Van C1000 naar Jumbo in 18 dagen

Franchisenemer Joost den Blanken in Baarn ging zonder aarzeling mee naar zijn nieuwe franchisegever Jumbo uit Brabant, na 33 jaar C1000. De laatste ombouwserie van C1000 naar Jumbo vindt dit jaar plaats.

De fikse investering heeft hij er graag voor over. Hij verruilt de aanbiedingenstrategie van de vorige formule voor de zeven zekerheden (waaronder de laagste prijsgarantie) van Jumbo. Het afscheid deed wel even pijn bij zijn klanten, merkte hij. Daarna kwamen snel de meelevende reacties via sociale media en op straat met de totstandkoming van de nieuwe winkel.

C1000 leeg
C1000

Op vrijdag 27 februari om klokslag negen uur ’s avonds sluit een al halflege C1000 definitief de deuren. Daarvoor waren de laatste afscheidspakketten aan de winnaars van een Facebook-actie uitgereikt. Klanten maakten van de gelegenheid gebruik om nog een huismerk in de rode verpakking aan te schaffen, een collectors item. Datzelfde weekend worden alle producten van C1000 naar een vestiging van Den Blanken in Amersfoort overgebracht. Ook hier vindt binnenkort de ombouw naar Jumbo plaats. Op maandag 2 maart vertrekt een bus vol medewerkers naar het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel voor een trainingsdag. De dagen daarna lopen zij stage in een supermarkt in Almere.

ombouw naar Jumbo
C1000 wordt Jumbo

Ondertussen wordt in Baarn hard doorgewerkt. De winkel wordt in een paar dagen helemaal omgebouwd door tientallen specialisten. Een ieder concentreert zich op zijn taak. Alles eruit en vervolgens alles nieuw er weer in. In het overwegend geel met zwart, rood verdwijnt. En in een ambachtelijke ‘look and feel’, die hoort bij de ‘large’ uitvoering van een supermarkt van Jumbo. De slager blijft en krijgt een rijpingskast voor het mooie vlees. Het assortiment wordt verdubbeld en vooraan in de winkel komt er een versplein, een kaasafdeling en een broodbakkerij. Ook de zelfscan, de sinaasappelpers en de koffieautomaat met echte bonen zijn nieuw. Een deel van het magazijn wordt winkelruimte. De supermarkt krijgt daardoor een vloeroppervlak van ruim 1.300 vierkante meter.

Op 11 maart zijn de medewerkers al weer druk met het vullen van de schappen met de nieuwe producten.  De zaterdag daarop spreekt de ‘transitiemanager’ met Brabantse tongval hen toe. Ze maken er een feestje van, met muziek en ballonnen en trekken het centrum van Baarn in om de mensen kennis te laten maken met de nieuwe supermarkt.

Nieuwe Jumbo wordt gevuld

18 maart is de dag. Vanuit Veghel is een flinke delegatie gekomen voor de opening, waaronder directeur-eigenaar Frits van Eerd.  Hij ziet dat het goed zit met de ‘ongeveer 520ste vestiging van Jumbo’. Het gaat zo hard dat hij de tel moeilijk bij kan houden. Joost den Blanken loopt rond met een glimlach van oor tot oor. De openingshandeling met een druk op de knop, rookkanonnen en muziek wordt vlot verricht om negen uur ’s ochtends. De drommen klanten voor de deur, met winkelkarretjes in de aanslag, mogen vooral niet wachten. De eerste driehonderd klanten krijgen een bos bloemen. Het werd een hele drukke eerste dag voor Jumbo Den Blanken.

Opening Jumbo Baarn