Jouw Marktkraam: De fysieke tegenhanger van Marktplaats

De fysieke tegenhanger van Marktplaats.nl, zo moeten we volgens oprichter Pier Sambrink de formule Jouw Marktkraam zien. Inmiddels zijn er 17 winkels en moet hij de groeiverwachting voor 2015 naar boven bijstellen. Iedereen vindt het leuk om tweedehands te kopen.

Jouw Markkraam is een winkel waar mensen een kraam huren om hun tweedehands goederen aan te bieden, waarna de franchisenemer het verkooptraject faciliteert. Pier: “In Scandinavië, waar mijn vrouw een tijd heeft gewoond, is het gemeengoed.” Het leukste aan het idee vindt hij dat het de circulaire economie stimuleert en aansluit bij de consumentenbehoefte aan meer duurzaamheid. “We geven goederen een tweede leven. Net als Markplaats.nl maar dan offline. Marktplaats.nl is natuurlijk fantastisch maar in de categorie tot 80 euro niet interessant. Op Marktplaats.nl sta je heel snel onderaan en vindt niemand je meer terug. En als je het wél verkoopt, moet je het opsturen. Bij ons is dat simpeler. Je richt je kraam in, prijst je artikelen met barcodes en verder heb je er geen omkijken naar. Ook hobbyisten en kunstenaars kunnen bij ons verkopen.”

Schrikken

In Jouw Marktkraam ligt ander assortiment dan in de Kringloopwinkel, betoogt hij: “Daar ligt spul dat men eigenlijk niet meer wil, wij hebben artikelen die nog geld opleveren. Die Vingino-spijkerbroek bijvoorbeeld, van een kind van 8: nog niet versleten maar net te kort. En iemand van 7 past er weer prima in. Dan kost hij niet 69,50 euro maar 7,50.” De gemiddelde omzet voor een consument ligt tussen de 125 en 175 per week, aldus Pier. De weekhuur hangt af van de locatie en varieert van 20 tot 30 euro. Jouw Marktkraam is vanwege de bereikbaarheid per auto vooral te vinden aan de aanrijroutes richting centrum. De franchisenemers maken gebruik van de tools die Pier liet ontwikkelen, zoals een kassa- en computersysteem – dat alle artikelen registreert die de klant verkoopt – de app waarop de klant de verkoop kan volgen, de website en het reclamemateriaal. De entreefee bedraagt 3.000 euro en de maandfee is 300 euro. In de opstartfase bleek vooral het computersysteem een hobbel. Pier: “Dat hebben we drie keer laten veranderen maar nu klopt het. Nu is het succes misschien wel een valkuil. Het was even schrikken toen er op de opening in Bussum 1.500 man afkwamen.”

Familie

Nu de groep franchisenemers groeit, wil Pier de onderlinge saamhorigheid verder versterken. “We willen er graag een Jouw Marktkraam-familie van maken, met elkaar win-winsituaties creëren.” Sinds de start eind 2013 gaat het hard. De doelstelling voor 2015 was 20 winkels. “Maar die hebben we voor de zomer al gehaald. Dus gaan we nu naar de 30. Uiteindelijk is er wel ruimte voor 70 tot 80 winkels”, denkt hij.