Combinatie drogisterijapotheek

Formule voor gezondheidsspeciaalzaak gooit hoge ogen Combinatie drogisterijapotheek niet nieuw binnen DA Binnen vijf jaar zijn 200 DA-winkels omgebouwd tot gezondheidsspeciaalzaken, een combinatie van drogisterij en apotheek waar receptmedicijnen verstrekt worden.

Directievoorzitter Robert van Twuijver noemt het aantal een realistisch cijfer. De overige 500 verkooppunten zullen geleidelijk volgen, althans dat is het streven. De combinatie drogisterij met apotheek is overigens niet nieuw binnen de DA-formule. In 1995 was DA de eerste die het concept introduceerde. Concurrent Etos volgde het voorbeeld. Inmiddels telt DA twaalf van dergelijke combinaties.Tot nu toe waren het aparte balies in de winkel, met achterin de receptenbalie. Dat concept gaat op de schop. In het nieuwe concept van de gezondheidsspeciaalzaak, waarvan de eerste winkels in de loop van dit jaar geopend zullen worden, wordt het allemaal een dynamisch geheel. DA heeft de ambitie uit te groeien tot de grootste gezondheidsketen van Nederland waar je binnenloopt voor totaaladvies.

Consument betaalt bij DA nooit teveel voor receptmedicijnen Een gediplomeerd apotheker gaat de medicijnverstrekking bewaken. DA zal de voordelen op de inkoop van medicijnen afstaan aan de zorgverzekeraars waarmee contracten worden gesloten. CZ was maandag 26 januari de eerste zorgverzekeraar waarmee een contract is getekend. "Wij hebben geen kortingen en bonussen, alleen een normale vergoeding voor de retailkosten", aldus Van Twuijver. Nederland telt zo'n 1.600 apotheken. Met medicijnverstrekking is jaarlijks 4,8 miljard euro gemoeid. Door de DA-werkwijze verwachten verzekeraars vele honderden miljoenen euro's goedkoper uit te zijn. Voor verzekerde consumenten houdt het in dat de verzekeringspremies omlaag kunnen. Bij het uitwerken van de strategie is door DA niet stilgestaan bij het verwerven van marktaandeel van apothekers. "We hebben ons bij de plannenmakerij laten leiden door de eigen formulekracht", stelt Van Twuijver, die om de volgende redenen verwacht waarom de consument bij DA hun doktersmedicijnen gaan halen. "DA biedt zekerheid dat je niet teveel betaalt. DA geeft zekerheid dat je er altijd terecht kunt tijdens de winkelopeningstijden. Bij DA vind je alles onder een dak en dat is gemak." Wim Hoogenboom Vernieuwingen goed voor de formule"

De combinatie drogisterijapotheek zie je in New York op bijna elke straathoek. In de landen om ons heen is het ook een heel normaal beeld, behalve in Nederland." Richard Selhorst (40) eigenaar van DA Beaut? in hartje centrum van Rotterdam, gelooft in de eind januari gepresenteerde vernieuwing van de DA-formule. "Eigenlijk liep ik zelf al langer rond met het idee. Ik was derhalve blij verrast toen de plannen van de organisatie naar buiten kwamen. Hoe ik van mijn eigen zaak het beste een gezondheidsspeciaalzaak kan maken weet ik nog niet. Hier in het hart van de stad gaan de luxeartikelen gemakkelijker over de toonbank dan medicijnen. Zelf een apotheker in dienst nemen? Ik moet het allemaal nog eens doorrekenen. Een maatschap aangaan met een zelfstandige apotheker is ook een optie die ik op voorhand niet uitsluit.

"De nieuwe naam DA Beaut? prijkt als eerste vernieuwing sinds eind januari op de gevel. De vernieuwingen zijn in zijn ogen goed voor de DA-formule. Gezondheid, schoonheid, verzorging en jezelf verwennen zijn goede thema's die in het tijdbeeld van nu passen. "De markt is voortdurend in beweging en je moet durven veranderen", redeneert Selhorst.Negen maanden geleden nam Richard Selhorst DA Beaut? aan het Binnenwegplein 64-66 over van zijn werkgever. In zijn huidige vorm met 310 m2 verkoopruimte en twaalf medewerkers draait de winkel sinds 1999. Ten tijde van de overname vervulde hij de functie van bedrijfsleider. Zeven jaar geleden maakte hij voor het eerst kennis met de DA-formule. Om bij te verdienen naast zijn rechtenstudie begon hij als vakkenvuller.

Lees meer over:
Franchise+ Franchiseplus
Redactie