Ondernemen als duo: werkt dat? Twee ondernemersduo’s van de Flexibility Groep zijn enthousiast.

Het echtpaar Sandra en Herben Woudstra leidt een vestiging van de formule Flexschilder.nl als een geoliede machine. Begin volgend jaar starten ze ook met een vestiging van de formule Het Uitzendbureau.nl.

Herben Woudstra (45) werkte fulltime in de buitendienst bij een steigerbedrijf. Van het klantenbestand was 70% schilder en hij zag hoe groot de flexibele schil daaromheen was. Sandra Woudstra (46) werkte parttime in een commerciële functie. “Herben zag kansen in die flexibele schil”, vertelt ze. “Wij wilden altijd al graag zelfstandig ondernemen, maar een hypotheek en twee kinderen hielden ons tegen. Een fulltimebaan opzeggen is een behoorlijke financiële aderlating.” Zo kwam het dat Sandra in 2013 als zzp’er vanuit huis het schildersuitzendbureau SchilderSelect begon. Dat liep zo goed dat Herben twee jaar later ook zijn baan opgaf voor het bedrijf. In december 2015 verhuisden ze naar een kantoor in Heerenveen.

Zelfstandigheid

In 2014 werden ze benaderd door de formule Flexschilder.nl. Sandra: “Wij hielden eerst de boot af. Voor ons gevoel raakten we onze zelfstandigheid kwijt. Na een paar gesprekken kwamen we erachter dat dat niet zo was. Je blijft zelfstandig, maar je geniet van de ondersteuning bij bijvoorbeeld verloning, debiteurenbeheer en marketing en van de kennis over wet- en regelgeving.” Ook de landelijke dekking noemen ze als voordeel. Uiteindelijk startten ze op 1 maart 2016 Flexschilder.nl Friesland. 

En het gaat goed! “Zó goed dat we per 1 januari 2018 ook starten met een vestiging van de formule Het Uitzendbureau.nl, een ander label van de Flexibility Groep”, vertelt Herben (onder de Flexibility Groep vallen zeven franchiseformules, red.). “We doen namelijk steeds meer zaken met totaalonderhoudsbedrijven die ook ander personeel zoeken, zoals tegelzetters en timmerlieden.” Daarnaast werken ze samen met een co-franchisenemer in Flevoland en een deel van Gelderland en ze hebben goed contact met de ondernemers in het noorden. “We delen kennis en bemiddelen mensen voor elkaar. Zo helpen we elkaar en de klant”, aldus Herben.

‘Mensenmens’

Het duurde even voordat de taakverdeling zich had uitgekristalliseerd, vertelt Sandra. “We probeerden eerst beiden te werken voor eigen klanten maar dat liep niet goed. We bleken verschillende kwaliteiten te hebben. Herben is van de details en ik ben een mensenmens. Ik doe nu de klanten en selecteer de uitzendkrachten en Herben doet de complete administratie. Zo doen we allebei waar we goed in zijn.”

Het contact met de franchisegever vinden ze heel prettig. Sandra: “Er zitten bekwame medewerkers op het servicekantoor.” Herben waardeert de laagdrempeligheid. “Er wordt serieus geluisterd naar onze ideeën, zoals nu bijvoorbeeld met Het Uitzendbureau.nl. We worden daar ook goed in geadviseerd en ondersteund.”

‘We vullen elkaar hartstikke aan!’

Charlotte Reijnen en Tamara Swartjes zijn franchisenemers van de formule Flexibility en runnen de vestiging Nijmegen en Land van Cuijk. “Het samen ondernemen is echt belachelijk leuk!”

Toevallig viel Tamara’s oog op een vakbladartikel over tien formules op het gebied van arbeidsbemiddeling – net toen ze zich oriënteerde op franchise. De Flexibility Groep sprong daar meteen uit, vertelt ze. “Dat was een partij die zich al 5 jaar bewezen had terwijl andere partijen destijds nog in de kinderschoenen stonden.” De enthousiaste medewerkers die ze trof op het hoofdkantoor in Breda, vormden een extra stimulans. In 2010 startte Tamara Swartjes (44) haar eigen vestiging. Daarvoor had ze een lange carrière in de uitzendbranche, die ooit begonnen is bij Tempo-Team.

‘Sparren’

Bij Tempo-Team had Tamara Charlotte Reijnen (48) al leren kennen. Charlotte, die ook ervaring heeft in marketing, communicatie en voorlichting, wilde graag weer terug naar de arbeidsbemiddeling. Tamara zocht een compagnon en zo kwam op 1 november 2013 Charlotte in het bedrijf. Het eerste jaar was het aftasten, inmiddels zijn ze erg enthousiast. “Het is echt belachelijk leuk, wij vullen elkaar hartstikke aan”, zegt Tamara. Charlotte: “Je kunt sparren, successen én teleurstellingen delen.”

‘Tevreden’

Oorspronkelijk wilden ze de taken verdelen naar competenties, maar daar kwamen ze snel van terug. Tamara: “Alleen maar werven of alleen maar klanten bezoeken is niet wat het werk leuk maakt. Juist die diversiteit maakt het leuk.” Daarom verdelen ze nu de klanten en de vacatures, zodat ze van a tot z betrokken zijn bij het gehele proces van werven, selecteren en plaatsen.

De ondersteuning vanuit de formule is zeer prettig, vinden ze. Tamara: “Wij zijn heel tevreden franchisenemers. We vinden het fijn dat we ondersteund worden in zaken waar wij zelf minder tijd voor hebben. Zo kunnen we ons focussen op de dingen waar we goed in zijn en die we leuk vinden.”

Het succes komt niet aanwaaien, menen ze. “Je moet niet denken dat je als franchisenemer achterover kan leunen. Als je met bevlogenheid je werk doet binnen een zorgvuldig gekozen formule, dan gaat dat lonen”, aldus Charlotte.

Ibiza

Hoe zien ze de toekomst? “Eerst gaan we naar Ibiza”, lacht Charlotte. “Dat hebben we afgesproken als beloning bij het behalen van onze omzetdoelstelling. Dit jaar gaan we die zeker bereiken.”

Tamara: “We willen er over tien jaar nog zijn en vooral plezier halen uit ons werk, met elkaar, de klanten en de kandidaten. We gaan zorgvuldig om met al onze contacten. De kandidaat die je nu bemiddelt, kan over vijf jaar in een DGA-rol zitten.”