David vecht terug tegen Goliath

De franchiseketen PostMasters wordt in haar groei belemmerd door TNT. PostMasters-directeur Thomas van der Lubbe stelt dat er veel belangstelling is voor zijn concept maar dat franchisenemers van ketens zoals Primera, Bruna en The Read Shop geen PostMasters-vestiging mogen openen. TNT ontkent dat er van een dergelijk verbod sprake is.

TNT sluit steeds meer postagentschappen. Thomas van der Lubbe zag een gat in de markt: “Er is en blijft behoefte bestaan bij particuliere en zakelijke klanten om in hun eigen buurt hun postzaken te regelen. Of het nu gaat om het versturen van mailings of postpakketten. Postagentschappen verdwijnen of het aanbod wordt uitgekleed. TNT Pakketen richt zich steeds meer rechtstreeks tot het midden- en kleinbedrijf omdat het een lucratieve markt is. Het postagentschap krijgt daardoor minder omzet. Hun marges staan onder druk. PostMasters is een aantrekkelijk alternatief. Zowel voor de klant als voor de franchisenemer. Op de eerste plaats is ons aanbod veel ruimer omdat wij met alle grote postbedrijven zaken doen: Sandd, DHL, FedEx. Daardoor kunnen wij maatwerk leveren en de meest voordelige vorm van verzending aan de klant bieden. Daarnaast kunnen we desgewenst ook print- en drukwerkfaciliteiten aanbieden. Voor de klant is ons aanbod dus veel ruimer dan dat van een postagentschap. Voor een franchisenemer is het aantrekkelijk omdat wij met goede marges werken, door een groter assortiment aan diensten ook meer omzet genereren en een bijdrage leveren aan traffic in de winkel. Zeker in tijden waarin de winkelomzet onder druk staat is dat aantrekkelijk.”

Niet blij

TNT is niet blij met de concurrentie. Thomas van der Lubbe begrijpt het niet: “Ze zien ons als concurrent in plaats van als extra omzetkanaal. Mobiele telefoons van KPN Telecom kun je ook in andere winkels kopen. Ik begrijp niet waarom het bij postverzending dan anders is. Ze zijn blijkbaar bang dat ze een deel van de markt met name op het gebied van pakketservice verliezen.”

Het conflict heeft ertoe geleid dat TNT Pakketservice het contract met PostMasters heeft opgezegd.

De klant merkt daar in de praktijk weinig van: “We hebben alternatieven. En voor mailings maken we ook gebruik van TNT Post. Andere divisie en dus ook andere regels”, verduidelijkt Thomas van der Lubbe.

The Read Shop

Eén van de vijf franchisevestigingen van PostMasters is gevestigd in The Read Shop in het Noord-Limburgse Tegelen. Thomas van der Lubbe: “Die franchisenemer is uitermate tevreden over de combinatie. Ik begrijp dat er nu vanuit The Read Shop druk wordt uitgeoefend om de PostMasters-vestiging te sluiten omdat anders mogelijk het franchisecontract van The Read Shop wordt opgezegd. Voor mij is dat onbegrijpelijk want het gaat om een zelfstandig ondernemer. Ik vraag mij af of het juridisch allemaal kan.”

Groei

PostMasters wordt in zijn groei belemmerd omdat TNT en grotere franchiseketens blijkbaar afspraken hebben gemaakt over exclusiviteit. “Als ketens met ons in zee gaan, dreigt TNT alle postagentschappen daar weg te halen. Als er een franchiseketen is met één TNT postagentschap wordt die al als strategische partner bestempeld. Blijkbaar is TNT bang voor ons”, aldus Thomas van der Lubbe.

De directeur van PostMasters gaat niet bij de pakken neerzitten: “We hebben een kleine organisatie. Ik ben niet dagelijks bezig met het gevecht tegen TNT. Gelukkig is er voldoende belangstelling bij anderen om met ons in zee te gaan. Dat neemt niet weg dat ik franchiseketens adviseer om geen blokkade tegen ons op te werpen. We kunnen een bijdrage leveren aan het verbeteren van hun omzet en hun marge en die van hun franchisenemers. Verder bekijken we welke wegen we bewandelen om de dominantie van TNT aanhangig te maken. Daarbij denken we aan de Opta en de NMa. Beide organisaties zien toe op een eerlijke marktwerking.”

Lees meer over:
Bert Jongen Bert Jongen
Redacteur
Bekijk ook