van de keten waarvan je een franchise start. Ook kun je gebruik maken van de operationele systemen en ondersteuning van de keten. Dit kan helpen om de opstartkosten te verlagen en de kans op succes te vergroten. Daarnaast kan franchise ondernemen ook helpen om risico's te verminderen. De franchisegever heeft immers al bewezen dat het concept succesvol is en heeft al een bewezen formule. Ook worden vaak marketing- en advertentiekosten gedeeld door alle franchisenemers van de keten, wat de kosten verlaagt. Stel je wilt graag een sportzaak beginnen en niet alleen een bepaald soort sportbh verkopen, maar ook allerlei andere merken, dan kan dit aardig in de papieren lopen. Op het moment dat je dan kiest voor een franchise, dan kun je vaak eerst je winkel vullen en op basis van omzet deze kosten betalen.

De kosten

Franchise ondernemen kent natuurlijk zo z’n voor- en ook nadelen. Er zijn namelijk ook kosten verbonden aan franchise ondernemen. Zo moet er vaak een initiële franchise fee worden betaald aan de franchisegever voor het recht om het concept te gebruiken. Ook moeten franchisenemers vaak royalties betalen aan de franchisegever, dit is een percentage van de omzet die aan de franchisegever wordt afgedragen. Deze kosten kunnen variëren per keten en moeten zorgvuldig worden overwogen voordat je besluit om een franchise te starten. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit een flinke investering vergt. Dus wil je beginnen met je eigen winkel in bijvoorbeeld sportlegging dames, dan is het zeker aan te raden om eerst voor jezelf de kosten in kaart te brengen en vervolgens ook te kijken naar de potentie.

Is het iets voor jou?

Kortom, franchise ondernemen kan een goede manier zijn om een eigen bedrijf te starten met behulp van de expertise en ondersteuning van een bekende keten. Het kan helpen om de opstartkosten te verlagen, risico's te verminderen en te profiteren van de bekendheid en reputatie van de keten. Echter, het is belangrijk om rekening te houden met de kosten en om zorgvuldig te onderzoeken wat de opbrengsten zijn voordat je besluit om een franchise te starten. Je wilt natuurlijk niet dat je al je zuurverdiende spaarcenten straks in een concept steekt wat helemaal niet goed werkt bij jouw in de buurt.

 

Lees meer over: