BVFN voorziet in behoefte

Op 15 april 2014 is de Belangen Vereniging Franchisenemers Nederland (BVFN) opgericht. Sindsdien hebben de ontwikkelingen zich in een sneltreintempo opgevolgd. Tijd voor een interview met voorzitter Ronald Rodenburg.

“Door de vele contacten met de (aspirant)leden, geïnteresseerden en overige instanties, merken we dat de BFVN duidelijk in een behoefte voorziet. Kort na onze oprichting raakte ook de discussie over betere regulering van de sector in een stroomversnelling. Als vereniging participeren we actief in die discussie op alle fronten. Het uitgangspunt daarbij is een positief kritische benadering van een geweldig mooie sector”, aldus Rodenburg.

Activiteiten

De vereniging is door het Ministerie van Economische Zaken uitgenodigd om mee te discussiëren over de regulering van de franchisebranche. Hierbij wordt gesproken over betere voorlichting, het strafrechtelijk aanpakken van misstanden en het verbeteren van de Erecode. “Als bestuur betreuren wij het overigens dat er inmiddels een schrijfgroep is geformeerd om daartoe een eerste aanzet te geven die vanuit franchisenemerszijde alleen uit (een vertegenwoordiging van) supermarktondernemers bestaat. Wij zijn van mening dat daarmee geen sprake is van een brede en evenredige vertegenwoordiging van franchisenemers. Vanzelfsprekend zullen wij nauw betrokken blijven bij het proces en de op te leveren concepten zeer kritisch becommentariëren. Uitgangspunt blijft daarbij dat alle franchisenemers gebaat moeten zijn bij een betere en vooral laagdrempelig handhaafbare code.” 

Communicatie

De vereniging nodigt haar leden graag uit een actieve bijdrage te leveren aan de verdere invulling en uitbouw van haar kerntaken (maatschappelijk overleg, voorlichting en advisering). Het bestuur is inmiddels in gesprek met zowel vertegenwoordigingen van franchisegevers, als met de overheden, instanties en vertegenwoordigingen van franchisenemers. “Als BVFN willen we graag een vereniging zijn voor en door franchisenemers”. Ook is er een website gelanceerd die mede dient om de communicatie met de leden vorm te geven. Daarnaast geeft de site voorlichting. Via de website kunnen franchisenemers gratis lid worden. “Wij roepen franchisenemers op om te laten zien dat ze de sector een warm hart toe dragen en bij willen dragen aan verbetering en professionalisering daarvan. Uitgangspunt hierbij is de verbetering van de positie van de franchisenemer in die samenwerking”, besluit Rodenburg.

Ledencontact en -voordelen

Het ledenaantal is snel groeiende, zowel verenigingen van franchisenemers als geheel als individuele franchisenemers sluiten zich aan. In de komende periode zal de berichtgeving ook via nieuwsbrieven worden vormgegeven. Leden van de BVFN ontvangen drie edities van het vakblad Franchise+. Meerdere ledenvoordelen zijn reeds het geval en in ontwikkeling.

Vooraankondiging ALV

Op 26 januari a.s. zal de eerste Algemene Ledenvergadering worden georganiseerd. Aanmelden kan via de website www.bvfn.nl. Het bestuur hoopt dan nader met u kennis te maken.

Het bestuur van de BVFN bestaat onder andere uit:

Fred van Herk
Fred van Herk (56) is sinds 1987 franchisenemer van Albert Heijn en later ook van Gall&Gall, Etos, Bruna, ING en Post.nl in Bladel. “Door mijn lange bestuurservaring bij onder andere de Gall&Gall Franchisevereniging (twaalf jaar), samenwerking met de verenigingen van Albert Heijn en Etos  en de plaatselijke ondernemersvereniging, heb ik de grote behoefte gevoeld aan een belangenvereniging voor de franchisenemers van alle formules in Nederland om deze met raad en daad bij te staan in de sterk veranderende en steeds zakelijker wordende wereld van franchising. Daar waar de grotere franchiseformules niet alleen via de Nederlandse Franchise Vereniging, maar ook op directieniveau contacten hebben om hun ervaringen te delen, bestond er voor de franchisenemers nog geen dergelijk gremium. Hoewel bij veel formules de zaken goed geregeld zijn, is er nog veel werk aan de winkel als het  gaat om transparantie in de kosten en belastprijzen, de franchiseovereenkomst en met name de manier waarop sommige formules omgaan met E-commerce en exclusiviteitsgebieden. Daar zou nog veel beter samengewerkt kunnen worden. Daar wil ik mij graag sterk voor maken!”

Geerard den Herder
Geerard den Herder is sinds 1986 franchisenemer van Blokker in Hulst. “Naast franchisenemer ben ik sinds 2010 ook voorzitter van de franchisevereniging van Blokker. Tevens ben ik lid van een aantal ondernemersverenigingen in Hulst. Mijn belang bij BVFN is dat er in de toekomst franchiseformules kunnen blijven bestaan in de breedste zin van het woord. Hierbij doel ik een optimale communicatie en samenwerking tussen franchisegevers en franchisenemers. Daarnaast vind ik het belangrijk dat er een gezonde bedrijfsvoering is voor het heden, de toekomst en het nageslacht.”

Ronald Rodenburg
“Detailhandel zit mij in de spreekwoordelijke genen. Ik ben opgegroeid in een detailhandelsfamilie, achter de toonbank van onze drogisterij. Ruim honderd jaar geleden was mijn overgrootvader al kruidenier in Zoetermeer en dat ging over van vader op zoon. Na de middelbare school en de opleiding Small Business heb ik de DA drogisterijen van mijn ouders overgenomen. In 2007 werd DA Holding overgenomen door private equity partijen en moest de samenwerking tussen franchisegever en franchisenemers opnieuw worden opgebouwd. Mij is destijds gevraagd voorzitter te worden van de onderhandelingsdelegatie, wat gaandeweg een steeds grotere uitdaging bleek. Mijn detailhandelsgeest en nieuwsgierigheid dreven mij de franchisematerie te ‘doorleven’ en toe te passen voor het collectief van DA ondernemers. Als STAK bestuurder bij Livera werd mij nog meer evident dat de franchisepraktijk - waar steeds twee verschillende partijen uit dezelfde ruif gevoed moeten worden - vele parallellen kent, ongeacht de branche. Al jaren liep ik met het idee dat het belang van franchisenemers overkoepelende behartiging behoeft. De BVFN is precies de plaats waar ik mijn kennis en gedrevenheid kwijt kan. De positie van voorzitter BVFN vervul ik dan ook met groot plezier en toewijding.”

De bestuursleden Harpert Holtkamp en Derk van Dam zullen zich in een volgende editie van Franchise+ voorstellen.

+

Lees meer over:
Franchise+ Franchiseplus
Redactie