Formido gaat op in Praxis

Het einde van de franchiseformule Formido is nabij. Eigenaar Maxeda DIY Group wil de bouwmarktformule laten opgaan in Praxis. Maxeda bouwt het merendeel van de eigen Formido-winkels om naar Praxis. Voor de rest van de vestigingen worden 'andere mogelijkheden' onderzocht, maar een deel zal dichtgaan, dit meldt Het Financieele Dagblad. 

Formido telt 84 winkels en Praxis heeft 146 vestigingen in Nederland. Aansluiting van Formido bij Praxis moet meer schaalgrootte opleveren en daardoor betere resultaten.

Franchisenemers

De meeste franchisenemers van Formido krijgen het aanbod om mee te gaan naar Praxis. De woordvoerder van Maxeda wil niet vertellen hoe het besluit bij de franchisenemers is gevallen. Ook op de vraag of de franchisevereniging achter het besluit staat, wil zij niet ingaan: “Er zijn constructieve gesprekken geweest en iedereen is goed ingelicht.”

“We voelen ons gesterkt in de gedachte dat het merendeel van de Formido-winkels mee kan naar Praxis”, zegt zij. Op de vraag of dat is gebaseerd op toezeggingen van franchisenemers, antwoordt zij: “Nee, dat hopen wij.” Maxeda wil 2 tot 3 jaar uittrekken om met de franchisenemers tot een overstap of andere oplossing te komen. “We gaan alle vestigingen een op een bezoeken om te bekijken wat de beste oplossing is.”

Maxeda is ook eigenaar van de winkelketens Brico en Plan-It. Deze formules blijven gehandhaafd. “Zij werken al veel meer samen”, legt de woordvoerder uit. “Formido was echt een 'stand-aloneformule'.” Het feit dat resultaten onder druk staan, laat volgens haar zien hoe kwetsbaar zo'n op zichzelf staande formule is.

Stadswinkels van Praxis

Praxis zet momenteel vol in op de ontwikkeling van kleinere stadswinkels. De klusformule opende onlangs zijn 4e vestiging van 'Praxis om de hoek'. De komende jaren moet dat aantal groeien naar zo'n 20 vestigingen in 15 steden.

Bekijk ook