Iets voor anderen betekenen met Bailine

Susan Tamminga viert haar tienjarig jubileum als franchisenemer voor Bailine. Met haar figuurstudio in Scheemda bedient zij met passie en bevlogenheid geheel Noord-Nederland.  

Op 1 februari dit jaar was het exact tien jaar geleden dat Susan Tamminga met Bailine in zee ging. Het was haar ex-man die haar op dat spoor bracht. Zij gaf al les op een sportschool, maar ze wilde meer. Is dit niets voor jou, vroeg hij op hun balkon aan de Spaanse kust, wijzende op een krantenadvertentie voor franchisenemers in beweging en voeding.

Bij het woord franchise kreeg zij aanvankelijk koude rillingen. Drie jaar hadden ze het geprobeerd als ondernemer voor De Lampenier. Maar de harde vorm van franchise beviel haar geenszins.

Dit idee waarmee het Noorse Bailine de markt in Nederland betrad, trok haar wél. Bij een bezoek aan de pilot store in Oegstgeest raakte ze nog veel enthousiaster. Ze wilde graag beginnen in een apart gebouw op het terrein van haar huis. Dat ging nog niet zo eenvoudig.

Bailine concept

De Noren kwamen hoogstpersoonlijk poolshoogte nemen in het Groningse Scheemda en zagen dat het goed was, de plek was zeer professioneel. Ze ging naar Oslo voor een intensieve opleiding van een week. Sindsdien runt ze haar studio met vijf cabines. Cabines met een apparaat voor electro-spiersimulatie, waarmee spieren worden getraind voor meer spiermassa en op het lichaam vet wordt verbrand. De training is zo intensief dat een half uur ‘bailinen’ gelijk is aan twee uur fitnessen, weet Tamminga. Daarnaast biedt de behandeling de op een bed liggende klanten ontspanning, zonder gevaar voor blessures. Het apparaat is duidelijk het USP van het Bailine concept. 

De Noor Kurt Bai ontwikkelde samen met wetenschappers in 1968 een eerste versie ten behoeve van de NASA. Bedenk iets om spieren te trainen in een situatie van gewichtloosheid, luidde de opdracht. Nadat het apparaat gereed was, opende de vrouw van Bai de eerste figuurstudio in Oslo. Van vrouwen voor vrouwen, was daarbij het motto. Dat geldt nog steeds, maar maatschappelijke ontwikkelingen veroorzaken verschuivingen in het concept. “We merken een toenemende vraag van mannen naar afvallen en pijnbestrijding. De protocollen hiervoor zijn in ontwikkeling.” 

Figuuranalyse

Vijf jaar geleden opende het regionale hoofdkantoor in Papendrecht om de Nederlandse franchisenemers van dichtbij en in eigen taal te ondersteunen en starters op te leiden. Nieuwe ondernemers kan de formule goed gebruiken. Van hen wordt affiniteit met sport, spieren, voeding en leefstijl verwacht. Zij stappen in een soft franchiseavontuur, benadrukt Tamminga. Zo mag zij zelf de inrichting en kleuren van haar studio bepalen. Naar buiten toe is er overigens wel een eenduidige huisstijl en regelmatig zijn er seminars en worden de franchisenemers bijgeschoold op het gebied van uiteenlopende opleidingen, behandelmethodes en voedingssupplementen. 

Naast afvallen en pijnbestrijding biedt zij haar klanten ook adviezen over voeding en leefstijl. Na een figuuranalyse wordt een persoonlijk plan gemaakt. Het tweewekelijkse intensieve contact met de klant vindt Tamminga het mooist van het vak. “Ik kan mijn ziel erin leggen en iets voor anderen betekenen. Dit is niet primair mijn werk, maar mijn roeping.”

Lees meer over:
Hans Veltmeijer Hans Veltmeijer
Redacteur
Bekijk ook