DA Hamstra viert 100-jarig bestaan

DA Drogisterij Hamstra uit Dokkum viert dit jaar haar 100-jarig jubileum. Een bijzonder jubileum, zeker omdat de onderneming al 100 jaar van vader op zoon wordt geleid door de familie Hamstra. Vier generaties Hamstra hebben de onderneming haar huidige statuur gegeven. Sinds 1948 is DA Hamstra aangesloten bij DA en daarmee de 'oudste' franchisenemer van de organisatie. “In de eerste plaats zijn en blijven wij drogisterij Hamstra. En zijn we aangesloten bij DA. Je moet het in die volgorde zien”, stelt Jan Willem Hamstra.

Op 12 mei 1908 opent Klaas Hamstra een ‘drogistzaak’ waarin alle voorkomende drogerijen, specerijen, chemicaliën en andere specialiteiten te verkrijgen waren. Vanaf 1930 werden dit meer en meer ‘merk’artikelen zoals Haarlemmerolie. Rond deze periode verschijnen ook de eerste advertenties met meer luxe producten zoals parfum.

In 1948 sluit Jan Hamstra - die inmiddels de zaak van zijn vader heeft overgenomen - zich aan bij de Drogisten Associatie (DA). Deze is opgericht in de Tweede Wereldoorlog met als gedachte dat drogisten elkaar in barre tijden zouden moeten helpen. De aangesloten drogisten wisselden - onder de naam Dienende Actie - onderling producten uit in tijden van schaarste. Na de oorlog is deze naam omgezet in Drogisten Associatie. 

In 1957 wordt er een schoonheidssalon aan de onderneming toegevoegd door mevrouw Stien Hamstra-Everts. Met één van de eerste moderne salons geeft zij een impuls aan het ontstaan van het vrouwelijk ondernemerschap in de regio. Zo is zij in 1957 met een stand aanwezig op de ‘uitermate verzorgde en zeer attractieve SnufjesParade’. Daarmee maakte ze in Dokkum mogelijk wat enkele jaren daarvoor alleen nog weggelegd scheen voor ‘wufte vrouwen uit de Randstad’.

De DA-service en -adviesgedachte zit dan al diep geworteld in de aanpak: er worden informatieavonden georganiseerd, veelal in nauwe samenwerking met leveranciers van schoonheidsproducten. “Mijn vader was volgens mij de eerste mannelijke schoonheidsspecialist in Nederland”, aldus Jan Willem Hamstra.

In de jaren ‘60 en ‘70 groeit de onderneming. Er komt een fotografiemodule bij en de winkel groeit uit haar jasje. Na een aantal verschuivingen en verhuizingen wordt een groot pand aan de Waagstraat in Dokkum betrokken waar de winkel nu nog steeds is gevestigd. Op de benedenverdieping de DA-vestiging en op de eerste etage drie schoonheidssalons.

Sinds 1983 wordt de onderneming geleid door Jan Willem en Janne Hamstra. De gecombineerde, landelijke DA-acties sloten aan bij de visie van beiden dat het in nauwe samenwerking vermarkten van A-merken en zo bouwen aan een sterke formule, van groot commercieel belang is. En niet zonder succes: in 1992 eindigt drogisterij Hamstra als derde in de verkiezing ‘Beste Drogisterij van Nederland’. In 2006 wordt de winkel en het volledige winkelteam verkozen tot beste DA-winkel van Nederland.

“Ik heb vertrouwen in de toekomst”, stelt Jan Willem Hamstra. “Het nieuwe management van DA steekt zijn nek uit. Je merkt het aan de no-nonsense aanpak. Er wordt sneller gereageerd als je een vraag hebt.

Wij hebben onze wortels in Dokkum maar ook in het drogisterijvak. Het is een prachtige branche om franchisenemer in te zijn. Je probeert mensen zo goed mogelijk te helpen een kleurrijk en geurrijk leven te hebben, met daarbij aandacht voor zowel de innerlijke als de uiterlijke verzorging. Dat willen we de komende honderd jaar graag blijven doen.”

Lees meer over:
Bert Jongen Bert Jongen
Redacteur
Bekijk ook