Verdwijn uit mijn binnenstad!

Eén voor één leggen ze het loodje, de kolossale retail reuzen. V&D, Scapino en Perry Sport, die (mede) het aangezicht van onze binnensteden bepaalden. Volgens sommigen zijn deze faillissementen een regelrechte ramp, voor mij een ware zegen. Ik schets een beeld, waarom een rigoureuze verandering van de binnenstad alleen maar voordelen oplevert.  

In de V&D in de Kalverstraat, is er op de 1e tot en met de 5e verdieping een mooie mix van sociale huur- en koopwoningen. Op de begane grond stallen gespecialiseerde, eerlijke vaklui hun authentieke waren uit, die voor een transparante prijs verkregen kunnen worden. Hardwerkende vaklui die daadwerkelijk waarde toevoegen aan ons vervuilde systeem. De elementen betaalbaarheid en diversiteit moeten weer onderdeel uit gaan maken van de binnenstad en daar moeten de formules voor wijken. 

Hoe mooi zou het zijn als er meer ruimte is voor kneuterigheid, eerlijkheid en authenticiteit als antwoord op de massaliteit, ondoorzichtigheid en maakbaarheid van het grote kapitaal. En gaat u nu alstublieft niet beweren dat dit in de Negen Straatjes al het geval zou zijn! Dit zijn immers enkel en alleen te dure winkels die te hoge huren betalen waar in veel gevallen te vermogende partijen achter zitten. 

Weg met franchise? Nee hoor, in tegendeel. Franchise kan zich verplaatsen naar verschillende Vinex-initiatieven in de periferie. Ik noem een HollandPark Diemen, waar op dit moment 34.000 woningen uit de grond gestampt worden en Amsterdam in het klein met heuse grachtjes gerealiseerd wordt. Wat past hier nou beter bij dan de eenheidsworsten van franchise? Daarom pak alstublieft uw biezen en verdwijn uit mijn binnenstad! 

Hein Brekelmans
Relatiemanager Franchise Clients 
ABN AMRO

Hein Brekelmans
Hein Brekelmans Hein Brekelmans
Relatiemanager Franchise Clients