The Big Change van Linda

Vanuit de gehandicaptenzorg naar een eigen zaak: Linda van den Broek maakte deze onalledaagse stap. Sinds maart 2007 is ze franchisenemer van een goedlopende vestiging van Bertram & Brood in Aalsmeer.        

Na haar scheiding werkte Linda van den Broek (45) dertien jaar lang in de gehandicaptenzorg. Toch had ze twintig jaar geleden al een droom dat ze ooit iets voor zichzelf wilde beginnen: in 1989 haalde ze daarom haar middenstandsdiploma, samen met haar zus. Dat ‘iets voor zichzelf’ werd uiteindelijk een Bertram & Brood-bakkerij. “Twee jaar geleden kwam ik per ongeluk als invalkracht in een bakkerij te werken, waar Tom Busse (samen met Nol Bertram formulehouder, red.) vroeger eigenaar van was geweest”, zegt Linda. “Toen Tom vertelde van de nieuwe plannen van Bertram & Brood heb ik hem gezegd: ‘als jullie een pand in Aalsmeer hebben, bel me dan’. Drie maanden later belde hij me.”

Open en sociaal

Bertram & Brood kwam dus eigenlijk ‘op haar pad’, zoals Linda zegt. Toch is het ook een bewuste keuze. Na dertien jaar in de gehandicaptenzorg en met twee zoons die in die periode de deur uitgingen, was ze wel toe aan een nieuwe uitdaging, Bertram & Brood sloot aan bij haar eigen persoonlijkheid. “Ik ben een heel open en sociaal ingesteld mens en ik houd van de contacten met klanten. Het leuke van Bertram & Brood is natuurlijk de koffie, de tafeltjes en de belegde broodjes maar ook dat je naar behoefte kunt bakken. Net kwam er een klant binnen die nog Casino wilde en dat lag er niet meer, dus die bak ik dan effetjes. Je hoeft nooit nee te verkopen.”

Heel spannend

Linda van den Broek heeft de start van haar eigen onderneming als heel spannend ervaren. “Dat kun je van te voren niet inschatten. Bestel ik niet teveel of te weinig, hoe doe je dat met personeel… Het bestellen is uiteindelijk erg meegevallen. Dat had ik vrij snel door. Wat tegenviel waren de lange werkdagen. Ik start om half 7 en in het begin dacht ik ‘dat ga ik de hele week doen, van maandag tot zaterdag’ maar ik merkte wel dat donderdag mijn breekdag was. Je bent weliswaar om half 6 thuis maar je bent dan natuurlijk nog niet vrij als je voor jezelf werkt. Daar heb ik wel snel verandering ingebracht. Ik rooster mezelf nu ook een dag vrij en ik kan nu beter dingen loslaten. Ik heb ook personeelsleden aan wie ik wel wat kan overlaten.”

Gelukkiger?

Linda ondervindt veel ondersteuning en enthousiasme vanuit haar omgeving. Haar zus staat dertig uur in de winkel en staat altijd klaar als back-up. “Mijn twee volwassen zoons zeiden ook meteen ‘mam, dat is echt wat voor jou’. Zij helpen me twee ochtenden in de week met opstarten.”

Is ze gelukkiger geworden? “Het is anders. Ik heb meer het idee dat ik de dingen zelf in de hand heb. In mijn oude werk had ik dat niet altijd, er waren zoveel factoren waar je mee te maken had. Ik vind uiteindelijk nu meer bevrediging in mijn werk. Dit is helemaal van mezelf. En van klanten krijg ik dat ook terug. Die komen hier graag.”

Lees meer over:
Pras Weijers Pras Weijers
Redacteur