Afbouwende ondernemer New York Pizza

Van New York Pizza Zwolle een goed lopende zaak maken. Ruim vier jaar geleden vormde dat de uitdaging voor Michel van der Tuin (36). Nu dat is gelukt kijkt de pizzaverkoper uit naar iets nieuws. Zijn zaak aan de Thomas à Kempisstraat 12 staat althans te koop.

“Maar niet tegen elke prijs,” laat hij weten. Een optie voor Van der Tuin is ook dat hij zelf korter in de zaak gaat werken en daarnaast iets nieuws gaat opzetten. Iets in de horeca heeft zijn voorkeur en het hoeft niet persé op franchisebasis te gebeuren. “Door in franchising te stappen kies je toch voor begeleiding en ondersteuning vanuit de formule. Gaandeweg leer je een heleboel. Ik denk dat die aspecten nu minder zwaar wegen. Ik sluit het ook niet uit, maar het moet wel een strakke formule zijn, waar ik met volle overtuiging ja tegen kan zeggen. Net als toen ik voor New York Pizza koos,” zegt de Zwollenaar erover.

Spijt van zijn franchisenemerschap heeft Van der Tuin nooit gehad. Hij slaagde in zijn opzet de Zwolse vestiging weer goed op de rol te krijgen. Feitelijk kan hij stoppen vanuit een luxepositie. Hoe kwam hij tot zijn besluit van stoppen of afbouwen? “Mijn 5-jarig contract loopt volgend jaar april af. Ben ik nog gemotiveerd genoeg om door te gaan? Ik vroeg het me in alle eerlijkheid af en ben tot de conclusie gekomen dat de ergste uitdaging weg is. ” In Franchise+ en op de wegsite van Franchise+ zette hij zijn zaak in de verkoop. “Ik doe het bewust stap voor stap, niets overhaast,” aldus Van der Tuin. Hij vindt het ook een eigen verantwoordelijkheid om zijn zaak te verkopen.  “Je bent toch zelfstandig ondernemer. Kijk, natuurlijk zal het zo zijn, dat als zich op het hoofdkantoor een kandidaat-koper meldt, er gebeld zal worden.”

Neem de tijd

Belangrijk is het in zijn ogen om zo’n verstrekkend besluit van zaakoverdracht ook tijdig  te nemen. Op het moment dat de koper zich werkelijk aandient, moet je er emotioneel echt klaar mee zijn. Onderschat niet wat het betekent om een aantal jaren keihard te werken in een zaak die van jezelf is. Praat er met deskundigen over. Je laat het niet zomaar los en zolang de koop niet definitief is, mag je als ondernemer niet verslappen.”

Zijn personeel heeft hij niet op voorhand ingelicht over zijn verkoopplannen. “Pas als het echt serieus wordt, zal ik dat doen. Anders veroorzaakt het alleen maar onnodig onrust.”

Michel van der Tuin draait New York Pizza met 15 parttimekrachten, allemaal studenten met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar. “Jong en enthousiast,” zo omschrijft hij zijn team. Gemotiveerd personeel is zijn ogen een belangrijke succesfactor. “Laat zien dat je er als baas bent en wat je wilt. Dat ontbrak bij de vorige eigenaar.” Een andere tip die hij collega-franchisenemers aan de hand wil doen: “Neem niet te gemakkelijk personeel aan om enkel uit de brand te zijn. Na een week zit je met de gebakken peren. In het begin maakte ik die fout ook. De laatste keer dat ik iemand heb aangenomen, is nu alweer een jaar geleden.”

 

Lees meer over:
Franchise+ Franchiseplus
Redactie