Tien vragen aan Marieke van de Waal van Yarden

Naam: Marieke van de Waal-van Herk
Leeftijd: 47 jaar
Functie: franchisnemer Yarden
Aantal uur per week: 32 uur

Hoe ben je in je huidige functie terechtgekomen?
De opa van mijn man was al uitvaartverzorger. In die tijd was het heel gebruikelijk dat de timmerman de kist maakte en tegelijkertijd ook van alles voor de familie regelde. En zoals in die tijd ook gebruikelijk was ging het bedrijf over van vader op zoon. Het timmerbedrijf is uitgegroeid naar een middelgroot bouwbedrijf. Het lag voor de hand om de ‘uitvaarttak’ af te splitsen. Mijn schoonvader heeft het werk tot zijn zeventigste zelfstandig gedaan. En zoals ook gebruikelijk is in de Betuwe bij veel familiebedrijven, helpt de hele familie, daar waar kan, mee in de zaak. Toen ik 23 jaar was heb ik al kennis gemaakt met het uitvaartvak.

Wat vind jij het leukste aspect aan deze franchiseformule en hoe is de verdeling vrouw/man binnen deze formule?
Het is fijn om de zekerheid te hebben van een goede backup. In geval van ‘nood’, zoals bij ziekte of familieomstandigheden, staat er een groot netwerk beschikbaar om assistentie te verlenen. Wij zijn met drie vrouwen binnen ons bedrijf.

Welke andere franchiseformules spreken je aan en waarom?
Ik heb me nooit verdiept in een andere franchiseformule omdat ik geen interesse heb om van werk te veranderen.

Welke eigenschappen komen je goed van pas in je werk?
Het is in mijn werk belangrijk om geen 9 tot 5 mentaliteit te hebben. Je moet flexibel, geduldig en doortastend zijn. Ook vind ik het belangrijk om vertrouwen uit te stralen.

Hoe combineer je werk en privé?
Wij hebben een dochter van 19 en een zoon van 18 jaar. Beide kinderen gaan nog naar school maar werken ook mee in onze bedrijven. Zij weten niet beter en zijn gewend om taken van elkaar over te nemen. We vinden het wel belangrijk om ’s avonds met elkaar te eten en de dag door te nemen.

Hoe ziet je vrijetijdsbesteding eruit?
Lekker wandelen met de hond maar ook koken vind ik leuk.

Wat is het grootste succes in je carrière?
Succes? Succes wil ik niet. Ik vind het belangrijk om werk te doen waar ik voldoening uit kan halen en waar ik mij gelukkig bij voel.

Wat was minder succesvol in je carrière?
Minder succesvol? Dat zou ik zo niet kunnen zeggen. Ik ben toch wel van mening dat je succes of geluk ook een beetje kunt afdwingen door energie te steken in de keuze die je hebt gemaakt. Ook al is het niet gelijk de beste keuze. Maar dat wil dan nog niet zeggen dat dat minder succesvol is of was.

Welke tip heb je voor vrouwen die franchisenemer willen worden?
Ik ben er heel gelukkig mee dat ik het heb gedaan en ga elke dag met plezier aan het werk.

Wat staat er bovenaan je verlanglijstje?
Olifanten kijken...