Bent u al franchisenemer geworden?

In de aanloop naar het maken van deze startersspecial hebben wij onderzoek gedaan naar hoe potentiële franchisenemers zich oriënteren op de diverse franchiseformules, waarom zij franchisenemer willen worden en wat er gebeurde nadat ze via de website van Franchise+ een informatiepakket hadden aangevraagd.

De uitkomst is opvallend: zo heeft 1/3e deel van de respondenten nooit informatie van de franchiseformule ontvangen en slechts 6% wil ondernemer worden om veel geld te verdienen. 

Welke branches zijn favoriet?
Vooral de branches Food & Horeca en Non-food / retail waren erg in trek bij de respondenten: 46% heeft interesse getoond in de branche Food & Horeca en 49% toonde interesse in Non-food / retail. De branches Mode en Dienstverlening scoorden een stuk lager met respectievelijk 7% en 27%. 

93% oriënteert zich via Internet
De manieren waarop potentiële franchisenemers zich kunnen oriënteren op de diverse franchiseformules zijn legio, bijvoorbeeld: via Internet, door het bezoeken van een vestiging van de formule, door met iemand met kennis van de formule te sparren of door het bezoeken van de Franchise & Formule Beurs Onderneem ‘t!. Bij deze vraagstelling waren meerdere antwoorden mogelijk.  93% van de respondenten heeft zich georiënteerd op de diverse franchiseformules via het Internet. Op een tweede plek komt het bezoeken van een vestiging van de formule, met 27%. 20% van de respondenten heeft zich georiënteerd door de Franchise & Formule Beurs Onderneem ‘t! te bezoeken.

33% ontvangt nooit informatie
In de enquête werd gevraagd binnen welke termijn de respondenten informatie hebben ontvangen van de franchiseformule. 1/3e deel geeft aan dat zij nooit informatie heeft gekregen! Dit is een gemiste kans voor de franchiseformules. Maar het kan ook snel gaan, 40% heeft de informatie binnen een week binnen. De informatievoorziening vond vooral per mail plaats, namelijk in 56% van de gevallen. Op een tweede plaats komt de informatievoorziening per post met 38%. Op de vraag of daarna nog contact is geweest met de franchiseformule reageert het grootste gedeelte (59%) met “Nee”. 21% reageert positief door aan te geven dat er een afspraak is geweest. 14% heeft nog telefonisch contact gehad met de franchiseformule. 

Hoogst genoten opleiding
Op de vraag “Wat is uw hoogst genoten opleiding?” reageert 36% met “MBO”, 29% met “HBO”, 26% met “Middelbaar onderwijs” en tot slot 9% met “WO”. 

Waarom wilt u franchisenemer worden?
Ook op deze vraag waren meerdere antwoorden mogelijk. Het grootste gedeelte van de respondenten (69%) gaf als antwoord: “Omdat ik dan ondersteuning krijg vanuit de franchiseorganisatie op verschillende gebieden”. 45% gaf als reden: “Omdat ik daarmee mijn droom laat uitkomen”. 38% geeft aan omdat zij dan kunnen meeliften op een bekende naam. “Omdat ik vanwege mijn leeftijd niet meer aan de slag kom bij een baas” was het antwoord van 19% van de deelnemers. Andere redenen zijn: “Ik ben franchisenemer geweest, ik heb het verkocht en ben nu in loondienst, maar het zelfstandig ondernemerschap blijft trekken”, “Het lijkt me een leuke uitdaging naast mijn huidige baan” en “Ik ben zelfstandig ondernemer en ik ben op zoek naar een franchisenemer om de winkel voort laten bestaan”. En tot slot geeft 6% als reden: “Omdat ik dan veel geld kan verdienen”. 71% van de respondenten kan er trouwens prima mee leven dat zij nooit klaar zijn met werken als ze ondernemer worden. 

Een eigen franchisevestiging starten
49% van de respondenten denkt binnen een jaar een eigen franchisevestiging te starten. Een kwart is nog positiever en denkt binnen een half jaar een eigen franchisevestiging te starten. De laatste 25% gaat geen franchisevestiging starten. Een enkeling geeft aan dat hij al gestart is. “Het gaat om een tweede winkel erbij, ik ben al franchisenemer” en “Ik hik met het percentage eigen vermogen en de banken zijn niet erg gewillig” zijn andere antwoorden die zijn binnengekomen.

Van uw eerste winst koopt u…
Op deze vraag waren meerdere antwoorden mogelijk. 75% vult als eerste het banksaldo aan van hun eerste winst als franchisenemer en 32% trakteert de partner op een heerlijk 5-gangen diner. Het kopen van een auto staat op de derde plek met 8%. Andere reacties zijn: “Ik koop iets leuks voor mijn kinderen”, “Ik investeer dan in mijn eigen bedrijf”, “Dan wil ik een bedrijfskapitaal opbouwen”, “Trakteer ik mezelf op een mooie vakantie”, “Ga ik met het gezin leuke dingen doen” en tot slot “Ik zet het apart, gezien de huidige economische situatie”.  

Feiten & cijfers  

  • 33% heeft nooit informatie ontvangen van de franchiseformule
  • 49% denkt binnen een jaar een eigen franchisevestiging te starten
  • 69% wil franchisenemer worden omdat zij dan ondersteuning vanuit de franchiseorganisatie krijgen op verschillende gebieden 
  • 75% vult als eerste het banksaldo aan van hun eerste winst als franchisenemer
  • 45% wil franchisenemer worden om hun droom uit te laten komen
  • 32% trakteert de partner op een heerlijk 5-gangen diner van de eerste winst
  • 6% wil franchisenemer worden om veel geld te kunnen verdienen

+