Bailine groeit met afslanken

Lies Planje, die de Bailine-formule in Nederland vertegenwoordigt, noemt zichzelf een duizendpoot. "Sinds 1 juni dit jaar hebben we ons hoofdkantoor in Noordwijk en focussen we ons op de verdere uitbreiding en versterking van de Bailine-organisatie in Nederland.

We vinden het als franchisegever belangrijk dat we blijvend een toegevoegde waarde aan de franchiseneemsters kunnen bieden." Verder houdt Lies Planje zich bezig met het begeleiden van franchiseneemsters in het algemeen en in het bijzonder bij de aanloopfase naar een eigen Bailine-figuurstudio.

Momenteel telt ons land 22 Bailine-studio's, een aantal dat de komende jaren moet groeien. Andere landen waar Bailine actief is zijn Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland, Italië, Spanje, Canada en de VS. De groei wordt aangestuurd vanuit Oslo, de 'thuisbasis' van Bailine. "We zoeken ondernemende, sociale franchiseneemsters die openstaan voor persoonlijke ontwikkeling en een praktijk- en resultaatgerichte instelling hebben", aldus Lies Planje. De Noor Kurt Bai, oprichter van Bailine in 1968, formuleert het mission statement van zijn organisatie als volgt: "Bailine wil een organisatie zijn die vrouwen helpt met afslanken en begeleidt naar een gezondere levensstijl met meer zelfvertrouwen." Uiteindelijk draait het binnen de formule om het verbeteren van het figuur en de gezondheid van de vrouw. Het hoofdproduct van de methode is een revolutionair systeem voor figuurvorming en gewichtscontrole waarvan een eerste versie door Kurt Bai werd ontwikkeld. De formule is nog altijd in ontwikkeling, met als recent voorbeeld de introductie van een gezichtssimulator. "We noemen het de Bailine-facelift, een natuurlijke manier om gezichtsspieren te trainen zodat de huid haar spankracht weer terugkrijgt en rimpels en lijntjes verminderen", zegt Lies Planje.

Principe

De Bailine-methode gaat uit van stimulering van spieractiviteit door middel van elektrische impulsen. Dit wordt bijvoorbeeld binnen de fysiotherapie toegepast. Ook ruimtevaartorganisatie NASA maakt gebruik van elektrotraining om verlies van spiermassa bij een toestand van gewichtloosheid te voorkomen. "Onze methode is een snelle, makkelijke manier om centimeters te verliezen zonder risico op blessures", vertelt Lies Planje. "Het is bovendien een natuurlijke training zonder de risico's die er wel zijn als vrouwen chirurgische ingrepen laten doen. We werken met een computergestuurde trainingssimulator, waarbij door elektrische impulsen diverse spiergroepen tegelijkertijd worden geactiveerd en het lichaam wordt getraind. Het verhogen van deze spieractiviteit zorgt voor vetverbranding en spierversteviging, brengt de bloedcirculatie op gang en bestrijdt cellulitis. Resultaat is een correctie van het figuur, precies op die plekken waar klanten dat willen. We bieden dus maatwerk met de simulator. Een geavanceerde computer houdt de vorderingen van de klant bij en geeft aan binnen hoeveel weken het doel bereikt zal worden. Voor klanten is het een voordeel dat zij ontspannen de 'training' ondergaan, waarbij ze intussen kunnen lezen en naar muziek kunnen luisteren. De behandeling duurt ongeveer een half uur en vindt plaats in een privécabine met optimale privacy. Gemak en tijdwinst zijn enkele belangrijke pluspunten voor onze klanten. Ze kunnen aan hun figuur werken zonder zware inspanning en zijn er bovendien relatief weinig tijd aan kwijt."

Expansie

Bailine is vanaf 2005 actief op de Nederlandse markt en na de opening en het succes van een pilotstudio in Haarlem werden met grote regelmaat nieuwe figuurstudio's geopend. 
"Onze franchiseneemsters hebben reclame- en ander promotiemateriaal tot hun beschikking maar het belangrijkst blijft toch de mond-tot-mondreclame", aldus Lies Planje. "Want zien is nog altijd geloven. Nieuwe klanten ervaren hoe snel en makkelijk ze centimeters en gewicht verliezen door de Bailine-methode en vertellen hun ervaringen door aan vriendinnen. De methode is overigens breder dan alleen actieve spiertraining. Onze franchiseneemsters geven ook voedingsadviezen om tot nog betere resultaten te komen en bovendien is er mentale ondersteuning in de vorm van motiverende cd's. Want erachter komen hoe je kunt afvallen en je figuur kunt verbeteren is één, maar het gaat er uiteindelijk om dat je het daadwerkelijk doet en vervolgens volhoudt. De cd's motiveren klanten om hun persoonlijke doelen te bereiken. Daarnaast - en daar zijn we trots op - is in september een eigen Bailine-boek verschenen met daarin ook recepten. Dit boek kunnen franchiseneemsters als extra motivatie aan hun klanten meegeven."

Ondersteuning

Lies Planje geeft aan dat geïnteresseerde franchiseneemsters geen specifieke kennis of werkervaring nodig hebben. "We zijn in de eerste plaats op zoek naar representatieve, gemotiveerde doorzetters die graag een bijdrage willen leveren aan een betere gezondheid voor vrouwen, zowel fysiek als mentaal. Wie zelf een Bailine-studio wil openen, moet het gevoel hebben hiervoor de juiste persoon te zijn. Vervolgens zullen we gesprekken voeren en als dat voor beide partijen bevredigend verloopt, kan tot ondertekening van het franchisecontract worden overgegaan. Daarna krijgen franchiseneemsters ons handboek en een complete Bailine-startset toegestuurd, waarmee ze kunnen oefenen. Dit 'huiswerk' wordt gevolgd door een vijfdaagse praktijktraining op het hoofdkantoor in Noordwijk. Wanneer de training is doorlopen, zullen franchiseneemsters in hun eigen studio ervaring opdoen en verzorgt Bailine regelmatig nascholing, onder andere in de vorm van seminars." 
Daarnaast blijft de organisatie ondersteuning bieden bij de dagelijkse gang van zaken en worden franchiseneemsters continu op de hoogte gehouden van alle nieuwe ontwikkelingen in de markt en binnen Bailine. Vervolgtrainingen, seminars en marketingondersteuning maken eveneens deel uit van het brede servicepakket. Tijdens het seminar in september is met veel succes het Bailine boek gepresenteerd aan de franchiseneemsters. Het boek is bestemd voor klanten van Bailine. 

Lies Planje: "We vinden het versterken van het groepsgevoel erg belangrijk. Niet alleen vanuit ons als franchisegever maar ook tussen de franchiseneemsters onderling. Degenen die net beginnen met een figuurstudio kunnen altijd een beroep doen op hun collega-franchiseneemsters. Er is een sterk informeel netwerk dat goed gebruikt wordt. Als er vragen zijn van meer organisatorische aard, dan staan wij als hoofdkantoor altijd klaar om deze te beantwoorden."

Praktijkervaringen franchiseneemsters

Allebei zijn ze ongeveer een jaar geleden gestart met een Bailine-figuurstudio. Margriet den Hartog is gevestigd in Rijswijk (Zuid-Holland), Ellen Vink in Papendrecht. Beiden zijn ze enthousiast over Bailine en de resultaten die ze als franchiseneemster behalen.
"Wat mij in het bijzonder aanspreekt in het concept is de vrijheid die je als franchiseneemster hebt", vertelt Margriet. "Ik kom vanuit een hard franchiseorganisatie en Bailine is soft franchise, waardoor er heel veel ruimte is voor individueel ondernemerschap. Het aantrekkelijkst van het werken met Bailine is dat je heel dicht bij de klant staat maar tegelijkertijd voldoende professionele afstand houdt." 

Ellen onderschrijft dit. "Bailine is een gerichte training zonder poespas en bijverkoop van allerlei producten. Je kunt je dus helemaal focussen op wat de klant wil. Bovendien kan en mag ik mijn eigen 'ding' doen, binnen grenzen, en dat vind ik uitdagend." Aantrekkelijk is ook dat er voor franchiseneemsters volop ruimte is om mee te denken en ideeën te ontwikkelen. "De formule groeit nog steeds en het is uitdagend om als franchiseneemsters mee te groeien." Margriet en Ellen zijn tot slot zakelijk zeer te spreken over het afgelopen jaar. "Het gaat uitstekend!"

In gesprek met Kurt Bai

Waarom heeft u Bailine ontwikkeld? Wat was uw drijfveer?
Ik had ervaring opgedaan met elektronica en het oprichten van bedrijven. Vervolgens wilde ik een bedrijf starten waar alleen producten door vrouwen, aan vrouwen verkocht zouden worden. Zo ontmoette ik veel leuke vrouwen en ik besloot te trouwen met de studio-eigenaresse met de hoogste omzet. Vervolgens is de eerste generatie Bailine-studio's gestart, die onmiddellijk een succes waren. Ik heb mijn ervaring met en kennis van elektronica gebruikt om een toepassing te ontwikkelen waarmee spieren getraind konden worden en de huid haar spankracht weer terug kon krijgen.

Kunt u iets vertellen over de grootste, belangrijkste stappen die de organisatie genomen heeft in de afgelopen 40 jaar?
De belangrijkste stap is gezet met de ontwikkeling en introductie van een nieuwe generatie computergestuurde trainingssimulators. Mijn zoon Morten Bai heeft een computerprogramma ontworpen waarmee we spiertraining op een totaal nieuwe manier kunnen sturen en controleren. We hebben een nieuwe computertechnologie ontwikkeld waarmee we spieren kunnen activeren zoals dat normaal gesproken met fitnesstraining gebeurt en waarmee vetverbranding gestimuleerd wordt. De focus verschoof van puur afvallen naar vetreductie, want hierdoor verandert het figuur van een vrouw en dat is goed zichtbaar, ook in een kleinere kledingmaat. In de toekomst zie ik vooral nog ontwikkelingen op psychologisch gebied, de motivatie om je figuur te corrigeren en dat ook vol te houden."

Wat is uw ambitie in relatie tot de internationale ontwikkeling van Bailine?
Het grote succes van onze franchiseformule in Scandinavië is helemaal de verdienste van mijn dochter Charlotte, die daar goed leiding aan geeft. Ons doel is om onderneemsters te helpen hun eigen Bailine-studio te beginnen en hen te stimuleren om zichzelf zowel economisch als persoonlijk te ontwikkelen. We zijn zeer tevreden over de resultaten van de Nederlandse studio's. Ons uiteindelijke streven is niet zozeer om zo veel mogelijk studio's te hebben, maar vooral om vrouwen van over de hele wereld gelukkiger te maken.

Je eigen Bailine-studio

De franchisefee is eenmalig en bedraagt € 27.500 (exclusief btw). In dit bedrag is verder alles inbegrepen (updates, onderhoud, ondersteuning, seminars, scholing, marketing et cetera). Maandelijks is er een afdracht van € 152 (exclusief btw) per simulator voor het gebruik ervan. Voor een studio is een ruimte van minimaal 50 m² noodzakelijk in een omgeving waar regelmatig vrouwen komen. Deze ruimte moet voorzien zijn van ten minste vijf cabines voor de behandeling van klanten. Daarnaast moet er een eigen toilet aanwezig zijn. 

Pluspunten van Bailine

  • bewezen internationaal succes
  • resultaat al na vijf tot zes behandelingen
  • exclusief voor vrouwen
  • zelfstandig ondernemen met veel vrijheden
  • voldoening van de resultaten bij klanten
  • toonaangevend in de markt
  • het Bailine boek 
  • zeer goede support

Contactgegevens

Bailine Nederland
Keyserswey 57a, 2201 CX Noordwijk
Telefoon (071) 361 44 31 of (06) 13 52 59 54
Contactpersoon is Lies Planje, ook bereikbaar via liesplanje@bailine.com
www.bailine.nl