“We willen een bedrijf creëren waarin iedereen blij is”

Eenmaal geproefd van het ondernemerschap, ging Thijs Kaptein op zoek naar een formule die bij hem en zijn broer Lex past. Toen hij een Kvik-vestiging binnenstapte voor een privékeuken, was hij verkocht. “De formule heeft een supermooie uitstraling”, zegt hij enthousiast. Ook de ontspannen en transparante omgang met klanten spraken hem enorm aan. Op 23 november 2018 openden de broers hun eigen Kvik-vestiging in Heerhugowaard.

Thijs Kaptein, ooit gestart in de zorgsector voor mensen met een verstandelijke beperking, kwam via een oom terecht in de bruidsmode – uiteindelijk als zelfstandig agent. Toen de omzetten in de modebranche onder druk kwamen te staan, veranderde hij echter van koers. Hij nam een baan aan, maar kwam daar snel op terug: “Ik vond het lastig om in loondienst te zijn na zeven jaar zelfstandig ondernemerschap”, vertelt hij.

Hij herkende de parallel tussen het agentschap en franchise – je ademt in beide gevallen de visie van een merk – en ging op zoek naar een passende formule.

Daarbij flakkerde de oude wens op om samen met zijn broer Lex te ondernemen. “Lex komt uit de bouwwereld en is heel handig”, zegt hij. Toen Thijs de Deense keukenformule Kvik ontdekte, vielen er dan ook ineens een heleboel kwartjes. “Ik had meteen een bepaald gevoel bij Kvik. Die supermooie uitstraling, dat strakke design. En ik werd normaal te woord gestaan, zonder verkoopdruk. Dat was heel prettig.”

Hun eigen vestiging – de 18e Kvik-winkel in Nederland – ging open op Black Friday en had meteen een vliegende start. Van tevoren regelden ze de taakverdeling. Lex doet alle backoffice inclusief voormontage, Thijs staat met twee verkopers in de winkel en regelt de financiën en de marketing.

Transparante prijzen

Die ‘normale’ verkoop, met transparante prijzen, vinden de broers belangrijk: “Bij ons mag je je offerte meenemen en als je terugkomt, gelden nog dezelfde prijzen. Daarbij zijn we ook verrassend laag in prijs.”


Hoe past de formule bij hen? Thijs: “De marketing erachter is geweldig. We hebben in korte tijd een winkel neergezet dankzij medewerking uit Denemarken en krijgen veel support van Kvik Nederland. De werkwijze past erg bij ons. Korte lijnen, vriendelijke mensen, altijd op zoek naar hoe we samen de winkel kunnen optimaliseren.”

Eerste ambitie: de organisatie goed neerzetten. “Dat we het omzetdoel halen en een bedrijf creëren waarin iedereen blij is. Klanten, medewerkers en uiteindelijk wijzelf ook. Wij willen een leuk leven hebben. Met plezier naar het werk gaan, vrijheid voelen, je kinderen af en toe zien. Dat is ons persoonlijke doel”, aldus Thijs Kaptein.

In het kort

Naam: Thijs (39) en Lex (36) Kaptein
Woonplaats: De Rijp
Aantal medewerkers: 2
Hobby’s: “Kvik!”
Tip voor starters: “Denk eens aan een crowdfundingsplatform, als het gaat om de financiering.”

Lees meer over:
Pras Weijers Pras Weijers
Redacteur
Bekijk ook