‘Alles draait om het creëren van een topteam’

Jong, energiek, een mensen-mensenmanager; Josje Slingerland is het allemaal. Ze heeft deze maand haar tweede franchisevestiging van New York Pizza geopend. En dat op 27-jarige leeftijd. Wat is het geheim? “Het vriendenteam.”

Passie voor pizzabakken; het zat er al vroeg in bij Josje. Op 16-jarige leeftijd stond zij namelijk al ‘achter de oven’ in de New York Pizza-vestiging in Nieuw-Vennep. “Een superleuke periode”, blikt zij terug. “Vooral het team was heel tof. We hadden lol samen en werkten hard, zoals dat gaat bij een vriendenteam.” Het was een ervaring die haar nooit heeft losgelaten. “Ik ging naar de Hotelschool in Maastricht en belandde daarna als intercedent bij Randstad. Maar dat was het niet echt, het franchisenemersschap trok mij meer”, vertelt Josje enthousiast. En dan wel specifiek het franchisenemersschap bij New York Pizza. “Ik ben het gesprek aangegaan met mijn voormalige leidinggevende, de franchisenemer van de vestiging in Nieuw-Vennep en Heemstede. Wat houdt het precies in om een vestiging te runnen? Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn valkuilen? Na dat gesprek was ik om. Dit is wat ik wil, dacht ik.”  

Plezier in werk

Op 11 maart 2013 opende Josje de deuren van haar eigen vestiging in Bovenkarspel. “Wauw, wat een hectiek de eerste weken. Maar wel gaaf. Een eigen zaak, met topmedewerkers.” Josje heeft naar eigen zeggen veel geïnvesteerd in het smeden van het team. “Ik ben een mensen-mensenmanager. De medewerkers moeten plezier hebben in het werk. Met elkaar. Dat vertaalt zich uiteindelijk ook in een optimale gastgerichtheid.” Maar bij het samenstellen van het ideale team horen ook slechtnieuwsgesprekken. Josje: “Dat vind ik nog wel eens lastig, daar zou ik mij wel verder in willen bekwamen.” Daarvoor kan ze overigens altijd aankloppen bij de franchisegever, New York Pizza. En bij de collega-franchisenemers. “Ook wij als franchisenemers zijn een team, we denken met elkaar en met de franchisegever mee”, zegt Josje. Zo zijn er allerlei commissies waarin met de franchisegever wordt overlegd over de formule, over nieuwe concepten en over de toekomst. “Een test met de bezorging van pizza’s met e-bikes verliep niet overal soepel, samen hebben we de verbeterpunten in kaart gebracht en doorgevoerd. Nu loopt het super.”

Tweede vestiging

Voor Josje is New York Pizza mede om die reden de juiste formule. Niet verwonderlijk dat zij deze maand een tweede vestiging heeft geopend op het treinstation van Den Helder. “Stilstaan is achteruitgaan. En ik wil juist vooruit. Daarom een tweede vestiging. De tijd was er rijp voor.” En het is niet zomaar een nieuwe zaak, eentje van 260 vierkante meter met het eat-inconcept van New York Pizza. “Mensen kunnen hier binnen rustig zitten en genieten van hun pizza. Nieuw voor mij, en nieuw voor de gasten. En het speerpunt van mijn ondernemerschap hier? Het samenstellen van een topteam.”

In het kort

Naam: Josje Slingerland
Leeftijd: 27 jaar
Woonplaats: Enkhuizen
Hobby’s: uit eten
Carrière: Intercedent Randstad en sinds maart 2013 franchisenemer van New York Pizza. Begonnen als pizzabakker en inmiddels 2 franchisevestigingen in Bovenkarspel en Den Helder.
Aantal medewerkers: 34 in Bovenkarspel en 25 in Den Helder.
Tip voor starters: Gebruik je gezonde verstand bij iedere (moeilijke) beslissing!