BVD advocaten staat pal vóór de franchisenemer!

Advocatenkantoren kent Nederland in alle soorten en maten, maar advocaten die de taal van franchisenemers spreken, zijn uniek. BVD advocaten is een kantoor dat al jarenlang actief is in de handels- en retailbranche en zich gespecialiseerd heeft in de juridische uitdagingen waar franchisenemers met regelmaat tegenaan lopen. 

Vanuit vier vestigingen staat BVD advocaten al tientallen jaren garant voor een bekwame en concrete aanpak van juridische zaken. “We spreken de (franchise)ondernemers dagelijks. Daardoor weten we hoe hun onderneming in elkaar steekt en wat de structuren en eventuele knelpunten zijn”, zegt advocaat Erhard Koekoek. 

“We kennen de wet- en regelgeving die komt kijken bij het ondernemen binnen een franchiseorganisatie. Recente ontwikkelingen maken duidelijk dat er gelukkig steeds meer aandacht komt voor de veelal zwakkere positie van franchisenemers. De aanstaande wettelijke verankering van de Nederlandse Franchise Code zal daar verandering in brengen. Ook de Wet Acquisitiefraude, die recent voor het eerst en met terugwerkende kracht op franchiseverhoudingen werd toegepast, laat zien dat franchisenemers een sterkere positie hebben, dan eerder het geval was. Dat besef begint gelukkig wel door te dringen bij veel franchisenemers”, aldus advocaat Koekoek. 

“In franchiseverhoudingen kunnen zaken soms vastlopen. Dan is kennis macht! Wij kunnen dan zowel onze juridische expertise als de kennis van de handels- en retailbranche inzetten. We brengen de problemen overzichtelijk in kaart en zorgen voor de beste oplossing.”

Advocaat Cornelis Klepper: “De franchisenemers balanceren enerzijds tussen de eigen ondernemersvrijheid en anderzijds de regels die de franchiseformule stelt. Soms is dat een lastig evenwicht. Concrete afspraken over die ondernemersvrijheid ontbreken nogal eens in de franchiseovereenkomst. En wat als je als franchisenemer de samenwerking wilt beëindigen, terwijl je een concurrentiebeding bent overeengekomen. Hoe ontkom je dan aan die ‘wurggreep’?”

Of hoe te handelen als juist de franchisegever degene is die de franchiseovereenkomst plotsklaps wil beëindigen? Een voorbeeld daarvan zijn de Formido-franchisenemers die recentelijk een opzegbrief ontvingen van franchisegever Formido. Tijdens diverse bijeenkomsten heeft BVD advocaten de Formido-franchisenemers geïnformeerd over de mogelijkheden om hun belangen veilig te stellen. “Kennis van de eigen juridische positie is immers onmisbaar bij onderhandelingen met de franchisegever”, aldus advocaat Koekoek. 

Gespecialiseerde advocaten 

Binnen het brancheteam retail heeft BVD advocaten drie specialisaties: franchise, personeel en huisvesting. Elk specialisme heeft een eigen team aan advocaten.

Regionale klanten dichterbij bedienen

Met vestigingen in Barneveld, Hardinxveld-Giessendam, Veenendaal en Werkendam is BVD advocaten een middelgroot advocatenkantoor met meer dan 20 advocaten. Daarmee kan BVD advocaten regionale klanten niet alleen dichtbij bedienen, maar ook de kwaliteit bieden van een landelijk kantoor.

Voor meer informatie klik hier

Franchise+ Franchiseplus
Redactie
Bekijk ook

BVD advocaten is al vele jaren actief in de retail. Wij geloven in franchising. Het is een prachtige manier van ondernemen en samenwerken. Mits alles goed is opgezet, biedt franchise grote voordelen.