Grootste groeier

Dienstverlening grootste groeier

Dienstverlening is de grootste groeier in franchiseland. De Nederlandse Franchise Vereniging telt al meer dan 100 franchiseorganisaties in de dienstverlening en het aantal formules neemt snel toe. Je vindt franchiseformules in (bijna) alle denkbare sectoren en ook hier zie je een toename. Steeds weer zijn er andere dienstverleners, die bij hun expansie kiezen voor franchising. Laten we eens rondkijken.

Financiële dienstverlening
Het zal een jaar of vijftien geleden zijn dat franchising doorbrak in de financiële dienstverlening. De Hypotheker ontwikkelde in twee jaar tijd een landelijk dekkend netwerk met behulp van franchisenemers. Snel groeien brengt risico’s mee. Na enkele jaren verlieten zo’n 30 franchisenemers de keten en begonnen Hypotheek Visie. De lege plaatsen konden vlot weer worden ingevuld. De groei van de markt voor hypotheken stond dat ook toe, zodat er per saldo geen verliezers waren.

Kijken we nu rond dan zien we andere bekende namen als De Hypotheekshop, die enkele jaren geleden de draai maakte van een los samenwerkingsverband (NVM Hypotheekshop) naar een harde franchiseorganisatie. Daarnaast ontstonden de laatste jaren ketens als GeldXpert, Optima Hypotheekplan en The Hypotheek Company.

Financiële planning
Het vak van hypotheekadviseur ontwikkelt zich en wordt steeds breder. Bij de verkoop van een hypotheek wordt met de klant gesproken over sparen, (levens)verzekeringen en over het pensioen. Wat je dan ook ziet is, dat naast de hypotheekketens er franchiseketens ontstaan voor sparen, verzekeren en pensioenen. De Spaarbelegger van Aegon is misschien wel het bekendste voorbeeld. De Pensioendesk  houdt zich natuurlijk vooral met pensioenen bezig, terwijl Spaarhuis en Spaar Select ….. Juist, u raadt het al: het sparen als insteek kiezen voor het financiële advies.

Banken en verzekeraars gaan zich actief bemoeien met het intermediair. Nationale Nederlanden initieert Probe Financiële Planners, terwijl Delta Lloyd het initiatief neemt voor Lancyr. Beide initiatieven richten zich op de onafhankelijke assurantietussenpersoon. Vroeger konden verzekeraars volstaan met regelmatig bezoek door hun inspecteur. Dit voldoet nu niet meer. Wat volgens deze verzekeraars nodig is, is een complete ondernemingsformule met een duidelijk gezicht in de markt.

Makelaars
Van het één komt het ander. Ook de makelaar volgde. We kennen inmiddels Era Makelaars, die onderdeel uitmaken van een internationale keten. Zij introduceren op de Nederlandse huizenmarkt marketingmethoden, die in andere landen succesvol zijn. Hun collega’s zijn: Garantiemakelaar, Domicilie Makelaars, Woonaccent, RE/Max makelaars en Domain Makelaars.

Notarissen
De nieuwe Notariswet werd vorig jaar van kracht. In de toekomst zullen de notarissen steeds sterker geconfronteerd worden met marktwerking, wat tot voor kort ondenkbaar was. De eerste organisatie die ontstond was Formaat Notarissen. Het initiatief werd geboren toen een notaris zag hoe goed franchising werkte bij Chemdry, een internationaal succesvolle keten voor het reinigen van vloeren. Formaat werd een succes. Inmiddels volgde Netwerk Notarissen die elders in dit magazine uitvoerig wordt belicht.

Reisbureaus
Voor reisbureaus is franchising heel gewoon. Bij de start van een eigen reisbureau word je geconfronteerd met een hoge financiële drempel als je niet start in franchiseverband. Voorbeelden met bekende namen zijn: Star Travel, Holland International Reisburo, Rottink Reisburo en Toerkoop.

Andere voorbeelden
Laten we in willekeurige volgorde nog eens een aantal andere voorbeelden noemen van franchisende dienstverleners. Expense Reduction Analysts en Miep Kniep Cost Cutting zoeken voor u een goedkopere aanbieder, waardoor uw kosten lager worden.

Verhuur
Bekend zijn de internationale ketens van autoverhuurbedrijven als Avis, Hertz of Budget Rent a Car. Uw video huurt u bij Videoland  of Ster Videotheken Organisatie. Voor de huur van een kamer kunt u in franchise terecht bij de Rots-Vast Groep. Als uw zoon of dochter dan toch uit huis gaat, verhuist u met de Boedelbak en Boels verhuurt bijna alles.

Reiniging
Volgens mij is er niets dat u niet in franchise kunt laten reinigen. Voor de auto gaat u naar Mega Carwash of De Blauwe Olifant.  Heeft de hond het interieur van uw auto te ver aangetast, dan biedt de franchise van Sonax Car Care uitkomst. Het tapijt laat u reinigen door Chemdry en uw kostuum door Palthe of Cristal Cleaning. Kauwgom? Geen probleem voor de Gumbusters, een internationaal zeer sterk expanderende keten, die ook in Nederland actief wordt. Uw kantoor kan gereinigd worden door Cantorclin.

Het aantrekkelijke van een dienstenfranchise.
Met de groei van de dienstverlenende sector in de economie groeit ook het aantal franchises. Er is gewoon vraag naar uiteenlopende diensten. Voor vele soorten dienstverlening is het mogelijk een betrekkelijk eenvoudig gestructureerd aanbod in een franchise onder te brengen wat standaardisatie en gemakkelijke overdracht aan franchisenemers ten goede komt. Voordelen voor een franchisenemer zijn de relatief lage investeringen (in vergelijking met detailhandel en horeca), eenvoudige vestigingsplaats (vaak van huis uit of mobiel). Een snelle start is veelal geen probleem. De standaardisatie is gericht op een duidelijke doelgroep en maakt een scherp profiel in de markt mogelijk. Dit kan echter op den duur een nadeel zijn, zoals bij de hypotheekbemiddelaars. Nu de afzetmarkt terugloopt kunnen zij als eenzijdige mono-product aanbieder in het nauw komen.

Toekomst
Hierboven zijn maar een paar voorbeelden genoemd. Er zijn nog veel meer branches en sectoren waar franchising wordt toegepast. Voor de toekomst geloof ik in een verdere groei. Over franchising wordt gedacht in kringen van de Woningcorporaties en de gezondheidszorg. Ook bij de overheid wordt nagedacht over franchising. Er is zelfs een boek over verschenen.

En dan hebben we nog niet gesproken over internet. In de Verenigde Staten groeit het aantal internet franchises als paddestoelen; vele verdwijnen overigens even snel. In Nederland: One-2-Many Web, dat zich als een "virtuele franchise" aanprijst, zonder de nadelen van een normale franchise. We zien gespannen uit naar meer informatie. Ons land is als toonaangevend vervoerder zeker kandidaat voor één of meerdere franchises in de sector van het wegtransport. En wat te denken van: kinderopvang, slankheidinstituten, honden uitlaat services, boodschappendoen, er komt geen eind aan. Over franchise in de dienstverlening zal de komende tijd nog veel gezegd en geschreven gaan worden.

Lees meer over: