Dit zijn de voordelen van een franchise onderneming

Steeds meer mensen kiezen ervoor om ondernemer te worden. Wist je dat het aantal franchiseformules in de afgelopen 15 jaar meer dan verdubbeld is? Franchise is dan ook bijzonder aantrekkelijk, maar waarom is dat zo? Er zijn talloze voordelen verbonden aan het ondernemen als franchisenemer.

Voor de duidelijkheid: bij een franchiseovereenkomst gaat een zelfstandige ondernemer een samenwerking aan met een franchisegever, waarbij de zelfstandige ondernemer (franchisenemer) gebruik mag maken van de handelsnaam tegen een vergoeding. De franchisenemer werkt geheel op eigen risico en voor eigen rekening. Wil je meer weten over deze voordelen? Lees dan verder!

1. Zelfstandigheid

Het grootste voordeel van franchise is de mate van zelfstandigheid. In de overeenkomst tussen beide partijen worden de belangen van zowel de franchisegever als de franchisenemer vastgelegd. Taken worden verdeeld, wat beide partijen in staat stelt zich te richten op hun sterke punten. Voor de franchisenemer betekent dit dat hij met een bewezen concept een impact kan maken in zijn eigen omgeving en kan inspelen op de kansen die zich voordoen. Je bent volledig verantwoordelijk voor de dagelijkse bedrijfsvoering, wat persoonlijke inzet en motivatie vaak stimuleert.

2. Hogere omzet

In vergelijking met individuele ondernemers genereren franchisenemers doorgaans aanzienlijk meer omzet en hebben ze lagere kosten. Dit komt voort uit de professionele benadering die franchisenemers hanteren doordat ze werken met een concept dat nationaal of zelfs wereldwijd bekend is. Je kunt profiteren van bewezen marketingtechnieken en de samenwerking tussen franchisenemer en franchisegever gaat verder dan dat. Er wordt waardevolle informatie gedeeld die je kunt gebruiken om je franchise te laten groeien. Een hogere omzet opent ook de deur om te investeren in nieuwe auto die past bij je bedrijf, kijk bijvoorbeeld eens naar de renault megane e-tech prijslijst. Bovendien is franchise mogelijk in uiteenlopende sectoren, waaronder de autobranche.

3. Sterkere profilering

Als franchisenemer maak je gebruik van een bestaand en bewezen concept dat de meeste klanten al kennen. Hierdoor heb je een uniforme uitstraling en een hoge naamsbekendheid waarmee je je kunt onderscheiden van individuele bedrijven in de markt. Het mooie is dat je zelf niet verantwoordelijk bent voor deze aspecten, aangezien de franchisegever alles regelt. Dit stelt je in staat om te profiteren van een compleet team dat zich inzet om je te onderscheiden in de markt.

4. Eenvoudiger financiering

Hoewel het wellicht voor de hand ligt, is het belangrijk te benadrukken dat het ondernemingsrisico veel lager is bij een franchise dan bij een geheel nieuw bedrijf. Hierdoor is het aanzienlijk eenvoudiger om financiering te verkrijgen van banken en andere instellingen om je onderneming te starten en te runnen. Dit geld kan zelfs worden gebruikt voor de aanschaf van bijvoorbeeld een nieuwe Renault Mégane voor zakelijk gebruik en niet alleen voor de opstartkosten.

5. Makkelijker verkopen

Niet alleen is het verkrijgen van financiering voor een franchisevestiging eenvoudiger, ook het verkoopproces verloopt veel vlotter dan bij individuele ondernemingen. Dit komt doordat de franchisegever bij dit proces betrokken is en er belang bij heeft dat de verkoop soepel en snel verloopt. Er zijn nog meer voordelen voor franchiseondernemers. Wat is jouw mening hierover?

Lees meer over: