Hoe financier jij jouw franchise?

Franchisen is een hele mooie manier om te gaan ondernemen. Je hebt de formule gevonden die bij je past. Je stapt op de rijdende trein en je ondernemersrisico is relatief laag. Maar natuurlijk is er nog steeds meer risico dan wanneer je in loondienst werkt. Financieel bijvoorbeeld. Want heb jij al bedacht hoe je jouw vestiging gaat starten? Wat het gaat kosten? Hoe ga je aan dat geld komen? In dit artikel zetten we de mogelijkheden voor startende franchisenemers op een rij. 

Fees en kosten

Na een kennismaking, wat gesprekken en misschien al wel een proefperiode is de kogel door de kerk. Je hebt zelfs al een locatie gevonden en gaat starten als franchisenemer bij formule X. Zij kunnen jou op basis van bestaande vestigingen een heel goed idee geven van de investering voor de start van jouw eigen vestiging en wat je aan inkomsten gaat genereren. 

Investeringsbegroting

Je stelt een investeringsbegroting op. Wat ben je kwijt aan entree-fee, maandelijkse afdracht, eventuele marketingkosten, huur van een locatie, verbouwing, inventaris en voorraad? Heb je een post ‘onvoorzien’ opgenomen? En vergeet je salaris niet! Wees zo reëel mogelijk, je hebt er niets aan als je het allemaal te rooskleurig inschat. Weet je hoe hoog de investering is, dan wordt het tijd om te kijken naar de financiering hiervan. 

Je hebt grof genomen drie opties:

  • Privévermogen 
  • Banken
  • Online financiering via een platform

Privévermogen

In veel gevallen zal je niet genoeg spaargeld hebben om je hele start te kunnen bekostigen. Heb je wat geld achter de hand, dan is dat heel fijn wanneer je bij een geldverstrekker een lening aanvraagt. In veel gevallen is dit zelfs een eerste vereiste.

Over het algemeen is het voor starters niet aan te raden om al het eigen spaargeld rechtstreeks te investeren in de eigen onderneming. Ga er maar vanuit dat er in de eerste maanden vooral geld uitgaat en weinig binnenkomt. Je ontvangt geen salaris meer van een werkgever en je huur of hypotheek, verzekeringen et cetera lopen gewoon door. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je een buffer hebt om tegenvallers als een kapotte wasmachine, dure reparaties aan huis of auto per direct te kunnen betalen. Kortom: vaak is het verstandiger om geld te lenen.  

Durfkapitaal via familie of bekenden

We hadden ooit de tante Agaath-regeling; startkapitaal dat wordt geleend aan een familielid of bekende. Helaas bestaat deze fiscaal aantrekkelijke regeling niet meer. Maar, startkapitaal lenen van een bekende is nog steeds mogelijk. En interessant voor de geldschieter, want deze ontvangt zo stukken meer rente dan via de bank. Overweeg je op deze manier jouw start te financieren, zorg dan voor goede afspraken. Googel op ‘geldleningsovereenkomst’, voor een concept van zo’n overeenkomst. 

Hoe rooskleurig de zakelijke toekomst ook lijkt en hoe goed je relatie met de geldverstrekker ook is, het kan altijd misgaan. Laat je adviseren over de mogelijkheden en risico’s. Maak duidelijke afspraken en leg deze eventueel via een notaris vast. 

Zakelijke lening via een bank

Ben je een startend ondernemer dan zijn banken momenteel veelal niet eens meer bevoegd om een zakelijke lening te verstrekken. Zelfs bij een organisatie als New Ten, een ABN AMRO dochter met ‘de snelheid van een start-up en de zekerheid van een bank’ die online zakelijke leningen verstrekt, geldt dat je minstens 15 maanden ingeschreven moet staan bij de KVK. Om een juiste kredietscore te kunnen berekenen, heeft de bank voldoende financiële gegevens nodig en voor starters zijn die financiële data, zoals een jaarrekening, nou eenmaal nog niet beschikbaar. 

Online financieringsplatforms 

Dan blijft er de relatief nieuwe vorm van bedrijfsfinanciering over: via online financieringsplatforms of ook wel crowdfunding. Deze vorm van financiering wordt steeds populairder binnen het MKB. Zo’n platform brengt ondernemers en investeerders samen. Jouw financieringsvraag wordt onder de aandacht gebracht bij de investeerders en de volgers van het platform. Dit zijn particulieren – en soms ook bedrijven - die per keer tussen de 100 en 5.000 euro of meer inleggen, afhankelijk van de regels van het platform, de financieringsvraag en natuurlijk de financiële mogelijkheden van de investeerder.

Zoek de verschillen

Er is een enorm verschil tussen deze platforms. Zoek online maar eens op crowdfunding of online financiering. In Nederland zijn er minstens 50 werkzaam. Door te elimineren wat je niet nodig hebt, kom je vanzelf uit bij de platforms die voor jouw financieringsvraag geschikt zijn.

Privé en zakelijk scheiden

Om te beginnen moet je privé en zakelijk van elkaar scheiden. De platforms die medische behandelingen, bouwen van een huis of een wereldreis funden zijn mooi, maar niet geschikt voor jou. Hetzelfde geldt voor crowdfundingsites voor goede doelen.

Tegenprestatie

Vervolgens ga je kijken naar het soort leningen. Je kent de platforms à la kickstarter.com wel. Je investeert een bedrag en na succesvolle financiering ontvang je als eerste het nieuwe product. Er zijn ook platforms waarbij aandelen worden verhandeld. Voor jouw startfinanciering heb je echter ‘harde cash’ nodig. Het meest voor de hand liggend is dan een rente-gebaseerde lening, zogenaamde ‘crowdlending’. 

Verder selecteren

Daarna vallen platforms af waarmee creatieve producties en maatschappelijke doelen worden gefinancierd. Ook bij financiers voor projecten in derde wereldlanden hoef je als starter van een Nederlandse franchisevestiging niet aan te kloppen. 

Hoogte van de investeringsvraag

Maak daarna een schifting in de grootte van het investeringsbedrag. Vaak ligt de investering voor de opstart van een franchisevestiging onder de honderdduizend euro. Sommige crowdfunding-platforms zijn juist gespecialiseerd in bedragen van een miljoen of meer, deze kan je dan dus ook buiten beschouwing laten.

Waarschijnlijk is het aantal platforms dat overblijft nu op een of twee handen te tellen. Daar kan je nog verder in selecteren. Bijvoorbeeld op kosten van de campagne, persoonlijke begeleiding en ervaring met franchise. 

Wat kost een crowdfunding-campagne?

Om te beginnen betaal je rente over het geleende bedrag. Omdat het een risicovolle lening is, is de rente gemiddeld tussen de 7 en 9%. 

Je betaalt het platform voor de begeleiding en opzet van je campagne en de risicoanalyse. De manier van berekening en de kosten per platform verschillen, maar je komt meestal uit op een paar honderd euro. 

Ook rekenen platforms een vergoeding tijdens de looptijd. Dit verschilt per aanbieder en is afhankelijk van het bedrag dat je ophaalt. 

Zorg ervoor dat je deze bedragen en percentages goed met elkaar vergelijkt. Kom je er op basis van de informatie online niet uit, neem dan persoonlijk contact op. Vraag wat het concreet voor jouw financieringsvraag inhoudt.

Hoelang duurt het voor ik mijn geld heb?

Elk platform werkt anders, maar in bijna alle gevallen is de bottleneck het aanleveren van de financiële stukken. Wanneer je met een franchiseformule in zee gaat die al enige tijd bestaat, zijn de stukken vaak snel en goed in orde. Helemaal als je kiest voor een platform dat eerder met dezelfde formule heeft gewerkt. 

Maar je moet zélf ook stukken aanleveren. Vraag in een vroeg stadium wat er nodig is en lever het zo snel en goed mogelijk aan. Zorg voor je KVK-inschrijving, IB-aangifte, BKR informatie. Hoe beter je voorbereiding, hoe sneller je je geld hebt. Als de risicoanalyse op basis van de financiële gegevens eenmaal is gedaan, is het vaak nog maar een kwestie van dagen voordat je je geld beschikbaar kunt hebben.

Wat doet een platform voor je? 

De mate van begeleiding bij dit hele traject is sterk afhankelijk van het karakter, de opzet en de grootte van een platform. Ga daarom op zoek naar het crowdfunding-platform dat het beste bij jou past. Wil je persoonlijke begeleiding, bijvoorbeeld voor het structureren van jouw financiële stukken, of doe je zulke dingen makkelijk zelf? Zoek je een enorme crowd omdat je die zelf niet hebt, of ben je juist alleen maar op zoek naar de infrastructuur van een financieringsplatform? Kijk ook rond of er op de verschillende platforms al eerder franchisevestigingen van jouw formule zijn gefund. 

Zoek naar de beste match

Online kan je heel veel informatie vinden en vergelijken, maar we raden je ook sterk aan om persoonlijk contact op te nemen. Ga het gesprek aan met de verschillende partijen en kies het platform dat het beste bij jouw wensen en manier van werken aansluit. Uiteindelijk heb je op deze manier ook gekozen voor een franchiseformule. Hoe beter de match, hoe tevredener de partijen en hoe sneller en succesvoller het resultaat voor jou als startende franchisenemer! 

Tip

Voor een snelle financiering zorg je ervoor dat je je financiële stukken in orde hebt. Denk hierbij aan IB-aangifte, KVK-inschrijving en BKR-informatie. Informeer bij het financieringsplatform wat ze eventueel nog meer van je nodig hebben.