Reorganisatie bij drogisterijformule DA

Het zijn roerige tijden bij DA, de grootste drogisterijformule van Nederland. Circa twintig procent van het personeel, zo’n 95 medewerkers (op fulltime basis), moet bij het hoofdkantoor vertrekken. De directeur bedrijfsvoering is om persoonlijke redenen opgestapt en vijftig ondernemers die bij de coöperatie waren aangesloten, zijn inmiddels overgestapt naar DIO Drogisterijen en Etos. Een woordvoerder van DA ontkent echter dat er sprake is van een massale leegloop van het aantal aangesloten ondernemers.

“De afgelopen jaren hebben wij een professionaliseringsslag doorgezet waarbij we de organisatie hebben omgevormd van groothandel naar een volwaardig retailbedrijf. In die ontwikkeling hebben we duidelijke keuzes gemaakt. We hebben ook onze samenwerking geprofessionaliseerd en voor iedereen - alle ondernemers - dezelfde uitgangspunten geformuleerd. Essentieel om de slagkracht en de reactiesnelheid van onze organisatie te vergroten. Binnen de samenwerkingsvorm van DA - een coöperatie bestaande uit individuele zelfstandige ondernemers - is er altijd sprake van ondernemers die zich in meer of mindere mate herkennen in het beleid, of je nu versoepelt of verstrakt. Als er daadwerkelijk ondernemers zijn die zich niet in ons beleid kunnen vinden, dan nemen wij afscheid van elkaar op de daartoe geëigende momenten. Eind 2006 was zo'n moment bij het aflopen van de eerste samenwerkingsperiode van 2004 - 2006. We hebben echter ieder jaar te maken met een natuurlijke dynamiek in de ondernemerspopulatie. Er gaan ondernemers weg en er komen er weer bij. Wij hebben er de afgelopen jaren ook ondernemers bij gekregen afkomstig van verschillende andere partijen”, aldus de woordvoerder van DA.

Reorganisatie

“Wij hebben 12 oktober ons voorgenomen besluit bekend gemaakt: in 2007 een reorganisatie doorvoeren voor de organisatie DA Retailgroep bv, waarbij in totaal 95 fte komen te vervallen. Dit staat volledig los van de winkels. Begin december hebben we een principeakkoord gesloten met de bonden en heeft de OR positief advies uitgebracht. Inmiddels ligt er een door een meerderheid van de partijen ondertekend goed en gedegen sociaal plan. Dat betekent dat de weg vrij is voor uitvoering van de reorganisatie conform de uitgangspunten van het sociaal plan. Uiteraard doet het ons pijn afscheid te moeten nemen van een groot aantal collega’s in onze organisatie. Wij zijn er echter van overtuigd dat we met deze reorganisatie een stevig fundament leggen voor de verdere groei van DA.”

Volgens DA heeft het vertrek van de directeur bedrijfsvoering niets te maken met de voorgenomen afslanking van het personeelsbestand: “Wout Slob is om persoonlijke redenen teruggetreden als directeur bedrijfsvoering. Hij heeft dit al in een heel vroeg stadium aangekondigd zodat er tijdig in zijn opvolging kon worden voorzien. Sytze Marseille heeft hem inmiddels opgevolgd”, aldus de woordvoerder van DA.

Veertig voormalige DA-winkeliers zijn per 1 januari overgestapt naar DIO Drogisterijen.

“Daarmee is onze franchiseformule uitgebreid van 120 naar 160 franchisenemers. Een aantal anderen is overgestapt naar Etos. Wij zijn nog in gesprek met diverse DA-winkeliers”, aldus directeur Gijs Metz van DIO Drogisterijen.

“Je kunt wel iedere dag met elkaar in gesprek zijn maar dat moet dan over hele andere dingen gaan”, aldus de DA-woordvoerder. “Begin 2007 is namelijk de nieuwe termijn van de samenwerkingsovereenkomst gestart, waarbij ondernemers zich hebben gecommitteerd aan DA voor de periode 2007 tot 2010. Ik kan bevestigen dat er gesprekken zijn met ondernemers. Die voeren wij iedere dag intensief. Deze gesprekken gaan over de toekomst en niet over het verleden. Zij gaan over samen verder bouwen aan de sterkste formule en over samen de schouders eronder zetten en zaken met elkaar verbeteren om het sterkste drogistenmerk van Nederland te blijven.”

Door het vertrek van de DA-detaillisten wordt de afstand tussen de nummer één en twee van de drogisterijbranche kleiner. Bij de moederorganisatie van DA, DA Retailgroep, zijn na het vertrek van de winkeliers nog circa 500 detaillisten aangesloten. Etos, de nummer twee, beschikt over 210 eigen winkels en 250 franchisenemers. In 2003 waren nog 700 zelfstandige drogisterijen aangesloten bij de DA-organisatie.

Lees meer over:
Pras Weijers Pras Weijers
Redacteur
Bekijk ook