Antea investeert in Kwalitaria, grootste cafetariaformule van Nederland

Kwalitaria, de grootste cafetariaformule van ons land, gaat met investeringsmaatschappij Antea de volgende fase in. Met 134 vestigingen in ons land zocht Kwalitaria een sterke partner die haar kan ondersteunen in de gewenste groeiversnelling in de komende jaren. Als ondernemende (franchise) cafetariaformule wil Kwalitaria de komende jaren 15 nieuwe vestigingen per jaar openen en wil het 
een jaarlijkse omzetgroei van 20% realiseren. De consumentenomzet bedroeg in 2021 € 58 miljoen en het hoofdkantoor telt 25 werknemers. Daarnaast zijn in de vestigingen nog enkele honderden werknemers actief. Alle vestigingen zijn in handen van franchisenemers.

Aanzienlijke groeikansen door nieuwe ontwikkelingen

Met de toetreding van Antea als groeipartner vergroot Kwalitaria haar mogelijkheden om de groeiambities versneld te realiseren. Hierbij zijn overnames van bestaande cafetaria’s en locaties 
samen met investeringen in het online platform belangrijke speerpunten. Daarnaast is afgelopen jaar het concept ‘Take Away & Delivery’ geïntroduceerd, een nieuwe variant met minder vierkante meters en daardoor minder benodigde investering door de grote focus op Delivery. Ook ziet Kwalitaria veel kansen om de zakelijke markt te betreden en zal het aandeel vegetarische producten in het assortiment belangrijker gaan worden.

Kwalitaria verwacht met 15 locaties groei per jaar een snellere groei dan het marktgemiddelde (7%) als gevolg van de leidende marktpositie en de bewezen succesvolle franchiseformule. Deze stelt ondernemers die zich aansluiten bij de Kwalitaria formule in staat concurrentievoordelen te realiseren o.a. op het gebied van huisvesting, inrichting, inkoop, innovatie, marketing en het online platform. 

Joep Leemans, algemeen directeur Kwalitaria: “De samenwerking met Antea geeft ons de mogelijkheid onze leidende positie in de markt verder uit te bouwen. Zo willen wij niet alleen fors gaan investeren in nieuwe vestigingen maar ook in uitbreiding van ons online bestelplatform. Bijna de helft van onze omzet wordt al online gerealiseerd. Een belangrijke doelstelling is daarnaast het aantrekken van franchisenemers zoals voor onze nieuwe variant ‘Take Away & Delivery’. Zeker in turbulente tijden is ons motto ‘samen sterk’ van toepassing waarbij wij altijd de beste voorwaarden scheppen voor onze ondernemers. Ik kijk er naar uit om met alle Kwalitaria franchisenemers invulling te gaan geven aan de verdere groei van ons merk.”

Antonio Stroes, voormalig DGA van Kwalitaria: ‘Nadat Kwalitaria in 1989 is opgericht kwam ik in 2003 in de positie om dit mooie merk te kopen en verder uit te bouwen. In bijna 20 jaar tijd hebben we van Kwalitaria van een kleine speler de grootste zelfstandige cafetariaformule van ons land kunnen maken. Met de toetreding van Antea komt Kwalitaria in een nieuwe groeifase met meer mogelijkheden om het merk in nieuwe plaatsen in ons land te introduceren. Er is nog heel veel groeipotentieel en in mijn nieuwe rol zal ik nieuwe vestigingen en ondernemers binnen Kwalitaria met hart en ziel gaan ondersteunen.”

Robert De Boeck, managing partner van Antea: “De foodservice is een interessante markt vanwege de consolidatiemogelijkheden en de stabiele groei van deze sector. Daarbij is Kwalitaria koploper in de sector. Juist in tijden waarin rendementen van sommige cafetariahouders onder druk staan zijn er mogelijkheden voor een sterke, marktleidende formule als Kwalitaria. Het bedrijf loopt voorop op het gebied van ondernemerszin en het inspelen op blijvende trends als gezondere voeding en Delivery. Het bedrijf bestaat al ruim 30 jaar en heeft een grote en trouwe klantenkring. Het biedt daarnaast ondernemers kansen om met een eigen inleg vanaf € 50.000,- hun eigen vestiging openen. Samen met 
het managementteam verwachten we veel van deze 1e investering van ons recent opgerichte fonds Antea Participaties IX.”

Directie en Antea samen in volgende fase 

Joep Leemans (algemeen directeur), Leonardo Hopstaken (directeur Finance, Legal en HR), Martijn Boone (marketing & sales directeur) en Rogier Janssen (franchise directeur) blijven onveranderd de directie voeren en vergroten hun aandelenbelang. Allen hebben uitgebreide managementervaring en bekleden hun functies al langere tijd. Oprichter Antonio Stroes blijft tevens betrokken als adviseur en aandeelhouder (25%). Het belang van Antea in Kwalitaria bedraagt 55%, de directie bezit 20%. 

Over Antea

Antea is een Nederlandse investeringsmaatschappij gericht op het Midden- en Kleinbedrijf in ons land. Zij kenmerkt zich door een ondernemende aanpak en een hoge mate van operationele vrijheid voor het management van de bedrijven waarin zij investeert. Antea richt zich op bedrijven met een omzet van € 7,5 miljoen tot € 100 miljoen en met een EBITDA van minimaal € 1,5 miljoen, die bij voorkeur actief zijn in de sectoren Industrie, Food, ICT/Media en Zakelijke Dienstverlening.

Antea investeerde in de afgelopen jaren o.a. in Gouweloos Elektrotechniek, ITrainee (detachering SAPprofessionals), consultancybureau Frisse Blikken, Veenstra & Stroeve (pre-fab bouwmaterialen) en Working Spirit (IT detachering). De Haagse investeringsmaatschappij investeerde sinds de oprichting in 1999 in zo’n 60 Nederlandse MKB-bedrijven en is momenteel aandeelhouder in 14 Nederlandse MKB-bedrijven. Het totaal beheerd vermogen bedraagt € 100 miljoen en is bijeengebracht door circa 400 informal investors.