Procedure franchisenemer worden

Hoe ziet de selectieprocedure er uit?

De selectieprocedure bij franchiseformules ziet er heel anders uit dan een reguliere sollicitatieprocedure. Doordat franchising een wederzijds commitment is van meerdere jaren is het belangrijk zorgvuldig te bepalen of jullie bij elkaar passen.

Iedere franchiseformule heeft zijn eigen selectieprocedure. Op grote lijnen kan je echter het volgende verwachten:

Stap 1: Eerste kennismaking

De eerste kennismaking vindt meestal snel na je informatie aanvraag plaats. Waarschijnlijk ben je intussen al gebeld of gemaild door de formule waar je meer informatie over hebt aangevraagd. Normaliter verstrekt de franchiseformule dan aanvullende informatie en vragen ze tevens wat meer over je kennis, ervaring en investeringscapaciteit op, bijvoorbeeld in de vorm van je CV.

Deze eerste stap dient ervoor om te kijken of aan de harde vereisten voor het aangaan van een succesvolle samenwerking wordt voldaan. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van de juiste opleiding en het kunnen doen van de benodigde investering.

Stap 2: Persoonlijke kennismaking

Wanneer de eerste kennismaking positief is verlopen wordt je als kandidaat meestal uitgenodigd voor een persoonlijke kennismaking. Hier zal je meer leren over de franchiseformule en heb je de gelegenheid om vragen te stellen, bijvoorbeeld vanuit onze checklist. Meestal vraagt de franchisegever je aan het begin van dit gesprek ook om een geheimhoudingsverklaring te tekenen, zodat ze meer vrijuit kunnen vertellen.

Vaak vinden na dit eerste gesprek nog verdere gesprekken plaats. Gaandeweg krijg je dan een steeds beter beeld van de franchiseformule, en de franchisegever krijgt een steeds beter beeld van jou. De gewenste locatie wordt besproken, op grote lijnen het financiële plaatje en alle andere relevante zaken zoals het franchisecontract. Wanneer zowel jij als de franchisegever positief is wordt vervolgens overgegaan tot het tekenen van de intentieverklaring, ook wel voorovereenkomst genoemd. 

Stap 3: Voorbereidingen voor de start

Na het tekenen van de intentieverklaring kunnen de laatste voorbereidingen voor de start van de onderneming in gang gezet worden. Denk aan het schrijven van je eigen ondernemingsplan en financieel plan, het verkrijgen van financiering via de bank of crowdfunding (bekijk ook de financieringspartijen in onze leveranciersgids) en het vinden van een geschikt pand.

Stap 4: Tekenen franchiseovereenkomst

Uiteindelijk als alles gereed is wordt de franchiseovereenkomst getekend. Hiermee wordt de samenwerking officieel bevestigd met alle bijbehorende rechten en plichten voor zowel de franchisenemer als franchisegever. Vervolgens zullen de laatste zaken in orde gemaakt worden, zoals bijvoorbeeld de inrichting van je vestiging, zodat je officieel als franchiseondernemer van start kunt!

Wil je er zeker van zijn dat je alle vragen hebt gesteld of onderzocht? Bekijk dan de franchisenemer checklist!

Gratis match-service

Ben je tijdens de selectieprocedure erachter gekomen dat de franchiseformule toch niet bij je past? Bekijk dan andere franchisemogelijkheden in onze formulegids, of probeer onze gratis match-service, waarin onze recruiters samen met jou gaan kijken welke formules mogelijk bij jou passen als franchisenemer!