De wedergeboorte van 123Wonen

Twee franchisenemers van verhuurmakelaar 123Wonen besloten vorig jaar de formule over te nemen. De ontwikkeling die toen ontbrak is er nu wel. Norbert Wegter en Thomas Voskamp willen snel groeien naar een landelijke dekking en bieden franchisenemers een gestroomlijnd proces om op mee te liften. Met slimme online marketing en een gezonde dosis energie als pijlers.    

Het is niet alleen business voor de twee jeugdvrienden uit Almelo. Het werken als verhuurmakelaar en als franchisegever van 123Wonen moet vooral leuk blijven. Ze zoeken dus nieuwe franchisenemers die zin in het avontuur hebben, er een succes van willen maken en geen beren op de weg zien. Die van aanpakken weten, niet achterover leunen en ook op zaterdag graag bezichtigingen doen. Ervaring in vastgoed is slechts een pré, maar een commerciële drive een must.  En ze moeten de Engelse taal goed beheersen. Want een aanzienlijk deel van de klanten van de formule komt uit het buitenland. Op 1 juni 2015 namen de twee franchisenemers de formule 123Wonen over. Daarvoor hadden ze de steun nodig van Marco Aarnink, voormalig eigenaar en oprichter van Drukwerkdeal. Hij vond het een interessant project om in te investeren. Norbert Wegter: “We zochten een belegger en iemand die iets wilde toevoegen aan de wedergeboorte van 123Wonen. Marco kan goed iets persoonlijk maken, dat heeft hij bij Drukwerkdeal ook gedaan.”

De branding werd grondig aangepakt. Er kwam een nieuwe huisstijl, een nieuw logo en de naam van de formule ging prijken op de achterzijde van het shirt van de Deventer voetbalclub Go Ahead Eagles. Leuke bijkomstigheid was dat de volksclub via de nacompetitie promoveerde naar de Eredivisie, het hoogste voetbalniveau in Nederland.

Lokale slagkracht

Daarnaast zetten de nieuwe eigenaren een beheertak op met een eigen stichting Derdengelden. Zo kunnen de huurgelden centraal beheerd worden, terwijl er lokale slagkracht is in de vestigingen. Het is een van de manieren om grotere beleggers te binden en ‘de oorlog te winnen’ in de competitieve verhuurbranche. Norbert Wegter was de eerste franchisenemer van 123Wonen. In 2009 startte hij een vestiging in Groningen, de stad waar hij rechten studeerde. De jonge ondernemer had toen al ruime commerciële ervaring als onder meer hypotheekadviseur en eigenaar van een computerwinkel. Ook was hij bedreven in online marketing. Dat kwam van pas bij 123Wonen. Hij leverde de leads aan het hoofdkantoor waarmee franchisenemers attent werden gemaakt op prospects. De formule groeide redelijk snel in de beginjaren, totdat de klad erin kwam. “De ontwikkeling van de formule stagneerde”, vertelt Thomas Voskamp die een franchisevestiging in Almelo had. “We besloten maar eens te gaan praten met de franchisegever.”

Inmiddels staat de herboren formule op de rit. Na indringende gesprekken met de franchisenemers werd van een aantal van hen afscheid genomen. Zij wilden niet met volle overtuiging mee in het nieuwe elan. “Ze konden niet aan onze kwaliteitscriteria voldoen en een gezamenlijk doel ontbrak.”

Landelijke dekking

Er kwam vers bloed voor in de plaats. In Breda, Friesland, Amsterdam en Flevoland werden dit jaar al nieuwe vestigingen geopend. Het zijn er nu 23. Met Den Haag en Alkmaar en omstreken zijn de onderhandelingen in een verregaand stadium. Voor de gewenste landelijke dekking zoekt 123Wonen nog franchisenemers in Utrecht, Amersfoort, Noord-Limburg, Tilburg, Zeeland, Leiden en Amstelveen. Die starters moeten beperkt investeren en worden daarna behoorlijk in de watten gelegd, benadrukt Wegter. “Wij zijn zelf ook franchisenemer en we weten dus wat een ondernemer nodig heeft. Ik ben er heilig van overtuigd dat je een franchisenemer zóveel moet bieden dat hij blij is met jou als franchisegever. In plaats van hem proberen te binden met overeenkomsten. Als ze niet meer willen, mogen ze weg.”
De ontzorging strekt zich uit van een online marketingplatform tot cursussen waar met name de broodnodige fiscale vakkennis wordt bijgebracht. Thomas Voskamp: “De mensen hoeven alleen voor de business te gaan. Ze kunnen verder op een gestroomlijnd proces meeliften. Via de leads kun je als franchisenemer al draaien en verder is er begeleiding zolang ze willen.” Die begeleiding begint overigens al direct bij het maken van een ondernemingsplan en de financieringsaanvraag bij de bank.

Momentopname

De leads via verschillende websites vormen een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering. “Je kunt je scheel adverteren, maar het huren en verhuren van een huis is een momentopname. Op het moment dat verhuurders zich oriënteren moet je als optie naar boven komen.  Hetzelfde geldt voor huurders, ook bij hen moet je op het juiste moment in beeld komen.” Vervolgens is het aan de individuele franchisenemers om ook snel iets met die leads te doen. De ondernemer van de nieuwe vestiging in Breda heeft het systeem goed begrepen, blijkt uit de resultaten. “Hij is in november 2015 gestart en heeft nu al een significante portefeuille van tientallen objecten.” Expats vormen een belangrijke doelgroep. Daarom adverteert 123Wonen met de Nederlandse woningen ook op websites in het buitenland. “Wij mikken met eigen Engelstalige websites op het hogere segment. Dat doet niemand. Ook Funda heeft geen Engelstalige teksten. En als je met Google gaat zoeken in het buitenland kom je niet op Nederlandse sites. Wij komen door onze werkwijze wel als eerste op het scherm.”

De verkoopmakelaar

Het hoofdkantoor in Almelo heeft nu vijf werknemers in dienst. Die groei verwachten ze ook van de franchisenemers. “Door onze investeringen verdienen wij het eerste jaar niets aan een kantoor. De franchisenemers hoeven niet veel geld mee te brengen, als ze maar groei doorzetten. Neem bijvoorbeeld eerst een ambitieuze parttime student aan en schaal dan op naar vast personeel.” Ondertussen is een nieuwe formule in de maak, de verkoopmakelaar. De bestaande franchisenemers krijgen de optie om naast de bemiddeling in verhuur onder een nieuw label ook als verkoopmakelaar op te treden. Toch een wat andere tak van sport. Want er zijn veel meer koop- dan huurwoningen op de markt. De verkoopmakelaar zal dus veel meer lokaal georiënteerd zijn. Slaat een huidige franchisenemer het aanbod af, dan ontstaat er ruimte voor nieuwe franchisenemers die zich alleen met verkoop bezig zullen houden. Deze specialisten mogen dan geen verhuur doen. Wegter en Voskamp zien al een mooie wisselwerking gloren. De verkoopmakelaar komt via de leads ook potentiële huurders en verhuurders op het spoor die hij doorspeelt aan de verhuurmakelaar van dezelfde formule en vice versa. Dat komt wel goed, denken de twee oude jeugdvrienden. Net zoals hun samenwerking als franchisegevers. “We hebben aan een half woord genoeg en kunnen elkaar vertrouwen.”

Norbert Wegter

De in Almelo geboren en getogen Norbert Wegter (38) volbracht zijn universitaire studie Rechten in Groningen. In die stad ondernam hij ook allerlei commerciële activiteiten. Al in zijn studietijd dreef hij verschillende winkeltjes. Hij was ook hypotheekadviseur en specialiseerde zich in online marketing. In 2009 werd hij franchisenemer van 123Wonen in Groningen en sinds een jaar is hij ook mede-eigenaar van de formule. Hij woont samen met zijn vriendin en hun twee jonge kinderen en pendelt op en neer tussen Almelo en Groningen. Zijn credo: honderd procent tevreden klanten, dan gaat de rest vanzelf. “Soms moet je heel veel stappen extra zetten om mensen tevreden te houden maar dat is het dan waard. Ik ben niet van de korte klap, maar van langdurige relaties.”  

Thomas Voskamp

Thomas Voskamp (37) komt uit een ondernemende Almelose familie. Hij deed jarenlang de recreatiepoot van Voskamp Vastgoed. Zo zette hij een bungalowpark op. Via zijn vriend Norbert rolde hij in het avontuur met 123Wonen. Sinds 2012 is hij franchisenemer van het rayon Twente en een jaar geleden werd hij mede-franchisegever. Hij voltooide de IVA-automotive opleiding in Driebergen en had twee jaar een kunststofbedrijf. De projectontwikkeling van het familiebedrijf doet hij er nog steeds bij. Zo bouwt hij kantoorpanden om naar appartementen. Hij woont in Bathmen samen met zijn vrouw en vier kinderen. In zijn vrije tijd doet hij graag aan hockey en voetbal.