Bescherm je bedrijf tegen een groeiend aantal winkeldiefstallen

Welk deel van je omzet gaat jaarlijks verloren aan de compensatie van winkeldiefstallen binnen je vestigingen? Cijfers van de politie, die eerder dit jaar gepubliceerd werden door het ANP, laten zien dat het aantal winkeldiefstallen dit jaar fors gestegen is ten opzichte van een jaar eerder. Het eerste kwartaal van dit jaar kende zelfs het hoogste aantal winkeldiefstallen gemeten in de afgelopen elf jaar. Dit toont aan hoe belangrijk het voor franchisehouders is om hun winkel van de juiste beveiliging te voorzien. Het beveiligen van een winkelpand is mogelijk met een grote beveiligingscamera, maar bijvoorbeeld ook met een compacte spy camera. Je wilt van de winkel geen vesting maken! In dit artikel lees je er meer over.

Verschillende vormen van zichtbare en onzichtbare beveiliging

 Daar de cijfers van de politie laten zien dat het risico op winkeldiefstal groot is, doe je er als franchisehouder verstandig aan om periodiek een audit uit te voeren op je beveiliging. Het gaat hierbij niet uitsluitend om de inbraakbeveiliging, maar veel meer over de vastlegging en het afschrikken van potentiële daders. Dit doe je door te kiezen voor een combinatie van zichtbare en onzichtbare vormen van beveiliging. Hang in ieder gangpad van je kledingwinkel, supermarkt of bijvoorbeeld elektronicazaak een zichtbare beveiligingscamera op. Deze camera’s zullen veel winkeldieven op voorhand al afschrikken.

De producten met de hoogste waarde kun je van extra, onzichtbare beveiliging uit bijvoorbeeld een spyshop voorzien. Doe dit ook bij producten waarvan je weet dat ze veel gestolen worden in andere vestigingen van de franchiseformule waarbij je aangesloten bent. Door daders vast te leggen is het makkelijker om de schade vergoed te krijgen en deze door de politie op te laten pakken. 

Train medewerkers om alert te zijn op winkeldiefstal

Naast de mogelijkheid om je vestiging op verschillende punten van beveiligingscamera’s te voorzien, is het belangrijk dat medewerkers zich bewust zijn van de rol die zij spelen in het voorkomen van winkeldiefstal. Door een winkeldief op heterdaad te betrappen kan de zaak direct worden afgewikkeld. Zo kun je aanspraak maken op een schadevergoeding van 181 euro, betaald door de dader van de winkeldiefstal. Eventuele kosten voor het herstel van schade, zoals een beveiligingslabel dat van het product getrokken is, komen daar nog bovenop. Daarnaast kun je de betrokken winkeldief een winkelverbod geven om herhaling te voorkomen. Het valt onder het programma SODA. De politie werkt hieraan mee, wat je als franchisehouder veel administratie scheelt bij een incident.

Lees meer over: