Wat is franchise nu eigenlijk? 

Franchise

Franchising is een vorm van intensieve samenwerking tussen twee zelfstandige ondernemers. Initiatiefnemer is de franchisegever. De franchisegever heeft de succesvolle franchiseformule ontwikkeld, die tegen vergoeding beschikbaar gesteld wordt aan franchisenemers. 

Soft vs. Hard franchise 

Hard-franchising is tegenwoordig de meest voorkomende vorm, omdat deze vorm in de meeste situaties het meest succesvol blijkt. De afspraken zijn hard, dat wil zeggen dat de manier van werken binnen een vestiging duidelijk omschreven en heel gedetailleerd is. De afspraken liggen vast in de franchiseovereenkomst en worden uitgewerkt in het franchisehandboek.

Het voordeel van strikte afspraken en vastlegging daarvan in een goed handboek is dat jij als franchisenemer weinig zaken zelf hoeft uit te zoeken en te bepalen. Er is duidelijkheid en zekerheid over de toepassing van de formule. Daardoor is er ook uniformiteit, wat betekend dat iedere vestiging van het concept herkenbaar is voor de klant, wat succes versterkt.

Soft-franchising betekend dat je als franchisenemer zelf veel meer vrijheid hebt om te bepalen hoe je je vestiging runt. Soft franchising is een variant van franchising die soms geen franchising wordt genoemd of niet als franchising wordt herkend.

Er wordt dan bijvoorbeeld samengewerkt in de vorm van een vereniging of coöperatie. Toetreding tot de keten betekent dat je “lid” wordt. Je wordt geacht je te houden aan de statuten en de reglementen. Er is een gezamenlijke naam en een logo en er zijn gezamenlijke reclameactiviteiten, maar er is veel meer ruimte voor eigen invulling van het concept. Een voorbeeld hiervan is Bailine

Franchise tabel

Populariteit franchise

De populariteit van franchise in Nederland groeit nog steeds. Dit vanwege de vele voordelen die franchising met zich mee brengt. Zo wordt je ontzorgt en ondersteund bij het ondernemen, krijg je vaak betere inkooptarieven en is de slagingskans vele malen groter. Lees hier alle voordelen.

Lees meer over:
Franchise+ Franchiseplus
Redactie