Waar moet je op letten als franchisenemer bij het plannen van je pensioen?

Misschien sta je er niet iedere dag bij stil. Maar als franchisenemer is het enorm belangrijk om aan de slag te gaan met het plannen van je pensioen. Dit is immers een essentieel onderdeel van je financiële toekomst. Je bent nu waarschijnlijk maar al te druk met het opbouwen van je franchisebedrijf. Maar het is ook belangrijk om ook de nodige aandacht te besteden aan een stabiel inkomen na je pensioenjaren. Hoe je dat het beste aan kunt pakken? Lees verder in dit blog en doe alvast wat inspiratie op.

Breng altijd erg goed de mogelijke pensioen opties in kaart

Wist je dat je als franchisenemer verschillende opties hebt om een pensioen op te bouwen? Dit is onder meer afhankelijk van factoren zoals je: 

  • Leeftijd
  • Inkomen
  • Risicotolerantie

Maar je kunt ook denken over het aanvullen van het pensioen. Een erg goed voorbeeld daarvan is met beleggingen. Het is daarom altijd erg belangrijk om de pensioenregelingen te vergelijken. Enkele goede voorbeelden hiervan zijn individuele pensioenspaarplannen (bijvoorbeeld lijfrentes). Maar je kunt ook denken aan pensioenfondsen en fiscale voordelen die beschikbaar zijn voor franchisenemers.

Ben je al bekend met de belastingvoordelen waar je van kunt profiteren?

Een ander belangrijk punt van aandacht? Als zelfstandige heb je mogelijk recht op belastingvoordelen bij het opbouwen van je pensioen. Maak gebruik van fiscaal gunstige pensioenregelingen en aftrekposten. Want op deze manier kun je je belastbaar inkomen verlagen en tegelijkertijd je pensioenopbouw bevorderen. Door in contact te komen met een financieel adviseur, kun je net even wat beter bepalen welke opties het meest geschikt zijn voor jouw situatie.

Zorg ervoor dat je een goede buffer opbouwt vanwege variabele inkomsten waar je mee te maken hebt

Je weet het maar al te goed. Als franchisenemer kunnen je inkomsten per maand weer aardig variëren. Dit is afhankelijk van factoren zoals het seizoen wanneer je de piek van je bedrijf ervaart. Maar je kunt ook denken aan economische omstandigheden en de prestaties. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het plannen van je pensioen. Zorg er daarom dus altijd voor dat je voldoende buffers opbouwt.

Het plannen van je pensioen als franchisenemer kan complex zijn. Zoek daarom altijd professioneel advies van een financieel adviseur die ervaring heeft met zelfstandigen en ondernemers. Want ga je in gesprek met een adviseur? Dan ontvang je de nodige hulp om je financiële doelen te definiëren en een gepersonaliseerd pensioenplan op te stellen.

Lees meer over: