Domino’s Pizza opent ‘contantloze’ vestiging

Afgelopen vrijdag bezocht Burgemeester Aboutaleb de eerste ‘cash free’ Domino’s Pizza winkel in Rotterdam IJsselmonde. Het is de 4e vestiging van de pizzaketen waarbij geen brief- en/of muntgeld meer aanwezig is. Klanten die online hun bestelling plaatsen, betalen middels IDEAL, of andere online betaalmogelijkheden. In de winkel rekenen klanten hun pizza af door te pinnen. Bestellingen die per telefoon worden gemaakt, worden aan de deur afgerekend met mobiele pinautomaten. Zo hebben ook de bezorgers geen contant geld meer op zak. De ‘cash free’ winkels maken onderdeel uit van het veiligheidsprogramma van de franchiseformule met als doel de veiligheid in en om de winkels te verhogen. 

Daling aantal overvallen door preventie

In 2017 vond er 10 tot 15 keer een overval plaats op één van de Domino’s winkels. Hoewel dit landelijk gezien een lichte daling betreft, stijgt in Rotterdam het aantal overvallen op maaltijdbezorgers. De Domino’s vestiging in Rotterdam IJsselmonde was vorig jaar ook doelwit van een overval. Des te meer reden voor Domino’s en de Gemeente Rotterdam om de handen in één te slaan. Na Rotterdam IJsselmonde, kondigt ook Domino’s Schiebroek aan om over te stappen naar volledig cash free. 

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam: “Veiligheid en het gevoel van veiligheid is enorm belangrijk. Dat kunnen we alleen bereiken wanneer overheden, instanties en het bedrijfsleven met elkaar samenwerken. We omarmen daarom het initiatief van Domino’s. Als landelijke pizzaketen zetten zij zich actief in voor een veilige werkomgeving. Ik hoop dat andere bezorg- en afhaaldiensten dit voorbeeld volgen.”

Veiligheidsprogramma

De ‘cash free’ winkels zijn een onderdeel van het veiligheidsprogramma binnen Domino’s. Marcel van Elk, veiligheidscoördinator Domino’s, vertelt: “Helaas denken nog veel overvallers dat de vestigingen en bezorgers veel cash hebben. Daarom zijn we dagelijks bezig om de veiligheid in en om onze winkels te borgen. Zo vond er in afgelopen jaren in iedere vestiging een veiligheidsscan plaats. Ook adviseerden we hoe een winkel zelf verbeteringen kan doorvoeren. Maar we gaan verder. We stelden gesubsidieerde veiligheidspakketten samen en we verzorgden ‘overval’ trainingen voor managers. We zien dat al deze maatregelen werken, want het aantal overvallen op onze winkels daalt.”

Naast preventiemaatregelen in de winkel, is er ook aandacht voor de veiligheid van bezorgers op de weg. De GPS-tracker laat bijvoorbeeld zien waar een bezorger zich bevindt. Daarnaast hebben bezorgers maximaal 15 euro aan wisselgeld bij zich. Bezorgers van de ‘cash free’ winkels hebben uiteraard geen geld op zak. 

Bekijk ook