Waarom deze zzp’er koos voor franchise

Als Bastiaan Pouw als zzp’er voor een opdracht terechtkomt bij De Hypotheker, ruikt hij zijn kans. Inmiddels runt hij twee vestigingen van de formule en is zijn enthousiasme nog onverminderd. “Als je positieve energie brengt, ontvang je die ook terug.”

Het leek erop dat Bastiaan Pouw, net als zijn familie, in de bouw en civiele techniek zou terechtkomen – op zijn 15e reed hij al rond op een grote shovel bij zijn vader in het bedrijf – maar het liep anders. “Toen ik civiele techniek ging studeren, vond ik de theoretische kant toch minder interessant”, vertelt hij. Via een uitzendbureau rolde hij de bankwereld in “en dat lag me vanaf dag één.” Al snel werkte hij als zelfstandig financieel adviseur, jarenlang nam hij interim-opdrachten aan. De  zelfstandigheid beviel, maar de tijdelijkheid ging hem tegenstaan. Zo kwam het dat hij vanaf 2015 op zoek ging naar  franchiseformules, “die het elke keer nét niet waren”, aldus Bastiaan.

Kansen

Tot hij voor een interim-opdracht terecht kwam bij De Hypotheker, onder andere bij een franchisenemer in Maarssen, die ermee wilde stoppen. Van het een kwam het ander en in oktober 2017 werd hij eigenaar van de Maarssense vestiging van De Hypotheker. Twee jaar later nam hij de vestiging in Amsterdam-Oost over. Inmiddels stuurt hij 11 medewerkers aan. En het bevalt hem prima: “Never a dull moment”, lacht hij. “De dingen lopen nooit zoals je denkt dat ze lopen.” Daarbij ervaart hij  veel ondersteuning door de formule: “Als je ergens tegenaan loopt, staan er altijd fijne formule- en regiomanagers voor je klaar. Bij de overname ben ik uitgebreid begeleid en ook nu kijken we periodiek samen naar de zaak. Worden doelen  gehaald? Waar liggen er nog kansen?” Naast de landelijke marketing zijn er diverse lokale marketingmaterialen, vertelt hij.  "Maar de uitvoering doe je natuurlijk zelf, met je lokale kennis."

Binnenwaaien

Wat hem tegenviel, is de hoeveelheid balletjes die hij in de lucht moet houden. “Ik vind het wel eens lastig om zaken te prioriteren”, zegt hij. “Mijn oplossing is structuur aanbrengen en zaken uitbesteden als daar niet je kracht ligt.” Het realiseren  van de doelstellingen viel hem juist weer mee. “Als je positief met je klanten aan de slag gaat, komt het bíjna vanzelf binnenwaaien. Er wordt hard gewerkt, maar je hoeft niet te leuren om klanten. Dat is ook de kracht van de formule.” Zijn  groeiambitie? “Een oom van mij zei eens: ‘Als er een kans voorbijkomt, dan kijk je of je ‘m kan tillen en pak je ‘m op’. Je moet altijd op het moment zelf een inschatting maken.”

Tip van Bastiaan

Als je positieve energie brengt, ontvang je die ook terug. Dat heb ik gezien bij alle partijen waarmee ik zakendoe.