Bodycams voor Utrechtse maaltijdbezorgers

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), maaltijdbezorger Domino’s en de gemeente Utrecht werken samen om de veiligheid van maaltijdbezorgers te vergroten. Na een speciale veiligheidstraining dragen maaltijdbezorgers vanaf maandag 15 november bodycams. Uit eerdere pilots in onder andere Rotterdam en Nijmegen bleek dat bodycams een effectief preventiemiddel zijn tegen overvallers, maar ook dat bezorgers zich veiliger voelen. Ook nu het ’s avonds eerder donker wordt.

Overvallen op maaltijdbezorgers daalde in coronatijd

In de coronatijd hebben veel bezorgrestaurants de tijdelijke maatregel ingevoerd om geen contant geld aan te nemen. Dit heeft effect gehad op de cijfers: er is in het hele land een daling te zien in het aantal incidenten met maaltijdbezorgers. Desondanks blijft aandacht voor veiligheid belangrijk. Het gaat vaak om jonge bezorgers; overvallers kiezen vaak een slachtoffer dat kwetsbaar oogt. En een overval met (dreiging met) geweld of een wapen is een traumatische ervaring. Colin Voetee, adviseur High Impact Crimes van het CCV vertelt: “ook zonder contant geld op zak vinden er nog overvallen op maaltijdbezorgers plaats. De buit is dan, bijvoorbeeld een paar pizza’s of de telefoon van de bezorger. De financiële schade valt dan mee, maar voor het slachtoffer is er emotionele schade. De impact is vaak groot. Het is daarom belangrijk om aandacht te blijven vragen voor de veiligheid van bezorgers”. Om veiligheid voor de bezorgers te waarborgen werkt het CCV daarom samen met Domino’s en de gemeente Utrecht.

Hoe werken de bodycams?

De bezorgers zetten de bodycam pas aan wanneer ze het gevoel hebben in een onveilige situatie terecht te komen. De bodycam neemt vanaf dat moment, plus 30 seconden daarvoor op. De opgenomen beelden worden door de Particuliere Alarmcentrale (PAC155) uitgekeken en beoordeeld. Als het noodzakelijk is, stuurt de Alarmcentrale deze beelden direct via Live View door naar de meldkamer van de politie. De maaltijdbezorgers laten de consument bij bestelling weten dat hun koeriers een bodycam dragen. Beelden blijven maximaal 28 dagen bewaard en worden dan verwijderd, tenzij het Openbaar Ministerie de opnames voor een strafrechtelijk onderzoek heeft opgevraagd. De opnames mogen namelijk alleen worden gebruikt bij een aangifte. De pilot met de bodycams loopt tot eind maart 2022. Daarna vindt er een evaluatie plaats.

Niks te halen

De inzet van bodycams staat niet op zichzelf; het is een van de maatregelen om de veiligheid van maaltijdbezorgers te vergroten. Bij Domino’s zijn de bodycams een onderdeel van een breder veiligheidsprogramma met als doel de veiligheid in en om de winkels te verhogen. Jerry Batenburg, franchisenemer bij Domino’s vertelt: “We doen er alles aan om het overvallers zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Zo is onze winkel in Leidsche Rijn 100% cash free en hebben onze bezorgers geen contantgeld meer op zak. Dat realiseren overvallers zich niet altijd. Met de bodycams voelen onze maaltijdbezorgers zich in ieder geval een stuk veiliger.”

Iedere overval is er een te veel

De gemeente Utrecht is blij dat het CCV en Domino’s in Utrecht de handen ineenslaan. Iedere overval is er een te veel. Dat kunnen we alleen voorkomen door samen te werken en te zoeken naar oplossingen die de veiligheid vergroten, zoals de inzet van bodycams en bezorgrestaurants die zonder contant geld werken.