Hoe staat het met Black Friday in Nederland?

Vrijdag 23 november is het Black Friday. Deze dag, waarop retailers scherpe kortingen bieden op hun producten, werd in 2015 op grote schaal in Nederland geïntroduceerd en groeit sindsdien aan belangstelling. Dit concludeert Bureau RMC aan de hand van passantentellingen.

Sterke groei sinds 2015

In 2017 was het tijdens Black Friday 16% drukker in de winkelstraten ten opzichte van 2015. “Opvallend is dat toen de dagen erna ook meestegen. Waar deze dagen voorheen een flinke min lieten zien, deelden ze in 2017 volop mee in de drukte. Retailers laten steeds meer hun aanbiedingen tot in het weekend doorlopen. Het drukste moment op Black Friday is normaal gesproken tussen 15.00 en 15.30 uur, maar ook de avond groeide vorig jaar fors. Op de zaterdag laat de middag (14.30-15.00 uur) een druktepiek zien. Op die dag zien we echter ook dat de ochtend aan belangstelling wint. Tussen 9.30 en 10.00 uur lijken veel consumenten erop uit te trekken in de hoop een goede deal te scoren”, legt Huib Lubbers, directeur van Bureau RMC, uit.
 
Black Friday is vooral populair onder jongeren: 30% van de bezoekers viel vorig jaar in de leeftijdscategorie 15 tot en met 24 jaar.

Meer drukte in 2018

Bureau RMC verwacht dat de drukte op Black Friday dit jaar nog sterker zal stijgen dan in 2017, met 20% ten opzichte van vorig jaar. Er doen steeds meer retailers mee aan deze kortingsdag en er is een stijgende belangstelling onder de bevolking voor korte maar hevige events. “Wij adviseren ondernemers dan ook om vol in te zetten op Black Friday. Maak goed zichtbaar in de etalage of met borden dat je meedoet en zet social media in om mensen naar je winkel te trekken”, aldus Huib Lubbers.