Arron biedt ondernemers alle ruimte

“Je moet niet lui zijn, want dan kun je beter wat anders gaan doen. Bij hard werken en veel inventiviteit staat de beloning echter perfect in verhouding tot je inspanningen.” Dat vinden Gerard Hoogland en Arjan Gloudi, die sinds 1 februari van dit jaar samen franchisenemer zijn van Arron Automatics in het gebied Rotterdam/Dordrecht. Hun enthousiasme over de samenwerking met Arron kent geen grenzen.

Arron Automatics exploiteert koffie-, frisdrank- en snoepautomaten bij scholen en bedrijven. Het "full service"-concept houdt in dat de klanten geen omkijken hebben naar de automaten: plaatsing en installatie, voorraadbeheer en de daarmee gemoeide investeringen: het wordt allemaal verzorgd door Arron. Ook hebben klanten niet te maken met kosten als afschrijving, onderhoud en reparaties, terwijl de ook de financiële administratie geheel wordt verzorgd tot het verwerken van kleingeld aan toe. En zeer actueel: de aanpassing aan de komst van de euro; het grootste gedeelte van de automaten is al aangepast.

Gerard Hoogland kwam vorig najaar op de Franchisebeurs in Utrecht in contact met Arron Automatics. "Samen met mijn vrouw Noemi van Ommeren ben ik franchisenemer van een Primafoonwinkel in Rotterdam geweest, maar na een conflict met KPN zijn we daar uitgestapt. Toch wilde ik ergens anders weer franchisenemer worden. Het is de beste manier om zelfstandig ondernemer te zijn, terwijl je toch, wanneer het goed is, een steuntje in de rug hebt."

Tijdens zijn eerste contact met Arron zat Hoogland nog volop in de afwikkeling van het contract met KPN-Primafoon. Hij nam die periode ook te baat om alle voors en tegens van een nieuw contract met Arron af te wegen; hij was direct al enthousiast over de presentatie van Arron Automatics op de Franchisebeurs. "Een frisse uitstraling, een heldere manier van benadering en veel enthousiasme," zo beschrijft hij zijn eerste indrukken. Indrukken, die in de afgelopen maanden niet aan waarde hebben ingeboet. Na een aantal verdere gesprekken met Arron Automatics vond hij dat hij de stap moest zetten. Duidelijk werd echter ook, dat hij zoiets niet alleen kon doen. Hij vroeg zijn oud-werknemer Arjan Gloudi om samen met hem een vennootschap onder firma op te richten en in die vorm franchisenemer van Arron Automatics te worden.

Omzet

"Ik heb veel nagedacht over het franchisebedrijf waarmee ik wil samenwerken," zegt Gerard Hoogland. "Ik wilde niet meer in een IT-bedrijf, want dat is economisch gezien gevoelig, maar in de automatenbranche zit je goed. Mensen willen altijd eten en drinken. Met de juiste inzet kun je hoge omzetten en dito verdiensten bereiken."

Geheel naar het voorbeeld van de broers Arno en Ronald Weerwag, de beide directeuren van Arron Automatics, hebben zij hun franchisevestiging georganiseerd. Gerard houdt zich bezig met het commerciële gedeelte, de werving, het onderhouden van de zakelijke contacten met de klanten en de administratie, terwijl Arjan het operationele gedeelte voor zijn rekening neemt. Dat houdt in: het bijvullen van de automaten, het onderhoud en het opdraven bij storingen. Een perfecte verdeling, oordelen ze.

Op dit moment bedienen zij in hun regio zo'n tachtig automaten in scholen en bedrijven. Dat kunnen er nog meer worden. Arjan is iedere dag om zeven uur op pad met de nu nog gehuurde bestelbus, en komt 's avonds laat terug. "Op den duur moeten we er personeel voor aannemen," zegt Gerard. "Zeker, omdat we bezig zijn om er een gebied bij te nemen."

De eerste zorg is echter het oplossen van het ruimteprobleem. "We komen nu al ruimte tekort." Momenteel werken ze vanuit huis, met een garagebox als opslagruimte. Binnenkort betrekken ze een bedrijfspand, terwijl er ook een bestelbus, voorzien van de Arron-huisstijl, wordt aangeschaft. "Je bent op die manier een rijdend visitekaartje. Met het telefoonnummer van Arron groot op de bus werken we ook aan klantenwerving."

Begeleiding

De twee vennoten zijn razend enthousiast over de begeleiding van Arron Automatics. Arjan heeft in de beginperiode twee weken meegelopen met de operationele man van Arron, Arno Weerwag, terwijl Gerard hetzelfde deed met Ronald Weerwag, die het commerciële gedeelte behartigt. Gerard kwam nog niet zelfstandig in actie maar zal binnenkort zelf beginnen met de acquisitie. De acquisitie is een van de vormen van ondersteuning door de franchisegever. Arron Automatics zorgt voor advertenties en deelt de kandidaat-klanten voor de verdere afwikkeling toe aan de franchisenemers van de betreffende rayons.

"De begeleiding is heel netjes," zeggen Gerard en Arjan. "We kunnen altijd met onze vragen bij de franchisemanager, Ronald Weerwag, terecht. Bellen, mailen, we hebben dagelijks contact en wanneer het nodig is kunnen we nog langer begeleiding krijgen. Arron Automatics is heel erg betrokken bij de franchisenemers."

Arron heeft een handboek franchising, waarin volgens Gerard en Arjan alles wordt vermeld om de franchise goed uit te kunnen voeren. Een franchisevereniging en een franchiseraad bestaan nog niet (volgens Gerard en Arjan zijn er overigens wel plannen in die richting). Wel zijn er veel contacten met collega-franchisenemers, terwijl de franchisegever van tijd tot tijd presentaties houdt over nieuwe ontwikkelingen.

Financieel

Gerard en Arjan geven aan dat Arron in de gesprekken duidelijk is over de financiële zaken. "Je weet precies waar je aan toe bent. Als kandidaat-franchisenemer koop je een regio en betaal je als investering een bedrag dat samenhangt met de omzet op dat moment in die regio. Voordat het zover is moet er een intentieverklaring zijn, die inhoudt dat de kandidaat een optie neemt op het gebied. Wanneer blijkt dat het om een serieuze kandidatuur gaat volgt de verdere invulling van de contractuele afspraken en dus de "koop" van het gebied. Arron Automatics heeft een financieel arrangement met een bank.

Gerard en Arjan benadrukken ook de wederzijdse inspanningsverplichting. De franchisenemers verplichten zich om kwaliteit te leveren en de franchisegever helpt de franchisenemers bij tegenvallende resultaten door middel van marketingacties en tijdelijke financiële ondersteuning. Een en ander is vastgelegd in het franchisecontract. "Het is een echte wederzijdse samenwerking, waar beide partijen baat bij hebben," zegt Gerard. De gezamenlijkheid blijkt ook uit de faciliteiten op gebied van verzekering en administratie. Het contract wordt aangegaan voor vijf jaar, met stilzwijgende verlenging.

Adviesprijzen

De franchisenemers maken zelf afspraken over de prijzen van de artikelen in de automaten, maar houden zich in het algemeen aan de adviesprijzen van Arron Automatics. Hetzelfde geldt voor de keuze van leveranciers. De Arron-franchisers kunnen ook oude, bestaande automaten overnemen, al naar gelang de technische staat, legt Gerard uit. Een ander element bij de inkomsten is het feit, dat (vooral) aan scholen een bedrag op provisiebasis wordt uitgekeerd. Dat betekent een waarborg voor kwaliteit: enerzijds voor de franchisenemer (motivatie en goed ondernemersschap), anderzijds voor de school, die bij achterblijvende omzet, dus minder provisie, de franchisenemer daarop aanspreekt. Verder geven leveranciers vaak bonussen bij een verhoogde omzet in de vorm van extra artikelen, wat pure winst betekent.

Franchiseformule bevordert optimale service

Zeven jaar geleden hebben Arno en Ronald Weerwag hun bedrijf Arron Automatics opgericht. De naam Arron is een samenvoeging van de eerste letters van hun voornamen. Inmiddels is Arron actief in het hele land, dat in dertig rayons is ingedeeld. Drie jaar geleden besloten de broers Weerwag om er een franchiseformule van te maken. Inmiddels zijn er tien franchisenemers, terwijl Arron zelf de rayons exploiteert, waarvoor nog geen franchisenemers actief zijn.

De reden om tot franchising over te gaan is onder andere van logistieke aard, legt commercieel manager Patrick Turfboer uit. "Wij vinden het uit oogpunt van optimale service aan onze klanten verstandig om de exploitatie over te laten aan zelfstandige, goed gemotiveerde ondernemers. De franchiseformule is daarvoor zeer geschikt."

Patrick Turfboer begeleidt twee startende franchisenemers en beheert verder het pilot-rayon, dat zich uitstrekt van Den Haag tot Nieuwegein.

Lees meer over:
Franchise+ Franchiseplus
Redactie