Formule Domino’s maakt zich sterk voor kansengelijkheid in onderwijs

Schaduw- en thuisonderwijs tijdens lockdown belangrijkste oorzaken kansenongelijkheid

Franchiseformule Domino’s Pizza zet zich in tegen de toenemende kansenongelijkheid in het onderwijs. Het bedrijf geeft haar werknemers de kans om voor alle vakken online examentrainingen te volgen. Inmiddels zijn ruim 50 Dominoids gestart met het volgen van deze trainingen via OnlineSlagen.

Schaduw- en thuisonderwijs belangrijkste oorzaken kansenongelijkheid

Uit cijfers van het CBS (2020)  blijkt dat de kansenongelijkheid is toegenomen*. Volgens de onderwijsinspectie is dit onder andere te wijten aan het feit dat er steeds meer geld omgaat in het zogenoemde schaduwonderwijs**. Dit houdt in dat vooral leerlingen van hoogopgeleide ouders die over financiële middelen beschikken, hier gebruik van kunnen maken. Het langdurige thuisonderwijs tijdens de lockdown heeft de kansenongelijkheid nog verder vergroot. Zo beschikken leerlingen uit een gezin met een lagere sociaal-demografische achtergrond over een minder goede werkplek en geeft 37% van deze ouders aan zich niet goed in staat te voelen om hulp aan hun kind te bieden. Bij hoogopgeleide ouders (afgeronde hbo- of wo-opleiding is dit percentage slechts 20% (Bol, 2020).

Aanvullend onderwijs toegankelijk maken voor iedereen, samen met de formule Domino's en OnlineSlagen

Nick Ewbank, directeur van OnlineSlagen, wil aanvullend onderwijs daarom toegankelijk maken voor iedereen. Hij vertelt: “OnlineSlagen ontwikkelt kwalitatief en betaalbaar aanvullend onderwijs, zoals online examentrainingen. We krijgen hierbij steeds meer steun van scholen en maatschappelijk gemotiveerde bedrijven zoals Domino’s. Belangrijk dat we dit samen doen.”

Misja Vroom, CEO Domino’s Nederland: “We vinden het belangrijk dat iedereen dezelfde kansen krijgt en dat begint bij het behalen van je middelbareschooldiploma. Juist in deze tijd, waarin er veel van jongeren wordt gevraagd, vinden we het belangrijk om onze medewerkers die in hun eindexamenjaar zitten te helpen.”

OnlineSlagen en franchiseformule Domino's Pizza slaan de handen ineen

Aanvullende cijfers:

Het gebruik van aanvullend onderwijs is toegenomen. De jaarlijkse huishouduitgaven aan aanvullend onderwijs zijn gestegen van 26 miljoen euro in 1995, naar 284 miljoen in 2018 (CBS, 2020).

70% van de universitair opgeleide ouders geven aan hun kind vaak tot heel vaak te helpen bij het thuisonderwijs. Onder ouders die enkel het basis- of voortgezet onderwijs hebben doorlopen is dit 50 procent. Onderzoekers van de Radboud Universiteit, e-Loo, de VO-raad en KBA Nijmegen tonen aan dat 26,8% van de leerlingen in het voortgezet onderwijs tijdens de eerste lockdown niet over een goede thuiswerkplek beschikte. Met name in het vmbo en het praktijkonderwijs was dit het geval (31%).

*Bron: CBS (2020). Uitgaven van huishoudens aan onderwijsondersteuning. https://www.cbs.nl/nl-nl/maatwerk/2020/04/uitgaven-van-huishoudens-aan-onderwijsondersteuning

**Onder schaduwonderwijs vallen alle activiteiten die leerlingen na schooltijd op eigen kosten volgen ter verbetering van de schoolprestaties, zoals bijles, huiswerkbegeleiding en examentrainingen.

Over franchiseformule Domino’s

Domino’s Pizza heeft wereldwijd ruim 17.000 vestigingen in meer dan 89 landen. De franchiseformule is sinds 1989 in Nederland gevestigd en heeft hier inmiddels meer dan 300 vestigingen. Als marktleider heeft Domino’s het grootste en meest geavanceerde delivery systeem, waardoor de koeriers jaarlijks zo’n 24 miljoen absoluut verse, warme en kwalitatief hoogstaande pizza’s bezorgen. Domino’s Pizza Nederland maakt sinds april 2006 deel uit van Domino’s Pizza Enterprises Ltd (DPE). DPE is in Australië beursgenoteerd en is de master franchisenemer voor het merk Domino’s Pizza in Australië, Nieuw-Zeeland, Monaco, Frankrijk, Japan, Duitsland, België, Nederland en Denemarken.

Over OnlineSlagen

OnlineSlagen is een online educatieplatform voor middelbare scholen. Aan de hand van online examentrainingen - een betaalbaar en modern alternatief voor traditionele examentrainingen - en de gratis Examenbuddy maakt OnlineSlagen kwaliteitsonderwijs toegankelijk voor iedereen. Met 36 online examentrainingen en samenwerkingen met scholen en bedrijven, heeft OnlineSlagen al meer dan 40.000 examenleerlingen geholpen bij de voorbereidingen op het eindexamen.