Leon
L?on 1893: een naam, een traditie L?on 1893 zoekt master voor Nederland en franchisenemers voor Vlaanderen L?on 1893, ook bekend als 'Chez L?on', opgericht in 1893, is uitgroeid tot het symbool van de Belgische keuken. Het is zonder twijfel de meest succesvolle restaurant-formule dat echt Belgisch is. Dit restaurant met zijn eenvoud, zijn directe en hartelijke onthaal en zijn pittoreske sfeer weet de sympathie van het publiek te winnen en weet lekkerbekken te overtuigen. Niet alleen in Belgi? en Frankrijk, maar ook in Libanon. L?on 1893 heeft een lange geschiedenis. Het werd destijds opgericht door L?on Vanlancker. Rudy Vanlancker: "Ik ben de vijfde generatie, m'n zoon Alexandre is sinds 1999 ook begonnen in het restaurant en is intussen de zesde generatie." Reeds 22 jaar staat Rudy Vanlancker aan het hoofd van L?on 1893 en hij bouwde de zaak uit tot een benchmark in de restaurantwereld. De mosselen, frieten en het bier waren de basis. Daarnaast serveert het restaurant nog een brede keuze aan heerlijke, echt Belgische gerechten met zowel vlees, kip als vis. "In het restaurant in Brussel serveren we 1.000 couverts per dag. Op dit moment zijn we onze adolescentiecrisis op het vlak van franchising voorbij. We zijn klaar voor een verdere expansie met een visie op lange termijn. Daar waar we in Frankrijk in de jaren negentig een zeer snelle en sterke groei hebben gekend, welke de nodige groeipijnen met zich heeft meegebracht, willen we nu vooral voor franchisenemers gaan die een sterke operationele basis hebben. Franchisenemers voor Vlaanderen "We willen in Vlaanderen opnieuw restaurants openen. We menen dat er in Mechelen, Kortrijk, Oostende, Nieuwpoort of andere steden nog plaats is voor zeker een tiental restaurants. Alles staat momenteel open. Voor Vlaanderen zoeken we vooral franchisenemers die zelf het restaurant kunnen leiden. Die het vak kennen. Dat kunnen mensen zijn die reeds een restaurant of een brasserie hebben en die 'meer' willen bereiken met hun zaak; dit hoeft echter niet. Wat we alleen niet meer willen is iemand die gewoon het geld heeft en het 'anderen' het werk laat doen. We hebben in het verleden gemerkt dat dit problemen geeft. Op het moment hebben we acht restaurants in Belgi?, voornamelijk in Walloni? en natuurlijk ook in Brussel." Franchisenemers beschikken over de nodige expertise om een restaurant of restaurantketen te leiden Masterfranchisenemer voor Nederland "We zijn tot op heden nog niet actief geweest in Nederland. Toch is dit zo dichtbij en vormt het een unieke markt. Ons concept is ook uitstekend geschikt voor deze markt. Nederland biedt zeker de mogelijkheid voor zo'n vijf tot tien restaurants. Het is echter een land dat ik niet ken. Ik zoek dus naar mensen die de horeca reeds kennen. We zoeken misschien veeleer een groep die reeds restaurantketens heeft en die de kennis en mogelijkheden heeft om een keten van Chez L?on restaurants uit te bouwen. Vaak is geld niet het probleem, maar het moeilijkste is het vinden van een ondernemers die het vak kennen en geschikt zijn om een restaurant te leiden. De ondernemers moet lokaal zijn en echt de kleine gevoeligheden van de klanten kennen. Zo houden de Belgen van iets dikkere frieten, terwijl de Fransen echt houden van fijne frieten. Een compleet concept L?on 1893 is een franchiseformule met een zeer goed bekende merknaam en een uitmuntende reputatie. Een echt Belgische keuken met een uitgebreide menukaart en goede prijzen, die regionaal zijn aangepast. De top kwaliteit uit zich in: productkwaliteit, bereiding en hygi?ne, gecentraliseerde publiciteit, groepsaankoop, kortom tot in elk detail. Tevens heeft L?on 1893 een duidelijk handboek van ongeveer 2.000 pagina's dat alles tot in de details omschrijft. Tom Commeine Leuke weetjesDe gemiddelde besteding per klant per bezoek in het restaurant is EUR 22,-. Mosselen met friet en bier is een van de meest verkochte m