Monuta: “Uitvaarten begeleiden moet in je zitten”

Er waren een heel bewustwordingsproces en een “verstandige wederhelft” voor nodig voordat Berendjan Endedijk ging doen wat écht bij hem past: uitvaarten begeleiden. De formule Monuta gaf hem daarbij zoveel vertrouwen dat hij overtuigd koos voor “deze solide onderneming achter mij”. 

Vijftien jaar werkte Berendjan Endedijk in de bouwmarktensector, werk waarin hij steeds minder voldoening vond. Uit een beroepentest kwam ooit naar voren dat hij geschikt was voor uitvaartondernemer, maar daarvoor vond iedereen hem destijds te jong. Tot zijn vrouw – zijn “verstandige wederhelft” – hem jaren later voorstelde om de opleiding tot uitvaartbegeleider toch te volgen, zodat hij het in ieder geval had geprobéérd. En wat bleek: “Het vak past perfect bij mij”, vertelt Berendjan. De stap naar ondernemen was niet zo groot, omdat hij er al vaker aan dacht maar de crisis weerhield hem steeds. Toen kwam hij Monuta op het spoor en besloot hij: “Ik ga ondernemen in de uitvaartbranche – met deze solide onderneming achter mij.”

Eigen kracht

In maart 2017 begon het voortraject onder begeleiding van Monuta, waarin hij theorie en praktijk combineerde. Na het schrijven van het ondernemingsplan werkte hij intensief samen met een collega, onder wiens verantwoordelijkheid hij ook zelfstandig uitvaarten regelde. Berendjan: “Uitvaarten begeleiden moet in je zitten, maar je moet ook praktische ervaring opdoen. In die fase leer je bovendien je eigen kracht kennen. Mijn kracht is: families ondersteunen en op de juiste momenten op de juiste plek zijn. Ook nazorg geven vind ik erg belangrijk.”

Mond-tot-mondreclame

Begin dit jaar startte hij zijn eigen Monuta-onderneming in Kampen, met een afgebakend marktgebied. “En dan is het wachten op de eerste overlijdensmelding in jouw gebied. Dat was na twee weken en sindsdien loopt het. Mensen moeten je aan het werk zien om vertrouwen te krijgen. Wat ook helpt, zijn je lokale netwerken: businessclubs, sportvereniging, kerk. Zo werk je aan mond-tot-mondreclame.” Daarnaast zit er een ‘stevige marketingafdeling’ op het hoofdkantoor in Apeldoorn, aldus Berendjan. “Die ontwikkelt veel zaken voor het hele land. Ik kan mij daardoor richten op de dingen waar ik goed in ben.”

Oprecht

Wat er zo mooi is aan uitvaarten begeleiden? “Je komt op de meest intieme momenten bij een familie”, antwoordt hij. “Ik vind het bijzonder dat mensen mij – toch een wildvreemde – het vertrouwen geven om dit te mogen doen.” Voor de nabije toekomst richt hij zich op de groei van de onderneming. Maar: “Die groei mag niet ten koste gaan van mijn kwaliteit als begeleider. Ik wil mijn werk puur en oprecht blijven doen”, aldus Berendjan.

In het kort

Naam: Berendjan Endedijk (35)
Woonplaats: Kampen
Hobby’s: “Ik heb een oude Kever uit 1973 die ik graag wil restaureren.”
Aantal medewerkers: Geen
Tip voor starters: “Geloof in je eigen kracht.”

Lees meer over: