Marianne Koen: franchisenemer bij Deleukstetaartenshop

Nu maakt ze alleen nog taarten bij een verjaardag. Marianne Koen, franchisenemer van Deleukstetaartenshop, blikt een tikje weemoedig terug op toen ze nog volop tijd had voor wat ze het liefste doet.

Maar spijt dat ze van haar hobby haar bedrijf heeft gemaakt, heeft ze niet. Integendeel, haar tip voor starters: “Zoek iets waar je hart ligt.”  “Ik vond taarten bakken altijd al heel leuk en ik wilde dat enthousiasme graag op andere mensen overbrengen”, verklaart Marianne haar keuze voor het ondernemerschap. Ze wilde niet van jongs af aan ondernemer worden. (Lachend) “Als jong meisje wilde ik kapster of stewardess worden maar ik werd uiteindelijk verpleegkundige en later werkte ik in de IT, mijn andere hobby. Mijn laatste baan was websitebeheerder bij de Deleukstetaartenshop dus ik kende de formule al. Ik ben van de ene op de andere dag gestopt, dat was echt een bewuste keuze. Ik had last van de beperkingen die je ondervindt in loondienst en bedacht dat je als ondernemer veel meer vrijheid hebt om je eigen ding te doen.” In 2007 maakte ze van haar taartenhobby haar bedrijf. “Ik gaf workshops taartdecoratie en verkocht daarnaast wat decoratiematerialen. In 2011 werd ik de eerste franchisenemer van Deleukstetaartenshop en startte ik mijn eigen winkel in Naaldwijk.”

Grote stappen

In 2007 was het decoreren van taarten en cupcakes nog lang niet zo hot als nu. Marianne: “Het was in die tijd moeilijk om de juiste decoratiematerialen te vinden. Mijn website was de eerste in Nederland. Nu zijn er veel en het is een uitdaging om de concurrentie steeds een stapje voor te blijven.” Inmiddels zit Marianne’s echtgenoot ook in de zaak en zijn er vijf parttime medewerkers voor in de winkel en voor het geven van de workshops. De zaken gaan goed, vertelt Marianne. “In de zomer hadden we een beetje last van de warmte maar in 2011 en 2012 hebben we erg goed gedraaid, we kunnen dus wel wat terugval hebben. En in het najaar trekt het wel weer aan.” Aansluiting bij de formule Deleukstetaartenshop betekende voor Marianne een enorme uitbreiding van de doelgroep en vergroting van de naamsbekendheid. “Het feit dat je met elkaar grote stappen kunt nemen, is heel fijn”, vindt ze het grote voordeel van de formule. Er zijn nu negen franchisenemers plus een eigen vestiging. “Sinds kort is er een franchiseraad, daar ben ik lid van”, zegt Marianne. “Als je ondernemer bent, wil je inspraak. Je moet dan een goed evenwicht vinden tussen dat wat jij vindt en wat de franchisegever bedenkt.”

Televisie

Marianne Koen was genomineerd voor Franchisenemer van het Jaar 2013. Ze eindigde in de top 3. Blij is ze met de positieve rapporten van de mysteryguest. “Dan weet je dat je het ook goed doet als er steekproefsgewijs naar je gekeken wordt”, zegt Marianne. Deze zomer was haar winkel op televisie, in het programma Mijn vriendin en ik van RTL4. “Er kwamen twee vriendinnen voor een workshop cupcakes decoreren. Ik was zelf slechts in een flits te zien maar de winkel kwam prachtig in beeld”, aldus Marianne. Het leverde haar niet meer klanten op, wel veel enthousiaste reacties. Het leukste van haar werk vindt ze dat ze mensen kan inspireren, ideeën kan geven om zelf een taart te decoreren. Marianne: “De mogelijkheden zijn oneindig, je kunt je creativiteit erin kwijt. Wat extra leuk is: als je schilderijen maakt, dan is op een gegeven moment je huis vol. Van je taart maak je een foto, je eet ‘m op en daarna kun je weer opnieuw beginnen.” Is dat niet juist frustrerend? “Ik heb maar een keer het gevoel gehad van ‘O, au, nou gaat het mes erin’. Dat was met een bruidspaartje dat ik had geboetseerd”, lacht ze.

Geen spijt

Ze kwam er wel achter dat van je hobby je werk maken, nog geen onderneming drijven is. “Maar het ging goed, ik denk omdat het stapsgewijs ging. De zaak was niet in een keer groot. En de klanten reageerden gelijk enthousiast, dat scheelt ook. De eerste workshops zaten gelijk vol. Toen kwam er geld binnen en dat moest ik allemaal stroomlijnen en zorgen dat de klanten tevreden bleven. Ik vond het leuk om dat zelf te regelen. En we hadden toen nog niet zoveel zorgen, er waren geen grote investeringen. Ik ben eigenlijk gewoon begonnen. Inmiddels gaat het runnen van het bedrijf me goed af. Personeelsmanagement is voor elke onderneming een uitdaging, ook voor mij. Je moet zorgen dat iedereen prettig werkt en van plan is om te blijven. Dat gaat heel goed. Het financiële stukje lukt ook, je moet toch steeds kijken waar je winst uit kan halen.” Marianne moet wel toegeven dat ze nu meer met ondernemen dan met taarten bezig is. “Ik geef nog een keer per week een workshop en verder bak ik alleen nog voor een verjaardag. Ik heb er gewoon geen tijd meer voor. Maar ik heb geen gevoel van spijt. Het is gewoon zo gelopen. Soms gaan mijn handen wel weer jeuken! Maar het is geen hobby meer. Het is een bedrijf runnen.” Haar ambitie is om nog meer inspiratie te bieden aan de klant en de bekendheid in het Westland en omstreken te behouden. “En af en toe komt het idee van een tweede winkel voorbij, net buiten het Westland”, zegt Marianne. “Maar daar moeten mijn man en ik wel allebei achter staan.”

Minibio Marianne Koen

Naam: Marianne Koen
Leeftijd: 46
Formule: Deleukstetaartenshop
Gestart als ondernemer in: 2007
Gestart als franchisenemer in: 2011
Aantal medewerkers: 5 (exclusief Marianne en haar man)
Gezinssituatie: getrouwd, 2 zoons waarvan 1 nog thuis
Hiervoor werkzaam als: verpleegkundige en IT’er
Hobby’s: fotobewerking op de computer en suikerbloemen maken
Mijn tip voor franchisenemers: “Zoek iets waar je hart ligt dan haal je er veel meer inspiratie uit!”

+