Hoe je met ‘kleinschalig’ scoort in de fitness

In april 2015 opende de eerste vestiging van Happy Bodies haar deuren en in maart van dit jaar stond de teller al op 25!

Leestijd:
8 minuten

De concurrentie in de fitnessbranche is groot en de omzetten staan flink onder druk. Experts zien nog kansen in verschillende innovaties, zoals kleinschalige fitness-boutiqueclubs. Jibbe de Goede, bedenker en mede-eigenaar van de kleine maar snelgroeiende formule Happy Bodies Lifestyleclubs pakte die kans: “Mensen vragen vaak: ‘Wat doen jullie zo anders?’”

In april 2015 opende de eerste vestiging van Happy Bodies haar deuren en in maart van dit jaar stond de teller al op 25. Om verder te groeien, lanceerden initiatiefnemer Jibbe de Goede en zijn twee compagnons Romano Morais en Alex Aberkrom dit voorjaar een franchiseconcept voor hun fitness-boutiqueclubs. Om sneller te groeien, kwam er een vierde compagnon bij, Jack van Hoof. De eerste drie franchisevestigingen zijn succesvol gestart en de volgende drie locaties staan op de planning. Een “redelijk snelle” groei, zegt Jibbe. Waar komt die vandaan? Jibbe: “Dat zegt iets over het concept maar ook iets over onze connectie met de branche. Veel mensen binnen de branche vinden het interessant. De fitnessbranche is normaal gesproken geen vetpot, er is veel concurrentie.”

Maar ook mensen van buiten de branche hebben belangstelling, vertelt hij. “Zij zien een interessant verdienmodel en vragen ons: ‘Wat doen jullie zo anders?’ Wij zeggen: je moet je richten op de 80% van de mensen die niet wil sporten in plaats van op de 20% die wel wil sporten. Dat is wat wij doen. We maken deze mensen ervan bewust dat ze een gezonder en vitaler leven kunnen krijgen. Voornamelijk de iets oudere doelgroep wordt daar enthousiast van, mensen tussen de 40 en de 70 jaar.

Efficiënter

Het advies is: minimaal twee keer per tien dagen 35 minuten trainen, maximaal twee keer per week. “En dat is voor veel mensen wel in te plannen”, zegt hij. “Het is niet zo dat ze het sporten nu leuk vinden – er zijn er genoeg die het nog steeds niet leuk vinden – maar ze snappen wel dat ze íets moeten doen. Drie keer per week anderhalf uur naar de traditionele sportschool, voor iets wat je niet leuk vindt, dat is best veel. Als dat in minder tijd en efficiënter kan, is dat heel prettig.”
Voor wie daar behoefte aan heeft, biedt Happy Bodies bovendien het concept Five, waarin je in vijf minuten werkt aan lenigheid en flexibiliteit. Ook is er een zogeheten ‘functionele zone’ waar je extra oefeningen kunt doen.

Sociale contacten

Wat is het verschil tussen Happy Bodies en andere kleinschalige formules? Jibbe: “Bij Happy Bodies ben je echt actief aan het sporten. Je traint niet alleen op kracht maar ook op conditie, zodat je in een hogere vetverbranding komt. En je traint met meerdere mensen tegelijk, met maximaal 12 mensen. De achterliggende gedachte is dat dat ook bevorderlijk is voor de sociale contacten.”
Happy Bodies is zelfs zo overtuigd van het succes dat ze haar leden een niet-goed-geld-terug-garantie biedt: “Als mensen binnen 90 dagen niet tevreden zijn, stoppen we de overeenkomst en krijgen ze hun geld terug”, aldus Jibbe.

Happy Bodies
Happy Bodies

Zij merken dat ze de eerste pijntjes krijgen en dat ze iets moeten doen om vitaal ouder te worden. Wij trainen in een kleinschalige setting, zonder spiegels, grote gewichten of schreeuwerige muziek – in een boutiqueclub dus. Dat werkt laagdrempelig.”

Kracht en cardio

Happy Bodies omarmde de Milon-cirkel: Duitse apparatuur waarin kracht en cardio gecombineerd zijn. “De apparaten staan in een cirkel met een enthousiaste trainer in het midden. Er zijn zes krachtapparaten waarop je steeds één minuut zit en twee cardiotoestellen waarop je vier minuten zit”, legt hij uit. “Tussendoor heb je dertig seconden wisseltijd en in zeventien minuten ben je klaar met de eerste ronde. Dan heb je een minuutje pauze. Na twee rondjes heb je in 35 minuten alle grote spiergroepen getraind. Mede door de excentrisch verhoogde weerstand van de Milon-cirkel, train je met meer resultaat dan op reguliere fitnessapparatuur.”
De Milon-cirkel werkt volledig geautomatiseerd. De eerste keer word je gescand door een 3D-scanner en daarna leg je alleen je pasje op de apparaten. “In vijf seconden staan ze allemaal op jouw lichaam ingesteld, het kan niet meer verkeerd. Zo kun je veilig en verantwoord trainen”, aldus Jibbe.

Sleutelklaar

Wat kunnen de franchisenemers verwachten van de formule? Jibbe: “We begeleiden hen al vanaf het moment van het zoeken naar een pand en we kunnen hen in contact brengen met mensen voor de financiering. Als dat in orde is, begeleiden we het hele bouwtraject tot en met de inrichting – ze krijgen het pand sleutelklaar opgeleverd. Tijdens het openingsweekend staan er vier clubmanagers van ons om te helpen met de sales en de hele eerste maand staat er elke dienst een clubmanager bij. We willen de mensen niet ineens in het diepe gooien.”
Verder regelt de formule alles wat achter de schermen gebeurt: van ledenadministratie tot boekhouding en marketing. 

Geen robot

De ambitie is om eerst 25 goed renderende franchiseclubs neer te zetten en daarna nieuwe doelen te stellen. Het type ondernemer dat Happy Bodies zoekt, kan zowel van binnen als van buiten de branche komen, denkt Jibbe. “Maar we zijn vooral op zoek naar franchisenemers die niet als een robot doen wat wij zeggen. We zijn op zoek naar mensen die het leuk vinden om na te denken over de processen. Want wát wij ook bedacht hebben, ik ben ervan overtuigd dat een concept nooit voor 100% af is. Wij zijn gebaat bij mensen die een positieve bijdrage willen leveren.”

Alles over Happy Bodies
Ga naar de formulepresentatie of vraag direct meer informatie aan!

Bekijk ook deze magazines