Ben je als franchiser zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een energiecontract?

Als franchiser ben je verantwoordelijk voor het runnen van je eigen bedrijf, inclusief alle zakelijke aspecten zoals het afsluiten van een energiecontract. Maar wat houdt dit precies in en waar moet je rekening mee houden? In dit artikel behandelen we de belangrijkste zaken omtrent energiecontracten als franchiser. Allereerst is het belangrijk om te weten dat een franchisenemer vaak een zelfstandig ondernemer is, die opereert onder de vlag van een franchisegever. Dit betekent dat de franchisenemer verantwoordelijk is voor zijn eigen bedrijfsvoering, inclusief alle financiële aspecten zoals het afsluiten van een energiecontract.

Keuzevrijheid

Als franchisenemer heb je dus de vrijheid om zelf te kiezen bij welke energieleverancier je jouw contract afsluit. Hierbij is het wel belangrijk om te kijken naar eventuele afspraken die zijn gemaakt tussen de franchisegever en leveranciers. Sommige franchiseformules hebben namelijk al afspraken gemaakt met bepaalde leveranciers, waardoor er slechts beperkte keuzevrijheid overblijft voor de franchisenemers. Bovendien kan het voorkomen dat sommige franchisegevers specifieke eisen stellen aan de energieleverancier waarmee jij als franchisenemer in zee gaat. Bijvoorbeeld omdat deze leverancier bijdraagt aan duurzaamheidsdoelstellingen of omdat deze goedkoper is dan andere leveranciers. Het is daarom altijd verstandig om eerst met jouw franchisegever te bespreken hoeveel keuzevrijheid je hebt bij het kiezen van een energieleverancier.

Voorwaarden van het energiecontract

Naast de keuzevrijheid is het ook belangrijk om te kijken naar de inhoud van het energiecontract. De huidige gasprijs per m3 mag dan wel een stuk lager uitvallen dan bij een ander, maar kijk ook naar de aanvullende voorwaarden. Als franchisenemer wil je immers niet onnodig veel betalen voor jouw energieverbruik. Het is daarom verstandig om verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken op basis van tarieven, looptijd en voorwaarden. Daarnaast zijn er nog andere zaken waar je als franchisenemer rekening mee moet houden bij het afsluiten van een energiecontract. Zo kan het voorkomen dat er specifieke eisen worden gesteld aan de aansluiting van gas en elektriciteit, bijvoorbeeld omdat jouw bedrijfspand hier nog niet op is ingericht. Het is daarom verstandig om tijdig contact op te nemen met jouw leverancier om deze zaken door te spreken.

Duurzaamheid

Tot slot is het belangrijk om als franchisenemer bewust bezig te zijn met duurzaamheid en energiebesparing. Dit kan niet alleen bijdragen aan een beter milieu, maar ook aan lagere kosten voor jouw bedrijf. Veel leveranciers bieden dan ook speciale producten of diensten aan waarmee jij als franchiser kunt besparen op jouw energieverbruik. Zorg er daarnaast ook voor dat je een online vergelijker voor gas, water en licht gebruikt, zodat je de beste prijs en voorwaarden hebt en verzekerd bent van een goed contract.

Conclusie

Als franchiser ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een energiecontract. Hierbij heb je over het algemeen wel keuzevrijheid, maar dien je wel rekening te houden met eventuele afspraken die zijn gemaakt tussen franchisegevers en leveranciers. Daarnaast is het belangrijk om goed te kijken naar de inhoud van het contract en eventuele eisen die worden gesteld aan de aansluiting van gas en elektriciteit. Ten slotte is duurzaamheid en energiebesparing een belangrijk aspect waar je als franchiser bewust mee bezig zou moeten zijn.