Welke verzekeringen heb je nodig als franchise onderneming?

Veel grote ondernemingen doen aan franchise, van grote supermarktketens als Albert Heijn en Jumbo tot horecaondernemingen. De franchiseformule heeft grote voordelen, zoals de al bestaande bekendheid van een onderneming en de relatieve vrijheid die je als ondernemer toch hebt. Je profiteert van allerlei voordelen, zoals inkoop en marketing, en als je het goed doet kun je een mooie onderneming neerzetten.

Belangrijk is wel om altijd te checken hoe het met verzekeringen zit bij een franchise onderneming. Want onze letselschade advocaten zien het nogal eens fout gaat. Er gebeurt een ongeluk met personeel en de franchise ondernemer denkt dat er een verzekering geldt vanuit de franchisegever. Dit blijkt dan niet het geval te zijn, met allemaal problemen tot gevolg. Want wat als één van uw maaltijdbezorgers aangereden door een auto wordt? Wie is er dan aansprakelijk voor het letsel van deze medewerker? Wie heeft een verzekeringsplicht en hoe zit dit precies? U leest het in dit artikel!

Aansprakelijkheid voor medewerkers

Uiteraard bent u zuinig op uw medewerkers, u wilt het beste voor ze. Dit is belangrijk voor uw medewerkers, maar ook voor u. Maar uw medewerkers worden wel dagelijks blootgesteld aan allerlei gevaren. Zij werken met machines of zijn voor u onderweg naar een klant om boodschappen of een maaltijd langs te brengen. Gebeurt er een ongeval met whiplash klachten tot gevolg, dan valt uw medewerker mogelijk uit.

Helaas gaat het in Nederland geregeld fout op het werk, zo gebeuren er jaarlijks circa 200.000 bedrijfsongevallen in Nederland. Maar wanneer ben je hier als werkgever nu voor aansprakelijk?

De aansprakelijkheid voor werkgevers is geregeld in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Hierin staat een zorgplicht voor de werkgever. Deze verplichting houdt in dat een werkgever er alles aan moet doen om een ongeluk op het werk te voorkomen. Zo moet u als werkgever zorgen voor het veilig gebruik van machines, moeten alle bedrijfsmiddelen goed onderhouden zijn en dient u veiligheidsinstructies te geven en deze ook te controleren. Doet u dit niet of onvoldoende en overkomt een medewerker een ongeluk, dan bent u aansprakelijk en dient u de letselschade van uw medewerker te compenseren. Er is dan met andere woorden sprake van werkgeversaansprakelijkheid.

Gelukkig kunt u zich verzekeren tegen het risico van een bedrijfsongeval. Hier is een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven voor. Deze zal de letselschade van uw medewerker dan vergoeden. Bij een franchise onderneming is het wel goed u zich te beseffen dat uw medewerker u of uw onderneming (afhankelijk van de rechtsvorm) aansprakelijk kan stellen voor de letselschade en niet (alleen) de franchisenemer. Het is daarbij niet vanzelfsprekend dat de franchisegever een aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten voor al haar franchisenemers. Gaat u dit dus altijd na en zorg ervoor dat u deugdelijk verzekerd bent voor de schade als gevolg van ongevallen van uw medewerkers.

Aansprakelijkheid voor fouten medewerkers

U bent als ondernemer dus aansprakelijk voor schade van uw medewerkers bij schending van de zorgplicht. Maar wat nu als 1 van uw medewerkers schade berokkend aan een klant of aan een andere medewerker?

Ook deze situatie is geregeld in de wet en wel in artikel 6:170 van het Burgerlijk Wetboek. Hierin staat dat u als ondernemer verantwoordelijk bent voor fouten van ondergeschikten, dus voor uw medewerkers. Laat een medewerker bijvoorbeeld hete koffie of thee over een klant vallen of rijdt een medewerker de andere medewerker aan met een heftruck, dan bent u als werkgever aansprakelijk voor de schade die door toedoen van uw medewerker is ontstaan. Ook hier kunt u zich voor verzekeren.

Een verkeersongeval onder werktijd

Een aantal jaren geleden heeft de Hoge Raad, Nederlands hoogste rechtsorgaan, uitgesproken dat werkgevers medewerkers dienen te verzekeren tegen letselschade veroorzaakt door een verkeersongeluk. Het ongeval dient dan wel onder werktijd gebeurd te zijn. Het maakt daarbij niet uit of de medewerker schuld aan het ongeluk heeft of dat het om een eenzijdig ongeluk gaat.

Heeft u dus een franchise onderneming waarbij uw medewerkers zich onder werktijd in het verkeer begeven, dan bent u gehouden een verzekering af te sluiten voor letselschade veroorzaakt bij een verkeersongeluk. Een dergelijke verzekering wordt een WEGAM of WEGAS verzekering genoemd en is dus een verplichte verzekering voor u als werkgever. Heeft u een dergelijke verzekering niet en raakt uw medewerker onder werktijd betrokken bij een aanrijding? Dan bent u aansprakelijk voor de schade die deze medewerker lijdt.

Zorg dat u voldoende verzekerd bent!

Als franchise ondernemer rusten er dus verplichtingen op u. Zorg ervoor dat u deugdelijk verzekerd bent en bespreek dit ook met uw franchisegever. Het kan u veel kopzorgen schelen.

Lees meer over: